ENTREVISTA
Política 23/11/2018

Conxa Juanola: “Estam aïllats i a expenses d’institucions superiors”

La batlessa de maó serà elegida com a cap de llista d’Ara Maó

Iván Martín
4 min
Conxa Juanola: “Estam aïllats i a expenses                d’institucions superiors”

MaóConxa Juanola, com a única candidata, serà elegida avui com a cap de llista d’Ara Maó per encapçalar una candidatura que va protagonitzar el 2015 la sorpresa a l’Ajuntament de la població menorquina. L’actual batlessa fa balanç de la seva primera experiència en la política i explica els eixos que marcaran el futur del municipi.

Què pensau de l’apagada elèctrica, encara que no afectàs Maó?

Necessitam prendre decisions urgents, ràpides i clares sobre quin ha de ser el model energètic de Menorca. Tenim una oportunitat d’avançar amb les energies alternatives. Cal desbloquejar els projectes existents que caminen cap aquesta direcció i crear-ne més. S’ha de rebaixar la dependència de la central tèrmica de Maó, què és contaminant, i de qualsevol element exterior com el cable que ens fa dependre d’una altra illa. Estam aïllats i a expenses de les decisions que adopten institucions superiors.

Maó ha impulsat les energies renovables en equipaments públics aquesta legislatura.

Ho hem tingut clar des d’un primer moment. Ara mateix disposam de plaques fotovoltaiques en quatre escoles infantils, el poliesportiu i el geriàtric, i continuarem amb els edificis públics per donar exemple i reduir la despesa energètica. Els pròxims dies presentarem una diagnosi de tots els consums a escala municipal i a partir d’aquí elaborarem un pla d’acció de propostes per anar disminuint l’energia gastada per assolir de mica en mica un major grau d’autosuficiència.

La ciutadania ha obert un debat sobre la possibilitat de canviar el model energètic.

És l’oportunitat que s’obre a partir d’ara. Hem vist que estam desprotegits i ha arribat el moment de prendre decisions fermes. El Ministeri ha fet la primera passa amb l’agilitat amb què ha actuat i ha demostrat que l’administració pot intervenir amb rapidesa sempre que hi hagi bona predisposició. Ara bé, quedaria que el Ministeri autoritzàs la posada en marxa del parc fotovoltaic de Son Salomó, a Ciutadella, que suposaria un 20% de l’energia que es consumeix a Menorca, un percentatge molt rellevant.

Maó encara es diu oficialment Maó-Mahón.

És un tema que tenim pendent. La Llei de Normalització Lingüística s’ha de complir, però encara no s’ha iniciat l’expedient. Quan vàrem entrar a governar, ho vàrem fer en un moment de molta tensió i vàrem decidir, com a prioritat, resoldre els problemes reals dels ciutadans i aquelles necessitats urgents. Ho abordarem, però cal pensar que la tramitació és molt llarga i genera conflicte, una circumstància que alguns esperen per treure’n profit. Ho farem quan considerem que estam en situació de fer-ho.

Sí que heu retirat la Medalla d’Or de la ciutat a Francisco Franco.

Són temes que de vegades generen debats interessats, però al carrer no és el que preocupa més els ciutadans. L’economia també és una altra línia d’acció, trobar activitats sostenibles que generin riquesa i creïn llocs de feina per als joves. De tota manera, el Consistori ha estat valent i ha donat resposta a la normativa sobre memòria històrica: ha dignificat la institució retirant el distintiu a un dictador.

Heu decidit continuar en política i sereu la candidata d’Ara Maó a les pròximes eleccions municipals.

És una qüestió de responsabilitat i d’acabar la feina iniciada. Hi he pensat, perquè la vida política absorbeix molt, però n’estic convençuda. Entre les prioritats, m’agradaria destacar el model de ciutat. Hem passat de tenir edificis públics en desús a omplir-los de contingut. En el Verge del Toro farem un centre sociosanitari per a persones amb malalties cròniques, la Sala Augusta acollirà la nova seu del Conservatori de Música del municipi, mentre que la nova residència per a gent gran s’ubicarà en un espai dels Quarters de Santiago. Recuperar edificis en desús és una prioritat. D’altra banda, l’elevat índex de nitrats a l’aigua és un problema que ens preocupa. Hem licitat la desnitrificadora, estam recuperant aljubs i en farem un de nou al poliesportiu. És una línia d’acció que mereix la sensibilitat de l’Ajuntament.

Hi haurà gaires canvis a la llista electoral?

Nosaltres feim primàries obertes al 100%. Cal recordar que som una agrupació d’electors, no un partit polític. En aquest sentit, tothom pot presentar la seva candidatura. L’ordre de la votació determinarà qui va a la llista i en quina posició. Personalment m’agradaria que m’hi acompanyassin aquells que ho han fet aquests quatre anys. Estic molt orgullosa de tots i han fet molt bona feina. Però aquesta és una decisió que han de prendre amb les seves famílies, perquè la política desgasta. Seran els votants d’Ara Maó els que hi tindran la darrera paraula.

Com valorau l’experiència de governar amb el PSOE?

Crec que hem demostrat que es pot governar entre dos grups en igualtat de condicions. I ho feim des del diàleg i l’entesa. Es pot governar bé, però és necessari xerrar molt i arribar a acords. Després de les eleccions passades vàrem analitzar els programes de cada partit i pràcticament anàvem en la mateixa línia. No hem tingut divergències ni en continguts ni el fons. No ha estat difícil. Com en totes les famílies, tens moments de tota mena, de vegades discuteixes, però cal entendre també el posicionament dels altres. Els punts de vista no són homogenis, però amb respecte es pot avançar. A més, és important trencar amb aquesta idea que alguns havien estès que l’esquerra no pot governar junta. A Maó ho hem fet.

stats