Política 02/11/2018

L'independentisme avisa que les acusacions de la Fiscalia no el faran "renunciar" als seus objectius polítics

Els comuns qualifiquen de "desproporcionat, injustificat i desmesurat" l'escrit del ministeri públic

Mireia Esteve / Xavi Tedó
6 min
Imatge de la manifestació de la Diada

BarcelonaDesprés de conèixer els escrits d'acusacions de la Fiscalia contra els líders independentistes processats pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, la reacció de l'independentisme ha inundat les xarxes socials. El president de la Generalitat ha convocat un consell executiu extraordinari a les 13.15 h i el vicepresident, Pere Aragonès, ha afirmat que amb l'escrit d'acusacions de la Fiscalia "l'estat espanyol ha escrit la seva sentència". Ara bé, Aragonès ha avisat que el procés sobiranista és "imparable": "No ens aturaran per molts anys de presó" que imposin.

Precisament, aquest matí Aragonès, juntament amb el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit amb l'Associació Catalana pels Drets Civils –del qual formen part els familiars dels presos polítics i exiliats– al Palau de la Generalitat.

El conseller d'Afers Exteriors, Ernest Maragall, ha avisat l'independentisme que es prepari per a "l'hivern de la repressió i la injustícia flagrant". Maragall també ha retret al govern espanyol que no hagi instat la Fiscalia a rectificar les seves acusacions contra els líders independentistes: "Un estat que trenca tota esperança de rectificació i reconciliació".

Indignació dels líders independentistes

Per la seva banda, el president del PDECat, David Bonvehí, ha contradit les acusacions de la Fiscalia: "Els nostres presos polítics són persones innocents". El dirigent del partit demòcrata, a més, ha qualificat el procediment judicial en el qual estan immersos els líders independentistes de "revenja".

De fet, en un comunicat, el PDECat també ha expressat la "disconformitat" i el "rebuig" a la petició de penes de la fiscalia i ha assegurat que el partit se sumarà a les accions de les entitats i la resta de formacions independentistes per denunciar la situació. "Denunciem l'actitud hostil, agressiva, injusta i venjativa per part de la judicatura espanyola i molt particularment de les forces de seguretat espanyoles, la jutgessa Lamela i el jutge Llarena que han inventat un relat fals qüestionat i invalidat cada vegada més dins i fora de l'Estat espanyol", han considerat. També censuren el president espanyol, Pedro Sánchez, per "no resoldre" el conflicte amb Catalunya.

Des d'ERC, el president del grup parlamentari al Parlament, Sergi Sabrià, ha afirmat que l'estat espanyol "s'ha carregat l'estat de dret per defensar la unitat d'Espanya". I ha avisat: "Ni la presó ni la repressió podran aturar el procés cap a la República catalana".

El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha sortit en roda de premsa al Parlament i ha considerat que el procés judicial a què s'enfronten els líders independentistes és "polític" i va en contra del dret a l'autodeterminació del poble català: "No té res a veure amb un procés penal en termes clàssics". Aragonés ha afirmat: "No es tracta d'una actuació jurídica, sinó d'una causa general contra el dret a l'autodeterminació".

El diputat cupaire creu que els escrits de la Fiscalia demostren que la resposta de l'estat espanyol al procés sobiranista català és aplicar un "càstig exemplar contra els líders polítics que van ser les cares visibles del Procés". "És una actuació clara que el que vol és que la unitat territorial aparegui com una actuació sagrada: que qualsevol que s'atreveixi a qüestionar-la rebi penes de presó", ha sentenciat. Aragonés també ha criticat que l'Estat hagi permès que un "grupuscle d'extrema dreta", en referència a Vox, hagi exercit d'acusació popular. "Està determinant els nivells de repressió contra els líders catalans", ha avisat.

El diputat anticapitalista ha demanat a tots els partidaris del dret a l'autodeterminació –de Catalunya i de la resta de l'Estat– "unitat" i convertir els judicis contra els líders independentistes en "un bumerang contra l'estat espanyol". "Hem de respondre amb un judici contra l'estat espanyol, amb un contrarrelat propi –ha demanat–. O s'està amb l'oprimit o s'està amb l'opressor", ha etzibat Aragonés.

En la mateixa línia, el portaveu del secretariat nacional de la CUP Lluc Salellas ha qualificat l'estat espanyol "d'autoritari i demofòbic" i ha esperonat l'independentisme: "Que no ens guanyi la por".

La reacció de les entitats sobiranistes

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha criticat que el ministeri públic demani fins a un total de "214 anys de presó per defensar el dret a votar, per posar urnes, per protegir llibertats fonamentals". Mauri ha demanat a l'independentisme que no renunciï a res, "perquè ens ho volen prendre tot".

