CORRUPCIÓ AL PP
Política 30/06/2013

Cospedal gestiona en solitari el cas Bárcenas

El PP tem que el seu extresorer mostri rebuts de sous en negre dels seus líders

Juan Luis Galiacho
2 min

MadridMariano Rajoy ha delegat en María Dolores de Cospedal, secretària general, la gestió interna i pública del cas Bárcenas després de l'ingrés a la presó dijous de l'extresorer popular. La secretària general duia informalment des del febrer les regnes del cas sobre el finançament irregular del PP i el pagament de sous en negre als seus dirigents.

L'empresonament de Luis Bárcenas ha fet desencadenar els nervis a la seu del carrer Génova. "Ens ha enxampat amb el pas canviat", afirmen fonts del partit. Ningú creia dijous en l'entorn de l'Audiència Nacional -i menys encara al PP- que el magistrat Pablo Ruz, un jutge sempre atent a la jerarquia, ni Anticorrupció, encapçalada per Antonio Romeral -posat a dit pel seu superior, el fiscal general Enrique Torres-Dulce-, ordenés l'ingrés a la presó sense fiança. Més quan l'acusació popular sol·licitant, l'Associació d'Advocats Demòcrates d'Europa, l'havia reclamat "eludible sota fiança". La maniobra de Ruz té el PP atemorit, sobretot per inesperada.

El partit està, però, en alarma d'ençà que al gener es van publicar els papers de Bárcenas. De Cospedal va agafar d'entrada les regnes apartant la vicepresidenta Soraya Sanz de Santamaría. Però aquells dies Cospedal no volia una guerra fratricida amb Bárcenas, més quan no sabia a què s'enfrontava. Va ordenar als assessors jurídics anar pel camí més suau: la demanda civil i no la penal malgrat que ningú ho veia clar.

Però amb el pas dels dies i els mesos tot va canviar. Els desafiaments que Bárcenas -expert jugador de borsa i pòquer- llançava van aconseguir que tot es capgirés. Per això, Cospedal va llançar un missatge de "fins a aquí hem arribat". Va reunir el comitè de direcció que ella presideix i que formen els portaveus parlamentaris i els sotssecretaris Carlos Floriano, Esteban González Pons i Javier Arenas. Els va comunicar que el PP es posava en guerra amb Bárcenas a risc que estirés de la manta. Ho feia amb l'aval de Rajoy, Alberto Núñez Feijóo i Alfonso Alonso, entre d'altres. Ella ha coordinat els missatges de les últimes hores: posar èmfasi en la independència judicial i marcar distàncies amb l'extresorer, "a qui no temem".

El tresorer que ho sabia tot

Però la por a la seu de Génova és en si Bárcenas farà realitat el que ha dit en privat: que si era empresonat un notari faria públic el contingut de deu caixes on guarda documents confidencials del PP, entre els quals rebuts de sobresous milionaris de diversos dirigents. Bárcenas va estar molt proper a secretaris generals del partit com Francisco Álvarez Cascos i Javier Arenas; i també a homes de l'expresident José María Aznar com Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja i Federico Trillo. Els dirigents més novells volen que d'una vegada per totes es netegi la imatge i que "paguin els pecadors". Però el que és perillós és, segons altres fonts, "que entre ells hi ha gent encara molt important al partit".

Bárcenas, assessorat pel catedràtic de dret penal de la UAM Miguel Bajo Fernández, busca eludir la presó amb fiança. S'estima, però, que seria milionària, més quan Anticorrupció ja n'ha sol·licitat una de responsabilitat civil de 28 milions. Decidirà la secció quarta de l'Audiència Nacional; una sala veterana, formada per magistrats com Juan Francisco Martel (cas Gescartera), Teresa Palacios (cas Banesto) i Ángela Murillo (cas Txapote).

stats