POLÍTICA
Política 20/11/2020

Cs s’acosta al PSIB i el PP accentua el seu nacionalisme

Mentre que el partit taronja vol negociar i incloure propostes en els pressupostos del Govern, els populars clamen pel castellà i en contra de la llei Celaá

Maria Llull
3 min
Cs s’acosta al PSIB i el PP accentua el seu nacionalisme

PalmaL’oposició al Govern s’ha tensat amb les dinàmiques oposades dels seus dos partits principals, si es té en compte el nombre de diputats. Mentre que Ciutadans escenifica un acostament al PSIB obrint les portes a la tramitació dels pressupostos i ignorant les esmenes a la totalitat dels seus companys de bancada, el PP escora cap a la dreta i accentua el seu nacionalisme espanyol. Ambdues formacions repliquen a les Balears les dinàmiques que marquen les direccions estatals. L’ofensiva intensa que els populars varen dur a terme fa setmanes contra l’ocupació, gestionada des de Madrid, és un bon exemple del viratge a la dreta. Mentrestant, la líder de Cs, Inés Arrimadas, ha deixat clar que negociarà els pressupostos amb el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

Ara el PP, que durant uns mesos va semblar que tornava a picar l’ullet al regionalisme de centredreta, recupera al Parlament la bandera de la defensa del castellà, on també clama contra la llei Celaá i assegura que no permetrà que el castellà deixi de ser llengua vehicular de l’ensenyament. Fonts dels populars consideren que no hi ha cap escorament i que el partit es manté “en el posicionament de centredreta”. També asseguren que “no hi ha cap canvi de posicionament envers la llengua” i que la formació defensa “un bilingüisme integrador perquè els nins dominin perfectament el mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterenc i el castellà en acabar l’escola”. Això sí, més enllà d’enumerar les modalitats lingüístiques, mantenen l’herència de Bauzá de no mencionar el català com la llengua pròpia de les Balears. Més enllà del bilingüisme, els populars portaran a les Illes la campanya estatal que el partit ha començat contra la llei Celaá.

Sobre l’acostament de Ciutadans al PSIB, el PP considera que, malgrat que és una estratègia legítima, també resulta sorprenent. “Fa dos o tres mesos eren part de l’oposició contundent i ara no aproven les esmenes a la totalitat dels pressupostos. Han fet molts de canvis ideològics des de la seva creació”, assenyalen.

En canvi, fonts de Ciutadans asseguren que el PP està “molt nerviós i descol·locat” amb el posicionament actual del partit taronja. “S’han mogut tant a la dreta que ara ens acusen d’haver anat a l’esquerra”, comenten. Sobre les raons de la deriva a la dreta del PP, consideren que estan intentant “capitalitzar el vot de Vox”. I malgrat que la negociació dels pressupostos respon a un tacticisme, el partit taronja destaca que es tracta d’una “estratègia política i no electoral”.

Les diferències també afecten els temes relacionats amb la llengua. Fonts de Cs reconeixen que hi ha hagut certa moderació en el seu posicionament envers el català després que la passada legislatura estigués marcada per les envestides de la llavors diputada Olga Ballester. “És cert que abans era un tema exclusiu, però ara no és l’únic focus que tenim. Estam a favor del bilingüisme i la convivència entre les dues llengües”, apunten les mateixes fonts.

Quant a la marxa de militants a les files del PP, el partit taronja reconeix que els seus militants “no són tan fidels” com els d’altres formacions polítiques. “Són persones que no han estat molt de temps dins la política i no la tenen tan arrelada”. De tota manera, no hi ha preocupació per això. “Amb les primàries i les eleccions hi va haver més baixes que ara. A més, les darreres setmanes hem tingut deu altes, encara que no es digui”, apunten.

Ciutadans nega que hi hagi un bloc d’oposició inamovible, i així ho va mostrar la seva portaveu, Patricia Guasp, en el debat de les esmenes a la totalitat dels comptes del Govern, quan va marcar les diferències amb el PP i Vox, i fins i tot amb El Pi, des de la tribuna.

Una aliança lògica

El politòleg Llorenç Soler comenta que l’aliança entre Cs i el PSOE és lògica, perquè una part de l’electorat del partit taronja prové de les files dels socialistes. A més, adverteix el poc rèdit polític que dona l’espanyolisme a les Balears, amb uns votants “més reticents a aquestes posicions”.

Sobre el viratge a la dreta del PP, Soler considera que la presència de Vox en el Parlament ha endurit l’oposició del PP. “Els populars tenen ara un discurs més espanyolista, perquè Vox també ho força quan el seu es basa en la identitat nacional. També ha provocat que es rompi cert consens que hi havia en temes com la immigració”, afegeix.

Aquest posicionament “dona marge a Ciutadans per distanciar-se de l’oposició. A més, si el partit taronja vol ampliar el seu electorat a les Balears, també és important que hagi suavitzat el seu posicionament envers la llengua. “Si volen anar a més, hauran de començar a parlar català i fer aliances a la Part Forana”, diu Soler.

stats