Política 04/03/2019

El cas Contractes: un terratrèmol polític a MÉS que afectà de ple el Govern

La crisi del Pacte finalitzà amb la dimissió de càrrecs dels ecosobiranistes

M.ll.
2 min
L'exconsellera de Participació, Transparència i Cultura, Ruth Mateu, quan anuncià la seva dimissió.

PalmaEl cas Contractes, que ara ha quedat arxivat perquè no s'ha justificat prou que s'hagués pogut cometre cap delicte, provocà tot un terratrèmol a les files de MÉS i també al Govern del Pacte. Les informacions que començà a publicar 'Diario de Mallorca' a finals de març del 2017 afectaren les conselleries dels ecosobiranistes i s'endugueren per davant caps destacats, com el de l'exconsellera de Participació, Transparència i Cultura, Ruth Mateu, que presentà la seva dimissió el mes d'abril. Una part del seu equip també va caure: l'exdirector de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Josep Ramon Cerdà, i l'exdirector general de Cultura, Jaume Gomila, foren destituïts.

La sortida de Ruth Mateu, que, malgrat ser regidora de MÉS a Andratx representava MÉS per Menorca, va ser la porta de sortida dels ecosobiranistes menorquins de l'Executiu, encara que continuaren donant suport al Pacte al Parlament. La polèmica de la contractació d'empreses de Jaume Garau, el que havia estat cap de campanya de MÉS, per fer treballs per a l'Administració Pública, també finalitzà amb l'expulsió del mateix Garau com a militant del partit.

A la Conselleria de Turisme, Biel Barceló va quedar visiblement tocat, encara que, en principi, la partida de Mateu el va salvar. L'exvicepresident acceptà la dimissió del director de l'Agència de Turisme de les Balears, Pere Muñoz, l'octubre del 2017. Dos mesos després, Barceló va haver de dimitir quan es va destapar que havia viatjat a Punta Cana convidat per una coneguda companyia aèria.

La remodelació del Govern col·locà Fanny Tur com a nova consellera de Cultura. A més, la Direcció General de Transparència passà a mans de la consellera de Presidència, Pilar Costa. Costa va elaborar una instrucció que eliminava els contractes negociats sense publicitat per raó de quantia que va ser aprovada pel Consell de Govern el juny del 2017. Aquesta figura, la del negociat sense publicitat, va ser la que va originar la crisi de les conselleries de MÉS. Amb la nova instrucció, els contractes inferiors a 60.000 euros es publiquen en el perfil del contractant.

stats