En una declaració després de reunir la junta de l'entitat cultural, Mauri ha demanat una "resposta unitària i majoritària" per respondre a les acusacions de la fiscalia. "La resposta ha d'estar a l'alçada del moment més greu que viu la democràcia", ha assegurat. Mauri ha denunciat que l'estat espanyol "ha decidit portar la democràcia a judici" i ha criticat que el govern espanyol "ha agreujat el conflicte i no ha presentat cap solució política al conflicte català". "Ha cedit al xantatge de l'extrema dreta", ha sentenciat, que considera que amb l'arribada del PSOE a la Moncloa, l'advocacia de l'Estat "ha endurit" la seva posició.

Per la seva banda, l'ANC considera que els escrits d'acusacions tant de la fiscalia com de l'Advocacia de l'Estat evidencien que ''no hi ha hagut cap canvi d'actitud'' i acusa el govern espanyol de continuar impulsant ''una operació de persecució política de l'independentisme''. En un comunicat, l'entitat sobiranista també demana de forma ''urgent'' una ''estratègia conjunta'' per aplicar el mandat de l'1-O i ''consolidar la República catalana''. Per l'ANC, cal iniciar un procés ''definitiu'' per dir ''alt i clar'' que no s'acceptaran més ''aquesta humiliació i sotmetiment a un estat demofòbic''. Per això, demana ''força i determinació'' en una ''mobilització constant'' per aconseguir implementar la independència.

En una roda de premsa aquesta tarda des de la seu de l'ANC, Elisenda Paluzie ha assegurat que engegarà una campanya que inclourà mobilitzacions en diferents capitals europees i en la qual l'entitat posarà èmfasi en la necessitat de treballar per l'objectiu de la independència. "És més urgent i necessari que mai perquè és l'única capaç de garantir drets fonamentals, l'alliberament dels presos i el retorn els exiliats", ha assenyalat Paluzie. Sobre l'acusació de l'Advocacia diferenciada de la de la Fiscalia, la presidenta de l'ANC l'ha atribuït al "típic joc de tril·lers en què figura que fan un gest". "És un joc que els permet la figura de policia bo i policia dolent que tradicionalment la dreta i l'esquerra s'intercanvien, però allò determinant i que importa al jutge és el que demana la fiscalia", ha reblat.

Per la seva banda, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) qualifica d''atac a la democràcia'' les penes sol·licitades per la Fiscalia General de l'Estat i l'Advocacia de l'Estat en la causa de l'1-O i considera que s'ha perdut l'oportunitat de ''tornar al terreny polític el que no hauria d'haver anat mal al terreny judicial''. Per Saldoni, es vol donar ''un escarment'' als acusats perquè ningú més vulgui seguir "els anhels de llibertat'' de Catalunya, encara que sigui ''per vies pacífiques''. Per Saldoni, ''el bé superior de la unitat d'Espanya'' justifica aquesta posició. Per l'ACM s'està construint un relat ''que no va passar'' i recorda que la violència només la van practicar els cossos policials espanyols.

Els comuns titllen de "desproporcionat" l'escrit de la Fiscalia

Per la seva banda, la presidenta de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, ha afirmat que la seva única sentència "vàlida" és la llibertat dels presos polítics. En una roda de premsa al Parlament, Albiach ha tornat a demanar que es posi fi a la "judicialització de la política" i ha demanat solucions polítiques per resoldre el conflicte català. "Malgrat les diferències amb la fiscalia i l'advocacia de l'Estat, són acusacions molt greus", ha afirmat, després d'assegurar que no existeixen els delictes de sedició ni malversació.

En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu de Catalunya en Comú - Podem, Susanna Segovia, considera "desproporcionat, injustificat, desmesurat" l'escrit de la Fiscalia, a la qual acusa d'intentar "impedir" una resolució política del conflicte amb Catalunya. Una denúncia que també ha fet Podem Catalunya a través d'un comunicat en què ha qualificat de "desproporcionat" l'escrit de la fiscalia.

Per la seva banda, la diputada de Catalunya en Comú - Podem i impulsora de la plataforma Sobiranistes, Elisenda Alamany, ha titllat "d'intolerable" l'acusació de la Fiscalia "contra persones dignes i pacífiques" i ha qualificat "d'autèntica salvatjada" el procés judicial en què estan immersos els líders independentistes. "La repressió ens allunya d'una solució democràtica per a Catalunya", ha conclòs.

ICV també ha qualificat de "totalment injustes les penes que vol imposar la Fiscalia per uns actes que clarament no van ser rebel·lió". "Seguirem exigint la seva llibertat", han afegit els ecosocialistes al seu compte de Twitter.

stats