Política 12/06/2019

Cuixart crida a la mobilització permanent des del Suprem: "Ho tornarem a fer"

El president d'Òmnium avisa que cap sentència farà retrocedir el moviment independentista

Xavi Tedó
3 min

BarcelonaEl president d'Òmnium, Jordi Cuixart, com ja va fer en l'interrogatori de l'acusació al principi del judici, ha deixat clar que tornaria a actuar de la mateixa manera i ha fet una crida a la mobilització permanent per exercir el dret de l'autodeterminació. "No em penedeixo del que vaig fer i ho tornaria a fer perquè sempre he actuat amb consciència", ha advertit al tribunal.

Acusat de rebel·lió i sedició per la concentració del 20 de setembre del 2017 davant la seu d'Economia a Barcelona, Cuixart no s'ha mogut del guió i ha remarcat en el seu al·legat final que no buscava defensar-se ni una reducció de la pena, sinó "reafirmar-se en la defensa de l'exercici dels drets fonamentals".

En aquest sentit, el president d'Òmnium ha qüestionat que la Fiscalia els acusi d'esperonar la mobilització. "És cert que cridàvem a la mobilització i tenim l'obligació moral de continuar-ho fent ara, i si aquest és el retret moral que se'ns fa malament anem", ha reblat. "Cal una mobilització permanent, i això és el que vam fer el 20 de setembre, protestar de manera pacífica, i no podem deixar de protestar perquè això és el que ens fa avançar", ha afegit.

Com en la seva anterior declaració al Suprem, Cuixart ha assenyalat que la seva prioritat no és sortir de la presó, tot i que ha subratllat que el seu empresonament és "il·legítim". "El que vull és fer avançar aquest país en el dret a l'autodeterminació", ha ressaltat. Un compromís que està convençut que el moviment independentista mantindrà. "Aquest país no caurà en la frustració, hem aixecat el cap en situacions més complexes i lluitarem per decidir lliurement el nostre futur", ha opinat. De fet, ha llançat un avís als membres del tribunal: "Si la violència policial no va poder aturar els votants de l'1-O, algú creu que una sentència farà que milers de catalans deixin de lluitar pel dret a l'autodeterminació? Continuarem lluitant".

La presó com a altaveu

Empresonat, com Jordi Sànchez, des del 16 d’octubre del 2017, actualment al Centre Penitenciari de Soto del Real (Madrid), Cuixart ha exposat que el seu empresonament li serveix per posar un mirall a l'Estat. "La presó serveix d'altaveu per denunciar la vulneració de drets fonamentals, és un judici a la democràcia perquè estem exercint drets fonamentals", ha afirmat. "De la sentència d'aquest judici en depèn la qualitat democràtica de l'Estat", ha advertit tot seguit.

Cuixart ha defensat "la desobediència civil no violenta" i ha fet un "reconeixement als votants de l'1-O, que amb una actitud cívica i democràtica van sortir a votar amb determinació tot i la brutal actuació policial". En aquest moment ha agraït que la Fiscalia reconegués el miler de ferits que van causar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional l'1-O. "Em va agradar que finalment la Fiscalia reconegués els mil ferits per la policia en un exercici de responsabilitat, tot i que ara ha d'aclarir els fets". Un canvi de posicionament que ha contraposat amb el discurs del rei del 3-O. "El rei va renunciar al seu paper de concòrdia, va avalar la brutalitat policial i va perdre una oportunitat d'or", ha criticat.

També ha carregat contra la presència de Vox al judici: "L'extrema dreta i el feixisme acusant els demòcrates, en aquesta situació ens trobem". Cuixart ha insistit en la recerca d'una solució política al conflicte entre Catalunya i Espanya. "En aquest judici no hem resolt l'arrel del conflicte i es busquen enemics, hi ha por d'escoltar, de la paraula, i si continuem actuant amb por no es podrà actuar amb empatia per resoldre un conflicte que és polític", ha dit. "S'està jutjant el dret de l'autodeterminació i no ens enfrontaran entre pobles per moltes recollides de signatures del PP contra l'Estatut o que ens enviïn policies d'altres pobles d'Espanya", ha assenyalat mentre ha carregat per la voluntat dels aparells de l'Estat de "deshumanitzar el moviment independentista malgrat que és legítim com qualsevol altra opció".

stats