Política 25/03/2019

Cs tornarà a acudir a la JEC per un llaç groc al Pati dels Tarongers

Arrimadas acusa Torra de "creure's que la Generalitat és seva"

Ara
2 min
Inés Arrimadas, en roda de premsa després de la reunió permanent de Cs, aquest dilluns a Madrid

BarcelonaDesprés d'haver aconseguit que el president de la Generalitat, Quim Torra, retirés el llaç i les pancartes de suport als presos polítics de la façana del Palau de la Generalitat, Ciutadans no es conforma i ha decidit tornar-lo a denunciar a la Junta Electoral Central (JEC) per haver-ne deixat un a l'interior de la seu del Govern. Concretament, al Pati dels Tarongers.

"Senyor Torra: ¿es pensa que la Generalitat és seva o només dels catalans independentistes?", s'ha preguntat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, en un tuit. "No permetrem que segueixin inundant de propaganda les institucions públiques", ha assegurat.

Fonts de Presidència admeten que hi ha un llaç groc al Pati dels Tarongers que van col·locar els treballadors de la Generalitat. Divendres passat el Govern va retirar la pancarta de suport als presos polítics del Palau de la Generalitat. Torra va acatar l'ordre de la JEC abans que actuessin els Mossos d'Esquadra, que en canvi sí que van acudir a escoles públiques per retirar llaços grocs. Dissabte passat la decisió va provocar tensions entre el president i els membres dels CDR de Sabadell, que li van retreure que tragués els llaços. Torra els va recordar que li han interposat una querella per aquesta qüestió.

Cs va ser qui en primer lloc va denunciar els llaços de la seu del Govern i també de la façana de l'Ajuntament de Barcelona. El consistori va retirar la pancarta immediatament, mentre que l'executiu va entrar en un estira-i-arronsa amb la JEC. En un primer moment va substituir les pancartes per unes altres amb un llaç blanc en lloc de groc, que finalment també va acabar traient.

Els funcionaris de la Generalitat s'atribueixen els llaços grocs

Com ja havien informat fonts de Presidència, van ser els treballadors els que van col·locar el llaç a l'interior de la seu del Govern. Ara els funcionaris de la Generalitat que s'agrupen en l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (Adic) han afirmat en un comunicat que els llaços grocs dels edificis públics no els posa el Govern, sinó els "treballadors" en ús de la seva "llibertat d'expressió". Per aquest motiu, consideren que la decisió de la JEC de fer-los treure "coarta" aquesta llibertat.

Els mateixos funcionaris també creuen que el llaç groc "és un símbol plural i transversal" com ho són "altres símbols de lluites col·lectives", i posen en relleu que, malgrat que el considera partidista, la JEC "no ha estat capaç d'imputar a cap partit la propietat" d'aquest símbol. Això, al seu parer, indica que l'ordre de retirar-lo es dicta "amb plena consciència que és injusta i arbitrària".

El col·lectiu Adic ha denunciat, "de manera especial", l'actuació ordenada per la JEC a les escoles i els instituts de titularitat pública, espais on la llibertat d'expressió "hauria de ser un dels puntals de l'educació". Finalment, aquesta agrupació de funcionaris ha demanat el suport "de tota la ciutadania" en defensa de les institucions catalanes, ja que, segons expliquen al comunicat, amb aquesta "actuació arbitrària" la JEC "pretén debilitar i fomentar la divisió interna" al Govern.

stats