Política 16/03/2016

Crisi a Podem: Iglesias cessa el secretari d'organització i mà dreta d'Errejón

En un comunicat, el partit informa del relleu de Sergio Pascual per "una gestió deficient"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El secretari d'Organització de Podem, Sergio Pascual, en una roda de premsa / EFE

MadridEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha decidit cessar el secretari d'organització del partit, Sergio Pascual, mà dreta del número dos de la formació, Íñigo Errejón, en la gestió del dia a dia de l'agrupació morada. En un comunicat enviat a última hora de la nit, el partit informa que Iglesias ha pres la decisió per una "gestió deficient" els últims dies. La decisió arriba després de la setmana més complicada per a Podem des del 20-D, en un moment en què els fronts territorials han sacsejat el partit i han tornat a emergir les dues ànimes de la formació a nivell estatal: el sector més afí al secretari general, els 'pablistas', i el sector més afí al seu número dos, els 'errejoners'.

"Agraïm la feina realitzada, però els últims esdeveniments són una mostra d'una gestió deficient les conseqüències de la qual han danyat greument Podem en un moment delicat com és el procés de negociacions per conformar un govern del canvi. Per aquest motiu, Sergio Pascual queda rellevat de les seves funcions en aquest càrrec, si bé mantindrà les seves atribucions com a diputat", diu el comunicat.

Iglesias pren les regnes

Mentre el Consell Ciutadà Estatal, el màxim òrgan del partit entre congressos, no designi un nou candidat per a aquesta posició, serà el mateix Iglesias qui assumirà les funcions que fins ara feia Sergio Pascual, afegeix el comunicat.

La crisi interna va explotar la setmana passada amb la dimissió d’Emilio Delgado, secretari d’organització de la federació madrilenya i home pròxim a Errejón, que va renunciar explicitant una crítica contundent a Luis Alegre, líder de la direcció de Madrid i dirigent de confiança d’Iglesias. El sotrac madrileny es va ampliar amb la dimissió de nou quadres més que van donar suport a Delgado. La direcció estatal va intentar desactivar el sisme intern amb missatges de complicitat a les xarxes socials i dards contra el PSOE, però a Podem són conscients dels fronts que tenen oberts.

De fet, fa una setmana Pascual es vantava per Twitter que Podem és una pinya:

"No cometre errors" com els de Madrid

Iglesias ja havia enviat el primer avís a mitja tarda amb la publicació d'una carta oberta als cercles i a la militància. En la missiva, en què firma com a secretari general de Podem, però, sobretot com a "company", defensava el 'no' de Podem en les dues votacions d'investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, i apel·lava a mantenir unides les files com a antídot per no convertir Podem "en un partit més". En aquest sentit, ha llançat un avís a la organització a Madrid: "No hem de tornar a cometre errors com aquest i hauran d'assumir-se les responsabilitats".

stats