Política 13/08/2019

La Fiscalia es mostra favorable a que Cuixart pugui sortir de la presó quan neixi el seu fill

El Tribunal Suprem decidirà si li dona permís per assistir al part. Es preveu que sigui la segona quinzena de setembre

Gerard Pruna
2 min
El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, durant la declaració en el judici al Procés.

BarcelonaJordi Cuixart podria sortir momentàniament de la presó de Lledoners en les pròximes setmanes. La Fiscalia va posicionar-se dimarts a favor que el Tribunal Suprem doni un permís extraordinari al president d’Òmnium perquè pugui abandonar el centre penitenciari per assistir al naixement del seu quart fill, que està previst per a la tercera setmana de setembre, pels volts del dia 22. Aquesta decisió l’haurà de prendre finalment el Tribunal Suprem en els pròxims dies.

En l’escrit de la seva petició, Cuixart sol·licita que se li permeti abandonar temporalment la presó “per acompanyar i acudir al part” de la seva parella, Txell Bonet. La petició de sortida inclouria les sis hores següents al naixement de la criatura i sis més de diàries mentre Bonet estigui ingressada a l’hospital. La previsió és que el part tingui lloc la segona quinzena de setembre, però es demana certa flexibilitat per si s’avança o es retarda. La junta de tractament penitenciari, que va ser qui va rebre la petició, la va traslladar al Tribunal Suprem.

Com és habitual en aquests tràmits, en l’escrit de Cuixart es demanava també un posicionament de la Fiscalia, que ahir va mostrar-se partidària que el tribunal autoritzi la sortida del president d’Òmnium de la presó. En el seu escrit, la Fiscalia recorda que l’article 47 de la llei penitenciària detalla que “en cas de defunció o malaltia greu dels pares, cònjuge, fills, germans i altres persones íntimament vinculades amb els interns, en cas de part de l’esposa, així com per importants i comprovats motius, amb les mesures de seguretat adequades, es concediran permisos de sortida, tret que concorrin circumstàncies excepcionals”. Un article que, consideren, s’adequa perfectament al cas de Jordi Cuixart.

L’escrit del fiscal, a més, detalla que els permisos a què es refereix l’article podran ser concedits “a interns preventius amb l’aprovació, en cada cas, de l’autoritat judicial corresponent”, i que, “no obstant això, la sol·licitud que el permís s’estengui a tots els dies que duri l’hospitalització de la mare amb motiu del part haurà de ser examinada i valorada en cada cas una vegada produït el naixement i en atenció a les circumstàncies concurrents en aquest moment”. Amb tot, la Fiscalia reclama que el permís es concedeixi “amb les mesures de seguretat adequades”: “No es pot oblidar que diversos processats estan en situació de rebel·lia i tots ells compten amb el suport d’una infraestructura suficient per aconseguir la substracció a l’acció de la justícia”.

Cuixart va anunciar l’últim Sant Jordi que ell i Txell Bonet tornarien a ser pares. “Cap presó ni repressió aturarà les ganes de continuar construint la nostra família, i amb la meva companya no renunciem a creure en la bellesa de la vida. És per això que tots dos som molt feliços amb l’arribada aquest setembre d’un nou fill, que ens omple d’esperança i il·lusió”, va dir en una piulada a Twitter. Junts ja tenen un fill anterior que tenia tot just sis mesos quan la jutge de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, va enviar Cuixart a la presó.

Rull té permís la setmana que ve

El juliol passat el Suprem ja va concedir un permís extraordinari a l’exconseller Josep Rull perquè abandoni la presó de Lledoners i pugui acompanyar el seu fill durant una intervenció quirúrgica el 20 d’agost. Així, la setmana que ve Rull podrà sortir de la presó a les 6.30 hores i hi haurà de tornar quan s’acabi l’operació. Aleshores, la sala va insistir que el permís a l’exconseller de Territori és exclusivament per a la visita del menor a l’hospital, i va avisar els Mossos d’Esquadra que cal que evitin que la sortida “tingui una altra finalitat diferent de l’autoritzada”.

stats