Política 11/02/2019

Cuixart: “Estem obligats a exercir la desobediència civil tants cops com faci falta”

“La mobilització permanent esdevé del tot imprescindible”, remarca el president d'Òmnium

Ara
2 min
Cuixart: “Estem obligats a exercir la desobediència civil tants cops com faci falta”

BarcelonaQuan falten poc més de 24 hores per a l’inici del judici al Tribunal Suprem, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha deixat clar que la desobediència civil és una obligació mentre l’Estat no doni resposta al 80% de la societat catalana que demana resoldre votant el conflicte polític: “Estem obligats a exercir la desobediència civil tants cops com faci falta”. En una carta als socis de l'entitat, el dirigent independentista ha avisat que, en aquests moments, “la mobilització permanent esdevé del tot imprescindible” per desemmascarar la “connivència dels poders de l’Estat amb els hereus del franquisme”.

Cuixart ha insistit un cop més que els presos no són "la representació de cap derrota” i ha recordat que la prioritat no és sortir de la presó, sinó la resolució del conflicte polític. “Amb una ciutadania apoderada com l’1 d’octubre de 2017, estic convençut que aquesta societat serà allò que decideixi ser” i ha cridat a seguir el mestratge de “persones excepcionals” com Luther King, Gandhi, Rosa Parks, Henry David Thoreau, Hannah Arendt o Lluís Maria Xirinacs: “En circumstàncies molt més adverses que les nostres van decidir no renunciar a perseguir els seus somnis”.

Cuixart ha reclamat diàleg sense renúncies i una solució política per al conflicte polític amb l’Estat. “Criden perquè estan plens de por”, ha dit, “però mai no podran silenciar les ganes de diàleg” després de la manifestació de la dreta i l’extrema dreta d’ahir diumenge a Madrid. El president d’Òmnium ha dit que “davant d’aquells que branden plens de por la bandera de la repressió, cap odi ni rancor, al contrari”.

Cuixart ha denunciat un cop més que Vox, la Fiscalia i l'Advocacia de l’Estat “van de bracet contra l’exercici de drets fonamentals”: “Això converteix el judici i les condemnes en una oportunitat excepcional per a la República”, ha conclòs Cuixart, que ha volgut recordar la “indefensió flagrant” que suposa el seu empresonament preventiu. També ha tornat a denunciar el veto del tribunal a diversos testimonis proposats pel seu equip de defensa, com experts internacionals i premis Nobel de la pau. “Però totes aquestes injustícies ens enforteixen encara més les conviccions”, ha sentenciat.

Cuixart també ha explicat l’emotiva trobada de “pocs minuts” amb Carme Forcadell i Dolors Bassa durant el trasllat dels presos polítics a presons de Madrid i com els van portar en “compartiments hermètics de poc més d’un metre quadrat”. Segons ha explicat Cuixart, entre ells no es podien veure. "Però ens enviàvem missatges de coratge i suport mutu”, ha afegit. Cuixart ha insistit que cal “no deixar ningú pel camí” i ha reclamat que tots els demòcrates de l’Estat, d'Europa i del món també se sentin interpel·lats.

stats