Política 27/02/2020

Ciutadans sobre l'exmembre de la JEC que estava a sou del partit: "No és il·legal"

Torra presentarà una querella contra Betancor, que treballava d'assessor a la formació i a l'òrgan electoral, segons 'Eldiario.es'

A. Mascaró / M. Esteve
3 min
Albert Rivera i Inés Arrimadas a la parada de Ciutadans per Sant Jordi / ACN

BarcelonaCiutadans tenia en nòmina un vocal de la Junta Electoral Central (JEC) que va resoldre recursos del partit. N’informava dimecres a la nit Eldiario.es en un article que avui ha estat respost pel silenci absolut de la cúpula de la formació taronja amb l’excepció de la líder del partit a Catalunya, Lorena Roldán. "Si aquesta relació existís, això no seria il·legal", ha dit la dirigent taronja, insistint que "desconeix els termes" de la relació del partit amb el vocal de l’ens electoral, Andrés Betancor, que simultàniament va ser assessor de la formació llavors presidida per Albert Rivera. En resposta a les preguntes dels periodistes, Roldán ha evitat en tot moment valorar la qüestió des del punt de vista ètic, s'ha cenyit a la normativa i ha apuntat que no està prohibida per llei.

Segons informa el digital, Andrés Betancor va ocupar el càrrec de vocal de la JEC entre el 2017 i el 2019, mentre rebia un sou mensual com a assessor de Cs al Congrés –amb despatx propi a la cambra–. Durant aquest temps, va participar en resolucions a l'òrgan que afectaven el partit taronja. Va ser Ciutadans qui va proposar aquest catedràtic de dret administratiu de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per al càrrec a la JEC i, durant la compareixença davant la comissió de nomenaments del Congrés, ni Betancor ni Cs van esmentar que treballava per al partit. En canvi, Betancor sí que ho va comunicar a la universitat per obtenir el contracte a temps parcial.

La notícia ha indignat l’independentisme, que ha acusat la JEC de manca de neutralitat en altres ocasions. El president Quim Torra ha anunciat una querella per "suborn, prevaricació i delicte electoral [contra Betancor] i els responsables d’aquest escàndol que posa en dubte totes les decisions preses per la JEC els últims dos anys", ha dit a Twitter el cap de l’executiu, condemnat per desobediència i desposseït de l’acta de diputat després que la JEC el denunciés a la Fiscalia per no treure una pancarta en suport als presos polítics de la façana de la Generalitat en període electoral.

JxCat també ha advertit que presentaria una querella que, segons el diputat al Parlament Josep Costa, carregarà contra la decisió de la JEC d’excloure Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí de la llista per a les europees –una decisió que la justícia va acabar tombant–. "Una persona que treballa per a un grup polític mai pot intervenir en una resolució presentada per aquell mateix grup polític", ha dit. "Això és il·legal i delictiu", ha insistit. Tot i admetre que no és incompatible ser membre de la JEC amb altres feines, ha recordat l’article 23 de la llei de règim jurídic, que estableix que les autoritats s’han "d’abstenir d’intervenir en procediments" en cas de "tenir relació de servei amb una persona natural o jurídica interessada directament en l’afer". Per la seva banda, la dirigent d’ERC Marta Vilalta ha defensat a RAC1 la iniciativa del president Torra de "combatre jurídicament" aquests fets.

"Això és una cortina de fum que llença ara el senyor Torra, perquè no vol reconèixer ni assumir que ja no és president de Catalunya", ha etzibat Roldán, que ha demanat al "separatisme" que "deixi d’intoxicar amb aquestes notícies".

Amb tot, Cs també ha rebut crítiques de la Moncloa i altres partits. La ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha titllat a RAC1 la notícia "d’incomprensible i bastant intolerable". De fet, el PSOE ja ha registrat una iniciativa al Congrés per criticar l'actitud del partit taronja. Al seu torn, el president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha acusat Cs d’haver "comprat l’àrbitre" de les regles del joc electoral. "És un greu atemptat a la democràcia", ha assegurat. Per la seva banda, la UPF ha anunciat l’obertura d’un expedient informatiu al professor Betancor davant un fet que, si es confirma, la universitat considera "èticament reprovable".

stats