Política 25/10/2020

Sánchez preveu tornar a aplicar avui l’estat d’alarma

Salut estudia avançar el toc de queda a les 22 h i no descarta confinaments domiciliaris

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pedro Sánchez i la seva dona, Begoña Gómez, amb el Papa al Vaticà.

MadridQuatre mesos i quatre dies després que decaigués l’estat d’alarma que va paralitzar Espanya durant setmanes, el consell de ministres preveu reunir-se avui de manera extraordinària per tornar a aplicar aquesta mesura excepcional. De proclamar “Hem vençut el virus” al final de la primera onada, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha passat a admetre un altre cop que la situació és “greu”. Però, a diferència del 14 de març, la Moncloa no té intenció ara d’agafar les regnes de la situació i manté que, tot i aplicar l’estat d’alarma, aquest serà totalment diferent. La intenció és donar cobertura legal a les peticions d’un total de nou comunitats que ho han demanat -cap d’elles governada pel PP- per tenir una empara legal per decretar un toc de queda nocturn. A Catalunya, el Govern ultima un toc de queda a partir de les 22 o 23 hores i no descarta confinaments domiciliaris puntuals, que podrien comportar el tancament temporal d’escoles.

El debat se centra ara en quin hauria de ser l’horari, però el ministeri de Sanitat ha garantit màniga ampla a cada govern autonòmic perquè decideixi quan és millor. De moment ja s’han començat a veure les primeres discrepàncies amb les comunitats que han decidit avançar-se i decretar ja el toc de queda sense tenir clar si els hi tombaran els tribunals. Castella-la Manxa, governada pel PP i Cs, ha optat per les 22 h, però a canvi ha aixecat els confinaments perimetrals que pesaven sobre la majoria de capitals de província. El País Valencià i la Comunitat de Madrid, en canvi, han decretat que sigui a partir de la mitjanit i fins a les sis del matí. Catalunya estudia aplicar-lo a les 22 hores en lloc de les 23 hores com es va dir divendres, segons va avançar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, a Catalunya Ràdio. Està previst que el Procicat es reuneixi dilluns per acordar la nova restricció.

La decisió és clau per a l’hostaleria. De moment està tancada a Catalunya, però si es reobrís hi ha una gran diferència entre si s’han de tancar els establiments a les deu del vespre o a les onze. En aquest sentit, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ja va llançar ahir una advertència a la Moncloa. En cas d’aplicar-se l’alarma -que ella rebutja-, reclama que no se’ls toquin els horaris ni els confinaments selectius en els barris més humils de la Comunitat. Ahir va decaure l’estat d’alarma quirúrgic que va imposar el govern espanyol a Madrid i la resposta d’Ayuso va ser ampliar una hora el servei de bars i restaurants, fins a la mitjanit, i aixecar el confinament perimetral.

Hi haurà límit de restriccions?

La principal diferència de l’estat d’alarma que s’aplicarà ara respecte al del març és l’àmbit competencial. Però el dubte que plana és si el consell de ministres limitarà les restriccions que poden aplicar les comunitats. Si es dona màniga ampla, voldrà dir que cada govern autonòmic podrà anar més enllà del toc de queda i aplicar confinaments domiciliaris si cal, ja que aquest precepte constitucional permet la restricció de drets fonamentals. De fet, la consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, va reconèixer ahir que l’opció del confinament domiciliari “està present en els debats” de l’executiu i que, si es concreta, les escoles també haurien de tancar “amb molta probabilitat”.

Ni Madrid, ni Galícia, ni Castella i Lleó, ni Múrcia ni Andalusia, governades pel PP, han demanat l’estat d’alarma. Els populars creuen que n’hi hauria prou amb una reforma legal exprés per evitar una mesura així per als tocs de queda.

Les infermeres, a punt de fer vaga

El sindicat Infermeres de Catalunya ha amenaçat amb una vaga indefinida de tots els professionals de la salut pública si l’administració no atén les seves demandes. El sindicat ha enviat una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, i a la directora general de Professionals de la Salut, Montserrat Gea, amb les reivindicacions per millorar les condicions del col·lectiu. Reclama un augment del sou base a partir de l’1 de gener en un percentatge no inferior al 6%, un complement d’exclusivitat per la imposició de torns lliscants i una compensació econòmica per la prolongació de la jornada.

stats