Política 29/09/2020

El sumari del cas Kitchen posa Rajoy contra les cordes i esquitxa Sáenz de Santamaría

Villarejo diu que van encomanar-li "maldats per salvar" l'expresident, que "podria estar a la presó"

Ara
5 min
Rajoy i Sáenz de Santamaría, al Congrés.

MadridCada dia que passa el cas Kitchen estreny més el cercle a l'anterior cúpula del PP i del govern espanyol. Els últims àudios del sumari de la causa apunten directament a l'expresident espanyol Mariano Rajoy i a la seva número dos, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que hauria arribat a posar micròfons al Congrés. Les acusacions provenen de les converses intervingudes per la Policia Nacional al comissari jubilat José Manuel Villarejo, en presó preventiva per haver creat una àmplia xarxa parapolicial per resoldre draps bruts d'empreses, particulars i també partits –en el cas del PP, haver fet servir presumptament fons reservats per espiar l'extresorer Luis Bárcenas.

El sumari també apunta a l'exministra i ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal –a qui la Fiscalia ja ha demanat imputar en el cas– i a Rodrigo Rato, a qui el comissari atribueix una frase reconeixent que tant ell com Rajoy han "trincat" sobres amb diner negre. El darrer a la diana és l'exministre d'Economia Luis de Guindos, que segons Villarejo "coneixia els comptes i les societats del rei emèrit". En definitiva, en els àudios Villarejo posa el ventilador per implicar directament tota la cúpula del PP d'aleshores. I reconeix que els governs del PSOE l'han tractat molt millor, donant a entendre que ha solucionat els draps bruts dels dos grans partits espanyols.

Ordres per "amagar cent caixes de la Gürtel"

Villarejo diu en els àudios que li han encarregat "maldats per salvar el cul al Barbas", l'àlies que constantment fa servir per a Rajoy, tantes que "podria estar a la presó". Es tracta de converses amb periodistes interceptades abans de la seva detenció el 2017, en les quals assegura que va rebre ordres per, literalment, "amagar cent caixes de la Gürtel" el 2009. En els àudios, que consten en un ofici de la Unitat d'Assumptes Interns del 4 de maig del 2020 i als quals han tingut accés Europa Press i Efe, el comissari expressa el seu malestar per la manera en què va acabar la seva etapa al servei actiu de la Policia Nacional "malgrat els delicats serveis" en els quals reconeix haver intervingut. I aclareix que Rajoy "mai li ha trucat". "El que vol és que tots ens portem bé i que no hi hagi problemes", afegeix.

Repassem a continuació les principals converses de Villarejo sobre la cúpula del PP, en les quals implica Rajoy, Santamaría, Cospedal, Guindos, l'exministre Rodrigo Rato i, finalment, el número dos d'Interior durant el mandat de Jorge Fernández Díaz a Interior, Francisco Martínez, de qui ja va advertir el 2017 que "apuntaria cap amunt" fins arribar a l'expresident espanyol i exlíder popular. Juntament amb el comissari jubilat, són els dos imputats en la causa que han posat el ventilador. Mentrestant, el PP de Pablo Casado manté que es tracta d'un assumpte del passat que no implica l'actual direcció, després d'obrir un expedient informatiu a l'exministre de l'Interior per la seva imputació. La retirada del carnet d'afiliat, però, se la reserven per si se li obre judici oral.

En una entrevista a RNE, la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha assegurat que ara mateix "no hi ha cap tipus d'imputació ni sospita sobre el president Rajoy" en el procediment judicial i ha demanat mantenir la presumpció d'innocència, mentre manté els atacs a Unides Podem pels diferents fronts judicials que té el partit. Considera que, mirant el passat, amb una investigació en paral·lel al Congrés que començarà a caminar molt aviat, "qui surt deteriorada només és la democràcia i la societat espanyola", que necessita que els diputats dediquin el seu temps als problemes actuals.

Villarejo sobre Rajoy:

El Barbas "podria estar a la presó"

En una conversa amb un periodista: "Les maldats que m'han encarregat a mi per salvar-li el cul al Barbas [Rajoy]. No t'ho pots ni imaginar! Podria estar a la presó! El president del govern, eh, per moltes coses... I s'han perdut papers i s'han perdut caixes i s'han perdut moltes coses [...] i operacions de tal, dir, escolta a tal lloc hi ha papers de Bárcenas, cal anar a trencar-los".

Un empresari sobre Sáenz de Santamaría:

"Tenim tot de proves de la Soraya entrant al Congrés a posar tot de micròfons"

En una conversa amb els empresaris Adrián de la Joya i Alberto Pedraza sobre la presumpta col·laboració que li van fer a l'exvicepresidenta per posar al Congrés "equips de rastreig".

