Política 08/05/2019

La Crida per Palma presenta un programa rupturista i municipalista

La candidatura assegura que en cap cas no investirà un batle de dretes

Maria Llull
2 min
Manel Domènech i Laura Dorado, durant la presentació del programa.

PalmaLa Crida per Palma ha presentat aquest dimecres el programa electoral amb el qual concorrerà a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. Es tracta d'un programa "al voltant de dos eixos: el municipalisme i el desig de ruptura, perquè volem començar des de la base i trencar amb l'actual marc jurídic", ha explicat Manel Domènech, cap de llista de la Crida per Palma. Les propostes han estat elaborades "de manera participada per integrants de col·lectius i moviments socials i populars de Ciutat", ha afegit.

Laura Dorado, número 2 de la llista, ha assenyalat, per part seva, que el programa de la Crida per Palma pretén ser una "eina senzilla a l'abast de tothom per tal de capgirar el model de ciutat actual, el qual ha estat dissenyat per les elits, executat pel PP i perpetuat pel govern de l'esquerra de la pocavergonya i l'asfalt".

Pel que fa a possibles pactes de govern, Dorado ha assegurat que la Crida per Palma "no investirà mai un batle de dretes". "És una cosa que s'ha de parlar, perquè som un moviment assembleari", ha indicat.

El programa

El programa de la Crida per Palma inclou mesures en matèria d'habitatge, economia, medi ambient, educació, cultura, igualtat, joves, gent gran i memòria històrica, entre d'altres àrees.

En matèria d'habitatge, destaquen mesures com l'augment del parc públic d'habitatge, també per lloguer social; l'expropiació d'habitatges a grans propietaris i immobiliàries; la lluita per assolir un preu màxim de compra i lloguer; recàrrecs a l'IBI d'immobles buits i no principals; o l'elaboració d'un protocol d'actuació municipal per evitar els desnonaments.

La candidatura municipalista i rupturista també aposta per la sobirania alimentària, amb propostes com l'establiment d'una xarxa d'horts urbans; la municipalització de MercaPalma; la creació de cooperatives agrícoles i de consum; i l'augment de mercats municipals.

Quant a l'economia, la Crida per Palma vol implantar el salari mínim de Ciutat de 1.400 euros; promoure un segell de qualitat laboral per a les empreses privades que respectin els drets dels treballadors; crear un servei municipal d'inspeccions de treball; lluitar contra l'economia submergida; posar fi a les noves llicències a empreses de treball temporal; deixar d'externalitzar i privatitzar serveis municipals; i implantar el dobler com a moneda local a Palma.

En l'apartat mediambiental, la candidatura vol municipalitzar el servei d'eliminació de residus, a més d'establir taxes dissuasives per als comerços. També aposta per dissenyar un nou clavegueram urbà i limitar l'ús de l'aigua d'abastiment als creuers, els quals seran gravats amb una ecotaxa.

Dins de l'àrea educativa, les propostes de la Crida per Palma inclouen un servei gratuït de reforç escolar, com també l'adopció de mesures contra l'assetjament escolar i tallers municipals obligatoris d'educació sexual i de gènere.

A més, la candidatura municipalista aposta per una Mallorca sobirana, la qual faci passes cap a l'autodeterminació. Declarar Palma municipi lliure i sobirà, i Felip VI com a persona non grata; municipalitzar el palau de Marivent, i eliminar simbologia espanyolista són algunes de les mesures en aquest sentit.

stats