Política 22/05/2020

La Moncloa culpa el PP i ERC d'abocar-los a pactar amb EH Bildu

Montero diu que el govern espanyol està "fort i unit" malgrat les "diferents sensibilitats"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Imatge difosa per la Moncloa de la reunió en part presencial i telemàtica del consell de ministres.

MadridEl govern espanyol ha decidit repartir responsabilitats davant l'allau de crítiques per l'acord segellat amb EH Bildu per derogar amb urgència la reforma laboral de manera "íntegra" en plena crisi del coronavirus. La Moncloa evita així fer autocrítica i reivindica un govern "fort i cohesionat" malgrat les "diferents sensibilitats", en referència a la guerra oberta entre el vicepresident segon i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, i la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres extraordinari d'aquest divendres, que ha ratificat la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma fins al 7 de juny, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha culpat el PP i, de manera velada ERC i Compromís, d'haver-los abocat a pactar amb l'esquerra abertzale. D'una banda, per la "dimissió de responsabilitats" del líder de l'oposició, Pablo Casado, més preocupat en "intentar tombar el govern". I, de l'altra, per la "dinàmica de negociació impossible" de les forces progressistes que " no té res a veure amb la salut de les persones". "Els partits de govern ens hem sentit sols", ha resumit.

Davant la incògnita de si el president espanyol, Pedro Sánchez, tornarà a demanar una pròrroga de l'estat d'alarma per culminar la desescalada, Montero ha insistit en la necessitat de preservar la salut a través de la restricció de la mobilitat. De fet, ha considerat que partits com ERC van assistir dimecres a la votació al Congrés "amb els dits creuats" perquè tirés endavant malgrat el seu vot en contra. En tot moment la també titular d'Hisenda ha volgut transmetre el missatge que es va fer tot el possible per evitar que la votació acabés naufragant, i que per això calia tenir "lligades" les cinc abstencions d'EH Bildu, tot i que al final no van ser imprescindibles per a la votació, amb el sí del PNB i Ciutadans.

Protestes i risc de contagi

Hi ha hagut crítiques a Esquerra, però s'ha recreat més és en censurar l'actitud del PP, tot i que fins ara el govern espanyol havia evitat fer sang des de la tribuna de la Moncloa en ple estat d'alarma. Montero ha burxat les diferències de to entre el líder dels populars a nivell estatal, Pablo Casado, i alguns presidents autonòmics com el de Galícia i Andalusia. Ha acusat Casado d'estar pendent de la "calculadora electoral" en plena pandèmia i de pretendre que a partir d'aquest diumenge tothom pogués moure's amb llibertat per l'Estat.

Tot i avalar el dret a manifestació en plena vigència de l'estat d'alarma –després que la justícia hagi anul·lat les prohibicions del ministeri de l'Interior a les concentracions d'aquest cap de setmana–, la portaveu del govern espanyol ha advertit que "no es pot confondre llibertat amb llibertat de contagi", en una referència velada al PP, que ha defensat les concentracions en barris adinerats de Madrid, i Vox, que ha convocat protestes en cotxe per a aquest dissabte.

Perquè no s'acusi el govern espanyol d'anar de bracet de l'independentisme basc, Montero ha condemnat contundentment els atacs a la casa de la líder dels socialistes bascos, Idoia Mendia. "Tothom coneix les diferències del PSOE amb EH Bildu", ha assegurat. I ha tornat a justificar el pacte davant la "falsa impressió que només corresponia al govern [espanyol] prorrogar l'estat d'alarma". "Els vetos contraposats fan inviable qualsevol tipus d'acord. Hem de ressetejar moltes posicions preexistents", ha conclòs.

stats