Política 16/05/2019

El Parlament rebutja la designació d'Iceta i impedeix que pugui presidir el Senat

JxCat i ERC denuncien el "fals diàleg" dels socialistes i el PSC els acusa de "volar ponts"

Marc Toro / Aleix Moldes
5 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dijous al ple del Parlament

BarcelonaEl Parlament ha bloquejat aquest dijous la candidatura de Miquel Iceta a president del Senat. Ho ha fet impedint que el primer secretari del PSC accedís a la condició de senador autonòmic amb els vots en contra dels tres grups independentistes de la cambra i l'únic suport dels comuns, a més dels diputats socialistes. "Sigui quin sigui el resultat de la votació, i per dolorós que pugui semblar, no em restaran ni un bri de voluntat de trobar solucions acordades a través de l'únic camí que tenim, que és el del diàleg, la negociació i el pacte", ha expressat el líder socialista instants abans de confirmar-se el veto del Parlament. "Les majories continuen esclafant les minories", havia criticat abans la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, cosa que evidenciava que el veto impulsat pels republicans complica les possibilitats del diàleg amb l'Estat: "Vostès tornen a vulnerar drets, tornen a volar ponts, tornen a anar contra l'interès general votat amplíssimament el 28-A, que va votar diàleg", ha dit.

Els socialistes portaran la votació al Tribunal Constitucional (TC) en un recurs d'empara perquè consideren que se'ls han vulnerat els drets polítics i s'ha alterat la proporcionalitat de la cambra. Iceta només ha rebut 25 vots a favor (PSC i comuns) pels 65 en contra (JxCat, ERC i la CUP) i 39 abstencions (PP i Cs), i s'ha convertit així en el primer candidat a senador vetat pel Parlament en les vint-i-nou votacions que s'han fet des del 1980. "Han intentat sotmetre el Parlament als designis de Pedro Sánchez", ha criticat el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià. El republicà ha defensat el "no rotund i nítid" del seu partit i ha deixat clar que era "inevitable" per les formes però també pel fons. També ha retret als socialistes que els demanin "cortesia": "On és la cortesia amb els diputats a la presó?"

Sabrià ha demanat que no es llencin més amenaces des del socialisme, i ha afirmat que només s'avançarà "quan el diàleg sincer derroti la tàctica electoral, i això no funcionarà amb xantatge". També criticant el "fals diàleg" de la Moncloa amb Catalunya, tot i que amb un to molt més baix i moderat, el portaveu de JxCat, Albert Batet, que ha retret a Iceta el "fons i les formes" amb què es va plantejar la seva candidatura a senador autonòmic. "Ningú posa en dubte que al PSC li pertoca un senador [...], però tampoc que aprovar quin senador correspon al Parlament", ha dit, per defensar la "sobirania" de la cambra. "Nosaltres no som els dels 155, som els del resultat del 21-D", ha afegit, i ha retret al socialista que estigui massa acostumat que "Madrid mana i Catalunya obeeix, i si no li agrada, el TC ja ho arreglarà".

Les explicacions, però, no han agradat als socialistes. La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha criticat que l'independentisme "continuï competint per veure qui és més pur", una estratègia que segons ella "va portar al 6 i 7 de setembre i a la DUI". "Vetar Iceta és anar contra el diàleg i posar bastons a les rodes a una sortida política", ha dit des del faristol de l'hemicicle de la cambra catalana, i ha lamentat "la manca de valentia i l'excés de tacticisme" d'ERC i JxCat, als quals ha acusat de "trepitjar el dret del PSC a proposar el senador". "Què hi guanya Catalunya impedint que Miquel Iceta sigui president del Senat?", ha conclòs.

L'elecció dels senadors que representen la Generalitat a la cambra alta havia sigut sempre un pur tràmit, fins que, per sorpresa, el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va decidir que Iceta es convertiria en el pròxim president del Senat. ERC va ser el primer grup a reaccionar negativament a la decisió, dimecres de la setmana passada, anunciant que no hi votaria a favor, i aquest dimecres es va confirmar el 'no' dels republicans i de JxCat. Fonts del PSC acusen directament el president de la cambra, Roger Torrent, de vetar la possibilitat que es votés amb paperetes i no de manera electrònica, cosa que hauria impedit el vot en contra, tot i que aquesta última opció havia estat avalada pels lletrats. Segons els socialistes, hi ha dos precedents (1989 i 1992) d'elecció de senadors autonòmics amb paperetes.

El matís dels comuns i l'advertència de la CUP

L'únic suport que han rebut els socialistes al ple ha sigut el dels comuns. La cap de files de Catalunya en Comú - Podem, Jéssica Albiach, ha retret a l'independentisme que s'agafi a la "discrepància ideològica i la situació d'excepcionalitat" per justificar una "estratègia del bloqueig". "Em pregunto si fa un any, quan ERC i JxCat van permetre que Lorena Roldán (Cs) fos senadora autonòmica, no hi havia discrepància o excepcionalitat", ha ironitzat, i ha afegit: "No entenc aquesta situació, i ens fa pensar que segurament té més a veure amb la campanya electoral de les municipals i europees". Els comuns, amb tot, han demanat "coherència i responsabilitat" i menys "gesticulació" als independentistes però també als socialistes. Ho han aprofitat, en aquest sentit, per demanar-los que, més enllà del "simbolisme", ofereixin un diàleg per al referèndum.

Des de la CUP, que considera que el Parlament no ha d'enviar senadors per designació autonòmica, Vidal Aragonés ha anunciat el vot en contra per diversos motius: "No oblidem que Iceta va estar a favor de l'aplicació del 155 i aquesta setmana ha advertit que ho tornaria a fer; l'octubre del 2017 va compartir capçaleres de manifestacions amb l'extrema dreta, i vostè, senyor Iceta, representa el règim del 78". Aragonés, però, s'ha volgut dirigir als representants d'ERC i JxCat per fer-los un avís. "No entendríem que avui hi votessin en contra i d'aquí unes setmanes o uns mesos canviessin el sentit del vot. No ho entendria la majoria independentista", ha assenyalat.

Cs i PP acusen el PSC d'haver trencat la unitat constitucionalista

Tant Cs com el PP s'han abstingut per fer evident a Iceta que l'estratègia del diàleg amb l'independentisme ha fracassat. "Vostès depenien dels seus socis i els han deixat penjats", li ha dit el portaveu de la formació taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, que ha acusat el socialista d'haver "dinamitat" els ponts amb el constitucionalisme. És la mateixa crítica que li ha fet el cap de files del PP a la cambra, Alejandro Fernández, que ha recordat al líder del PSC que ERC i JxCat no tenen "cap intenció de dialogar" i només entenen el "xantatge", com ho demostra –ha dit– el fet que bloquegin la seva designació com a senador autonòmic. " Vostè ha trencat la unitat constitucionalista per res, com es demostra avui", ha conclòs el popular.

Dolors Montserrat qualifica l'intent d'Iceta de "trampa de trilers"

Per la seva banda, la candidata del PP a les eleccions europees, Dolors Montserrat, ha qualificat de "trampa de trilers" l’intent del PSOE perquè Iceta fos president del Senat. "Iceta mai ha volgut ser president del Senat, si ho hagués volgut, s’hagués presentat a les llistes del Senat, tot és pur teatre de Sánchez", ha afirmat en un col·loqui al Círculo Ecuestre. De fet, Montserrat ha presentat com una "segona part del pacte de Pedralbes" aquesta qüestió, perquè assegura que el PSOE ha intentat un pacte amb els partits independentistes perquè Miquel Iceta fos designat com a senador autonòmic.

stats