Política 19/06/2013

Compromís i Esquerra Unida asseguren que la proposta del PP de diferenciar el valencià del català és "electoralista"

La coalició nacionalista adverteix que durà la proposta als tribunals si és tramitada mentre que la formació d'esquerres lamenta que el PP revifi la batalla dels símbols

Acn
2 min

ValènciaCompromís ha advertit que durà als tribunals la Proposició no de llei (PNLL) registrada pel PP perquè les Corts Valencianes instin el govern d'Alberto Fabra a sol·licitar a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) que deixi de considerar el valencià com una varietat del català. La formació ha assenyalat que l'exposició de motius "és una burla i una ofensa a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua" perquè està escrita en una normativa que no és l'oficial valenciana.

El portaveu de la coalició, Enric Morera, ha assegurat que "sols per eixe fet, la proposta hauria de ser rebutjada per la Mesa de les Corts". "El text que ha presentat el PP en el parlament valencià és manifestament il·legal perquè es bota la legislació i les institucions normatives i, el pitjor de tot, demostra que vol portar la seva lluita electoral a la guerra dels símbols quan en estos moments la societat necessita un govern fort i que done respostes", ha afegit Morera.

Morera considera que l'escrit presentat pel PP, "és una burla i una ofensa a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua" perquè segons la llei de creació de l'AVL, en l'article 6.8, "és la institució normativa del valencià i és l'organisme que marca la normativització de la nostra llengua en tots es àmbits públics, en totes les institucions i organismes que depenen de la Generalitat".

El síndic de Compromís ha lamentat "la poca vergonya" del PP "de registrar un escrit que està redactat en una normativa que no és la oficial valenciana i sols per eixe fet, la proposta hauria d'estar rebutjada per la Mesa de les Corts". Morera ha advertit que de tramitar-se la iniciativa la Mesa i aquells que votin de manera favorable, estarien incorrent en un delicte de prevaricació.

"El PP es troba còmode en un conflicte superat per la gran majoria dels demòcrates valencians i que, amb eixos debats, sols volen que crear divisions socials i perjudicar a la normalització i ús de la nostra llengua", ha dit Enric Morera. Tant el grup parlamentari Compromís com Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) han lamentat també que el PP faci electoralisme amb la "batalla dels simbols".

En aquest sentit, el diputat d'EUPV Lluís Torró ha assenyalat que "els valencians no es mereixen estar governats per un partit que torna a encetar la batalla dels símbols i de la llengua, amb una finalitat exclusivament electoralista". Torró ha afegit que l'únic que pretén el PP "és dividir una vegada més a la societat valenciana".

"La proposta del PP és absolutament acientífica, irracional i ahistòrica, no té res que veure amb els coneixements plenament normalitzats de la filologia i de la història de la llengua, i per tant, una de dos, o se'n tornen a l'escola, després de deixar prèviament el govern en mans de persones amb més cultura, o directament, si és que saben que estan mentint, que se'n vagen a sa casa, que ja està bé", ha manifestat Torró.

stats