Política 14/04/2019

La Crida per Palma reivindica el dret d’autodeterminació per construir una república a Mallorca

Aquest diumenge, la formació ha fet una acció simbòlica a l’escola inaugurada per Emili Darder per commemorar el 88è aniversari de la proclamació de la República

Ara Balears
2 min
Membres de la formació municipalista han penjat una senyera i clavells rojos a l'escola Alexandre Rosselló

PalmaLa Crida per Palma ha realitzat una acció simbòlica aquest diumenge al migdia penjant una senyera i clavells vermells a l’escola Alexandre Rosselló (Ses Finestres Verdes), inaugurada el 14 d’abril de 1934 per Emili Darder, el darrer batle republicà de Palma, assassinat el 24 de febrer de 1937 pel franquisme. L’acció s’ha duit a terme coincidint amb el 88è aniversari de la proclamació de la República.

L’Alexandre Rosselló va ser una de les nombroses escoles que s’inauguraren en el temps de la República; precisament, va ser la primera escola pública de l’emergent eixample de Palma, en un barri de classe treballadora. “Reivindicam els valors republicans, però no n'hi ha prou. Avui, ens cal avançar cap a l’exercici del dret a l’autodeterminació i la construcció d’una república a Mallorca. El millor homenatge a la República és construir-ne una a Mallorca”, ha explicat Manel Domènech, cap de llista de La Crida per Palma.

Aquesta activitat s’ha emmarcat en la línia d’acció política que La Crida per Palma durà a terme durant els pròxims dies de campanya per les eleccions generals espanyoles amb el lema ‘Des del municipalisme, per l’autodeterminació i el feminisme. Conquerim sobiranies! Plantem cara al feixisme!’. “L’estat espanyol és irreformable, la solució per a les classes populars no és la participació en les institucions de l’Estat”, ha dit Manel Domènech.

Posar fi al règim del 78, conquerir sobiranies per decidir sobre tot allò que afecta la ciutadania i exercir el dret a l’autodeterminació són alguns dels elements que La Crida per Palma ha considerat clau per superar un marc jurídic i polític que no permet tenir vides dignes i aspirar a construir una societat millor. “Carrer i institucions hem d’avançar cap a l’exercici del dret a l’autodeterminació del poble mallorquí i l’inici d’un procés constituent democràtic i popular”, ha destacat Laura Dorado, número dos de la formació municipalista.

Respecte de la posició de La Crida per Palma sobre les eleccions espanyoles, la formació municipalista ha explicat que cap candidatura de les que es presenta a les eleccions espanyoles representa La Crida per Palma, ja que cap partit assumeix un projecte de transformació real i de ruptura amb el règim del 78. “La nostra aposta política passa pel municipalisme, perquè les sobiranies les conquerirem aquí i avui, no anant a Madrid a demanar molles o amb propostes per reformar l’estat espanyol”, ha dit Laura Dorado.

Finalment, s’ha posat damunt la taula la necessitat d’aturar l’extrema dreta. Així doncs, Manel Domènech ha conclòs que “l’extrema dreta sempre ha existit, còmoda dins les coordenades de la dreta 'tradicional'; ara han caigut les caretes, és per això que cal activar tots els fronts per fer política activa contra els plans del PP, Cs i Vox. Pel feminisme, pels nostres drets polítics, lingüístics, culturals, cal aturar l’extrema dreta”.

stats