De la Joya: "Tenim totes les proves de la Soraya entrant al Parlament amb electrònica, m'entens?"

Villarejo: "Amb la meva gent!"

De la Joya: "Amb la seva gent, per per posar tot de micròfons".

Villarejo diu que Rato li ha dit:

"No em toqui gaire els collons perquè jo he trincat sobres, però davant meu hi anava Rajoy amb un altre sobre"

"Fa dos anys em truquen i des de la Moncloa em diuen, Ves a veure Rato i tranquil·litza'l i tal i qual, i veig Rato i em diu: Que no em toquin gaire els collons perquè jo he trincat sobres, però davant meu hi havia en Rajoy amb un altre sobre. Una conversa en què Rato digui això fa una mica de mal, això no és Bárcenas".

Villarejo sobre Cospedal

"Em deu 100.000 pavos"

pavosAssegura en converses amb tercers que la va conèixer el 2006 i que "es passa la vida demanant-li coses" però que en el moment en què li ha començat a demanar diners que li deu ha desaparegut i ha hagut de començar a parlar amb el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro, a qui la Fiscalia també ha demanat imputar en la causa.

"La María Dolores ja no em vol veure perquè els últims cops li vaig dir: Dona'm la pasta i et creo una situació. I li vaig dir: 100.000 pavos més les despeses que he tingut més tal, o que tal, no et preocupis que ja... Però esclar, ja l'últim cop li vaig dir: Em cago en la teva mare. Una mica de cabreig i ja no vol veure'm".

També al·ludeix les lluites internes entre Cospedal i la pequeñita, l'àlies de Sáenz de Santamaría.

Villarejo sobre l'exnúmero 2 d'Interior

"Paco Martínez està cabrejat com una mona"

"Us explotarà. Perquè aquests es creuen que canviant el tema s'ha acabat tot, però hi ha un secretari, Paco Martínez, que està cabrejat com una mona perquè tal, i tots ho saben, i tots li han donat ordres, que li ha encarregat el Barbas. Que ho ha encarregat això! Que algunes me les encarregava a mi". I Villarejo vaticina: "S'espantarà i començarà a posar el ventilador cap amunt".

Villarejo sobre Guindos

"Coneixia els comptes i les societats del rei emèrit"

En una conversa amb un advocat: "Tinc tot tipus de denúncies similars a aquesta, a més de denúncies molt complicades perquè es parla de societats i de comptes del rei que estaven investigant de manera privada els del SEPBLAC [Serveix Executiu de la Comissió de Prevenció de Blanqueig de Capitalis i Infraccions Montàries]. La informació llavors la donaven a Guindos, a ningú més. Què estava fent Guindos? Es blindava? No ho sé... Jo quan detecto una cosa així faig pu-pu-pu i quina casualitat que els mateixos tios que jo denuncio als pocs mesos són els que fan un informe sobre el meu cony. Quines coses! Però bé, què passa macho? No només han anat als bancs sinó que l'altre dia la meva parienta es va mosquejar perquè a l'anar a recollir a la meva nena dos tipus, macho, en un cotxe al darrere i tal i qual... Aquest paio està disposat a aniquilar-me, macho".

El PSOE hi suca pa i Unides Podem demanarà la compareixença de Casado

Les noves informacions sobre la Kitchen han amablement rebudes pel PSOE i Unides Podem, que hi han sucat pa durant les rodes de premsa d'aquest dimarts al Congrés. "Un dia més", ha engegat la portaveu socialista, Adriana Lastra, a qui ja no sorprenen els escàndols del PP. La dirigent del PSOE ha assegurat que el seu partit "anirà fins al final" en la investigació sobre el presumpte espionatge en la comissió que aquest dijous aprovarà crear el ple, però no ha aclarit ni si la presidirà algun diputat socialista ni si demanarà la compareixença del president del PP, Pablo Casado. Sí que la sol·licitarà Unides Podem, tal com ha confirmat el seu portaveu al Congrés, Pablo Echenique, que ha assenyalat que ja no són "pomes podrides", sinó que les pràctiques il·legals ja són "política del PP".

En canvi, no ha volgut fer referència de les noves informacions la portaveu de la formació conservadora a la cambra baixa, Cuca Gamarra, perquè ha subratllat que les notícies que s'han publicat les últimes hores són periodístiques, "però no hi ha notícies judicials ni resolucions judicials". "No tinc res a aportar", ha assegurat.

stats