Política 13/02/2020

"Jordi Cuixart s'ha unit a Telegram"

El president d'Òmnium surt per unes hores de Lledoners per tornar a treballar a la seva empresa

Aleix Moldes / Claudia Mallia
5 min
Cuixart s'abraça a un company de feina de la seva empresa després de sortir de la presó

SentmenatS'havia passat dos anys i quatre mesos sense anar a treballar i no per voluntat pròpia. No és a l'atur ni ha estat malalt i, tot i que ha tingut un fill durant aquest temps, no ha pogut gaudir de la baixa de paternitat. 850 dies després de ser empresonat per l'Audiència Nacional i quan ja ha sigut condemnat per sedició pel Tribunal Suprem, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha tornat aquest dijous a la seva empresa d'embalatges flexibles, Aranow, que ell mateix va fundar el 2003, on l'esperaven expectants treballadors i mitjans de comunicació. "Bon dia, família", ha dit tan bon punt entrava per la porta principal a un quart de deu del matí, una hora després d'haver sortit del centre penitenciari de Lledoners, on haurà de tornar aquest mateix vespre -la màgia, com li passa a la Ventafocs, s'acaba sobtadament a les 20h-.

Cuixart és un dels cinc presos polítics que ja han aconseguit que se'ls apliqui l'article 100.2 del reglament penitenciari, que preveu sortides diàries de la presó per anar a treballar, a cuidar d'un familiar o a fer voluntariat. Precisament a partir de les 14 h ha acabat la seva jornada laboral i ha començat l'altra tasca que Lledoners li ha autoritzat que desenvolupi fora de la presó: el voluntariat en una entitat –que s'ha mantingut en l'anonimat– que ajuda persones en risc d'exclusió social.

"Us vaig dir que tornaria i he tornat", ha dit als treballadors, molts dels quals no havia vist durant tot aquest temps, enmig d'abraçades i aplaudiments. I, poc després de la rebuda, cap a dins: "Tothom a fer màquines!" Abans, però, encara han tingut temps per a un esmorzar conjunt i per a diverses reunions per posar-se al dia. I, un cop al despatx, una alerta ha començat a saltar als mòbils dels seus coneguts. "Jordi Cuixart s'ha unit a Telegram".

Les cadenes es trenquen durant nou hores i mitja de dilluns a divendres almenys fins que la jutge de vigilància penitenciària (i en última instància l'Audiència de Barcelona) decideixi si avala l'aplicació del 100.2 en el seu cas. El mòbil, internet, el contacte amb empleats, amics i familiars durant aquests dies estarà, això sí, limitat. No té vigilància policial –aquest dijous ha anat de copilot en un cotxe conduït per un responsable d'Òmnium–, però només està autoritzat a fer servir els recursos de l'exterior si són necessaris per fer la seva feina i per complir amb el voluntariat.

Llibertat i amnistia

Havia sortit passades les vuit del centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, i en un cotxe privat sense custòdia policial ha arribat al polígon industrial de Sentmenat, on té l'empresa, passades les nou. Els treballadors l'estaven esperant des de feia estona i l'han rebut amb aplaudiments quan, des de fora del recinte, s'ha sentit la seva veu: "Bon dia, família". El missatge que ha seguit aquestes paraules ha sigut emotiu però també reivindicatiu quan ha garantit que continuarà lluitant "per la llibertat i per l'amnistia".

Cuixart va ser empresonat el 16 d'octubre del 2017 per ordre de l'Audiència Nacional, i, des d'aleshores, només havia sortit de les presons en comptades ocasions per desplaçar-se al judici, per anar al metge i a l'hospital pel naixement del seu fill i, fa un mes, per gaudir del seu primer permís penitenciari. No havia tornat, per tant, a la fàbrica durant tot aquest temps. "Us estimo moltíssim", ha dit als treballadors.

En una breu xerrada a les portes de l'empresa, i en presència de nombrosos mitjans de comunicació, Cuixart ha adreçat unes paraules a la seva gent reivindicant el fet d'haver mantingut els llocs de treball malgrat les dificultats. "El compromís empresarial també és compromís social", els ha dit, tot subratllant que "això només te sentit si ho fem per les persones". "Humilment hem fet el que havíem de fer: seguir tirant endavant els llocs de treball sense renunciar a ser el que som", ha apuntat.

"Seguiré lluitant per tirar endavant l'empresa i també per la llibertat i l'amnistia. Tothom cap a dins a fer màquines!", ha exclamat tot just abans de prosseguir amb les abraçades i entrar, a través del magatzem, cap a l'interior de la fàbrica.

Cuixart ha fet la seva primera piulada un cop ha sortit en llibertat. "Content de tornar a la fàbrica: compromís empresarial, social i democràtic. Però cada dia dormim a la presó i la lluita continua. Us estimo!", ha piulat.

De la feina al voluntariat

Cuixart, a qui ha anat a buscar un membre d'Òmnium i que no estarà custodiat per la policia, treballarà de 9 a 14 hores i a la tarda farà dues hores de voluntariat abans d'ingressar de nou a la presó a les vuit del vespre. Cuixart i Jordi Sànchez són els dos primers presos polítics que s'han beneficiat de la concessió per part de la junta de tractament de Lledoners de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari, una via a cavall del segon i el tercer grau que permet als interns sortir del centre penitenciari per anar a treballar, per fer voluntariat o per tenir cura de familiars. El fet que Cuixart treballi i faci voluntariat li permetrà sortir de la presó cinc dies per setmana, però hi haurà de tornar per dormir. L'expresidenta del Parlament i de l'ANC Carme Forcadell també podrà començar a sortir via 100.2 de forma imminent, en el seu cas per tenir cura de la seva mare i fer tasques de voluntariat.

822 dies després d'entrar a la presó, Cuixart va sortir el 16 de gener per primera vegada del centre penitenciari fent ús del seu primer permís de dos dies. Els permisos no tenen res a veure amb l'aplicació del 100.2, i a partir d'ara aniran en paral·lel. De fet, el president d'Òmnium està pendent d'un segon permís, en aquest cas de 72 hores, al qual s'oposa la Fiscalia però que ja compta amb l'aval de la jutge de vigilància penitenciària. La Fiscalia encara pot recórrer a l'Audiència de Barcelona.

En el cas del 100.2 també ha de ser la jutge (i l'Audiència en última instància) qui l'autoritzi, però a diferència dels permisos els presos el poden començar a gaudir de forma immediata sense esperar la resolució.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha mostrat emoció pel fet que el president de l'entitat, Jordi Cuixart, hagi pogut tornar avui a la seva fàbrica Aranow de Sentmenat però ha volgut remarcar que no està en llibertat. "Avui més que mai seguim reclamant la seva llibertat i l'amnistia per a tots els presos polítics i exiliats", ha afegit en declaracions als periodistes.

Així, ha subratllat que la jutge que va autoritzar l'article 100.2 "l'únic que va fer va ser admetre una realitat: que no hi pot haver presos de consciència" i que "una part de la justícia espanyola comença a avergonyir-se d'aquesta situació", tot i que "la fiscalia segueix actuant de la mateixa forma".

Els 5 presos acollits al 100.2
stats