Política 18/09/2018

Els anuncis d'Armengol: educació, jubilats, joves, l'aparcament de Son Espases i data per a un nou REB

La presidenta aprofita el debat de política general per deixar caure algunes de les darreres mesures del Govern

Jaume Ribas
3 min
Francina Armengol durant el seu discurs al ple del Parlament.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha pronunciat avui el seu discurs d'un debat de política general que, a només vuit mesos de les properes eleccions, cobra una rellevància especial. Demà serà el torn dels grups, que hauran de replicar la presidenta per tractar la tasca de govern del Pacte i el futur immediat d'un Executiu progressista al qual només li queda mig any de vida.

1.000 milions per a educació i pàrquings gratuïts

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet aquest dimarts, durant el debat de política general al Parlament, dos anuncis importants. Per una banda, ha avançat que el Govern invertirà l'any que ve 1.000 milions d'euros en educació i formació “que continuaran creixent els propers anys”. Així es dona resposta a les demandes dels dos socis de l'Executiu, Podem i MÉS per Menorca, i també de la comunitat educativa.

Així mateix, Armengol ha anunciat que tots els pàrquings hospitalaris seran gratuïts a partir del mes de gener de 2019. És a dir, que el Govern ja ha arribat a un acord amb les empreses concessionàries dels aparcaments de Son Espases i Can Misses, els únics que fan pagar, perquè donin el servei de manera gratuïta per als usuaris a partir de l'1 de gener de l'any que ve.

Un nou REB per a aquest novembre

El PP havia traslladat pressió a la presidenta del Govern, Francina Armengol, en assegurar que anunciaria un nou Règim Econòmic i Fiscal per a les Illes Balears (REB). Durant la seva intervenció d'aquest dimarts en la primera sessió del debat de política general, Armengol ha anunciat un acord pel REB aquest novembre. "Afrontam la recta final de la negociació d'un Règim Especial que tancarem amb el govern de l'Estat aquest mes de novembre". "No pot ser que els ciutadans i les ciutadanes de les Illes Balears financem serveis a altres comunitats que aquí no ens podem permetre", ha dit. A més, el REB inclourà, com ja s'havia avançat, un Fons d'Insularitat que permeti compensar els costos de la insularitat mitjançant avantatges fiscals i inversions.

Eliminar els copagaments per jubilats

Armengol ha fet saber que a partir del gener els pensionistes quedaran exempts del copagament sanitari. “Els doblers de les medicines que necessiten no hauran de sortir de les pensions”, ha assegurat. A més, ha afegit que saben que “el nou govern de l'Estat es planteja eliminar-lo”, però que les Illes Balears “no poden esperar més” i que, si finalment és una mesura d'àmbit estatal, la Comunitat Autònoma “reclamarà” el cost de tirar endavant aquesta mesura. A més, la presidenta ha anunciat la construcció d'un nou hospital sociosanitari a Felanitx.

ARANWS20180918_0124Felanitx acollirà un nou hospital públic sociosanitariPla de retorn i rebaixes fiscals

Armengol ha avançat que aquesta tardor s'engegarà un "pla de retorn" per als joves de les Illes que es van marxar per falta d'oportunitats, mitjançant ajudes a la contractació i l'emprenedoria, que en la primera fase es preveu que ajudarà a tornar a uns 500 joves de fins a 40 anys. L'Executiu atorgarà fins a 15.000 euros per al foment de la contractació estable a les illes de cada jove emigrat i fins a 11.000 euros de suport per projecte per emprendre els seus propis negocis. Aquesta ha estat una de les mesures més ben rebudes per MÉS i Podem. També per El Pi, que tot i això ha assegurat que la proposta de la presidenta no és "la millor manera de dur-la a terme".

Ajudes a l'habitatge i a les famílies

Armengol ha anunciat també una rebaixa del 8% al 5 % de l'impost de transmissions patrimonials per a la compra del primer habitatge si costa menys de 200.000 euros, la qual cosa pot suposar pagar fins a 6.000 euros menys d'aquest impost. Aquesta promesa pels pròxims pressupostos és molt similar a la proposta del Partit Popular i, de fet, la portaveu Marga Prohens ha assegurat que la presidenta "els hi ha copiat".

A això se sumarà una nova ajuda de 600 euros perquè els pares amb nins de fins a 6 anys puguin pagar guarderies, activitats extraescolars i d'estiu, escoles matineres, cuidadors i classes de reforç.

stats