Política 08/11/2018

Cultura incrementa un 24% el pressupost per al Museu de Mallorca

L'àrea de memòria democràtica donarà ajudes per digitalitzar arxius públics i privats

Maria Llull
3 min
La consellera Fanny Tur durant la seva compareixença.

PalmaLa Conselleria de Cultura, Participació i Esports apujarà un 24,35% la dotació pressupostària del Museu de Mallorca, que disposarà de poc més d'1 milió d'euros l'any 2019. El Govern dotarà de dues noves places aquest equipament cultural, que ha estat notícia aquesta setmana pel traspàs de la seva gestió al Consell de Mallorca.

Així ho ha anunciat la consellera, Fanny Tur, durant la compareixença a la Comissió d'Hisenda per explicar com es distribuiran els gairebé 92 milions d'euros de la seva Conselleria, xifra que suposa un increment de l'1,9% respecte de 2018. "S'hi han d'afegir altres partides que gestionarem", ha dit, fent referència als 900.000 que rebrà la seva Conselleria per part de l'impost de turisme sostenible, 800.000 més de Fundatur, els 2,5 milions que es destinaran al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany i els 500.000 que arribaran de la Conselleria d'Indústria per al nou Institut d'Indústries Culturals, el qual tindrà una dotació econòmica d'1,5 milions d'euros.

Més de 25 milions d'euros per a Cultura

El pressupost de la Direcció General de Cultura superarà els 25 milions d'euros. Gairebé 1,8 milions d'euros es destinaran a les biblioteques de Can Sales (1,3 milions) i de Maó (464.011 euros).

El pressupost de l'Arxiu del Regne de Mallorca creix un 10% i passarà a ser d'1,1 milions d'euros. En canvi, el de l'Arxiu General baixa i queda en 286.855 euros.

D'altra banda, l'IEB rebrà 5,5 milions d'euros i incrementarà les subvencions en cultura un 10,89%.

Memòria democràtica

En l'apartat de memòria democràtica, el pressupost puja un 48% i passa de 752.000 euros a més d'1,1 milions d'euros. Tur ha anunciat que el Govern destinarà "ajudes a la digitalització d'arxius públics i privats". L'exhumació de represaliats de la Guerra Civil continuarà endavant, i queda pendent l'elaboració d'un cens de les víctimes del franquisme i un altre dels símbols, les llegendes i les mencions franquistes.

La Simfònica encara espera seu

El pressupost de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears per al 2019 serà de 7,7 milions d'euros. L'aportació de l'Executiu per a la nova seu de l'orquestra serà d'1,6 milions. També està previst publicar una Relació de Llocs de Treball (RLT) a final d'any per tal de donar estabilitat a la plantilla.

Per altra banda, el pressupost del servei de Joventut serà de 2,8 milions d'euros, uns 300.000 menys que enguany a causa de les transferències al Consell de Mallorca. L'Institut Balear de la Joventut disposarà de 2.892.595 euros, 218.000 menys que el 2018.

Política Lingüística

El pressupost de 2019 per a Política Lingüística serà un 9,1% inferior al de 2018, amb poc més de 3 milions d'euros. Les prioritats de la Conselleria en aquest terreny seran l'aplicació del Decret d'usos lingüístics i la posada en marxa de l'Oficina de Drets Lingüístics.

Es destinarà un milió d'euros a les convocatòries d'ajudes i 850.000 euros a l'àrea de llengua de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB).

Esports

El pressupost que es dedicarà a Esports el 2019 arribarà als 23 milions d'euros, que inclouen una aportació extraordinària per al Palma Arena de quasi 2 milions d'euros.

La partida de subvencions per a esportistes, clubs i federacions arribarà als 3,1 milions d'euros. Una novetat seran els 100.000 euros que es dedicaran al Pla d'igualtat a l'esport. 100.000 euros més es dedicaran a facilitar la figura d'un coordinador de convivència als clubs.

Els diputats no aguanten

Els diputats del Partit Popular Antoni Camps i Sandra Ramon, la del Grup Mixt Xelo Huertas, i Damià Borràs, del PSIB, han abandonat la sala verda del Parlament abans que hagi acabat la comissió, tot just en escoltar les explicacions que Fanny Tur ha donat a les seves preguntes. Les xarxes socials han estat una constant als ordinadors dels diputats que, inquiets per les hores, han parlat entre ells i han entrat i sortit de la sala, mentre la consellera detallava els pressupostos.

stats