Política 13/06/2019

Cs proposa al PP repartir-se l’alcaldia de Madrid, però els populars ho descarten

Levy qualifica d’”ocurrència” la proposta. Vox, disposat a estudiar-la si els taronges es reuneixen amb ells

Dani Sánchez Ugart
2 min
José Luis Martínez Almeida / EFE

MadridCiutadans ha ofert aquest dijous al PP repartir-se l’alcaldia de Madrid, amb dos anys per al candidat popular, José Luis Martínez Almeida, i dos més per a la candidata taronja, Begoña Villacís. Els populars, de moment, no han acceptat l’oferta, que requeriria també la connivència de Vox, perquè caldria votar la substitució al cap de dos anys comptant amb els vots de la ultradreta. El negociador del partit d’Albert Rivera, Miguel Gutiérrez, ha confirmat l’oferta, avançada per La Sexta, que ha rebut el 'no' rotund de la seva homòloga popular, Andrea Levy, ara al consistori madrileny.

Levy ha qualificat d’"ocurrència” i de “ball de les cadires” la proposta, tot i que ha destacat que per a la resta de qüestions la reunió “ha anat molt bé”. La constitució dels ajuntaments serà dissabte, i aleshores la triple dreta ha de tenir tancat un pacte si no vol que la candidata de Más Madrid i actual alcaldessa, Manuela Carmena, sigui investida sense majoria absoluta, en haver sigut la líder de la llista més votada.

Vox, per la seva banda, s’ha limitat a reiterar la seva exigència que Ciutadans s'hi reuneixi per arribar a qualsevol tipus d’acord, inclòs aquest, que requeriria el seu vot favorable tant ara com d’aquí dos anys, quan es triï el segon alcalde.

Rivera, que ha tancat majoritàriament pactes amb el PP amb la connivència de Vox als territoris, necessita aparadors per demostrar la capacitat de gestió del seu partit en la lluita per liderar l’oposició a Pedro Sánchez que l’enfronta al líder del PP, Pablo Casado.

Ciutadans ha anunciat també que ha arribat a pactes com aquests, de repartició de l’alcaldia, però amb el PSOE. Ho ha fet a diverses capitals de Castella-la Manxa, com Albacete o Ciudad Real.

stats