Política 18/02/2020

L'Ajuntament de Palma proposa cedir sòl als promotors durant 40 anys i no 75 com vol el Govern

La regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, també demana que el preu dels solars estigui taxat per Cort

Ara Balears
2 min
Una vista general de Palma. / ARA BALEARS

PalmaL'Ajuntament de Palma està a favor de la proposta del Govern de cedir sòl públic a promotors perquè hi facin pisos, però la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, ha proposat que sigui durant un màxim de 40 anys en comptes de 75, com va anunciar aquest dilluns el conseller d'Habitatge, Marc Pons. També demanen que la cessió dels solars tingui preus que estiguin taxats per Cort i que siguin projectes de qualitat, segons ha informat el Consistori en un comunicat.

"Han de ser les administracions les que determinin quines persones ocuparan aquests habitatges i sempre han de ser en règim de lloguer", segons ha explicat Truyol respecte dels pisos que construirien els promotors privats. A més, ha afegit que s'han de destinar als col·lectius que més necessitat d'habitatge temporal tenen, com joves o persones grans.

D'altra banda, l'Ajuntament de Palma ha aprovat la construcció de 19 habitatges protegits en un solar del barri de l'Amanecer cedit al Govern, que durà a terme el projecte amb un pressupost de dos milions d'euros en 36 mesos. Truyol ha explicat, després de la reunió del Consell de Gerència d'Urbanisme, que ha aprovat aquesta mesura, que aquest és un dels vuit projectes que l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi) té en marxa per construir 195 habitatges públics en solars cedits per Cort, amb una inversió total de 25 milions d'euros.

Actualment existeixen a Palma 1.038 habitatges protegits i 380 del Patronat Municipal de l'Habitatge, xifra que, segons Truyol, "suposa només un 0,5% del total d'habitatges de la ciutat". Amb l'augment impulsat pel Govern en els terrenys cedits per Cort s'incrementarà el parc públic d'habitatge a la ciutat entorn d'un 13% i l'objectiu del Consistori és arribar a un augment d'un 20%. Truyol ha assegurat que "és una prioritat" per a l'Ajuntament de Palma i ha criticat "la deixadesa d'anteriors legislatures" en aquest aspecte.

Cal recordar que aquest dilluns el Govern va presentar 25 mesures extraordinàries per intentar pal·liar l'emergència de l'habitatge "en un temps breu" mitjançant un decret llei, segons va afirmar el conseller d'Habitatge. Entre les iniciatives destaca que els grans propietaris, com ara bancs i fons d'inversió, estaran obligats a oferir lloguer social als llogaters abans d'intentar desnonar-los. Per tal d'incrementar el parc públic d'habitatge, el Govern, a més de tenir prioritat a l'hora de comprar habitatges de protecció oficial (HPO) com feia fins ara, també en tindrà per adquirir el sòl reservat a aquests pisos.

stats