Política 14/10/2019

Consulta aquí les penes que ha imposat el Suprem a cadascun dels dirigents de l'1-O

Oriol Junqueras s'haurà d'enfrontar a 13 anys de presó per un delicte de malversació i sedició

Ruth Pérez Castro
5 min
Consulta aquí la sentència per a cadascun dels dirigents de l'1-O

Barcelona[Segueix l'última hora de la sentència al Procés amb totes les reaccions]

Condemna per sedició i malversació

Oriol Junqueras, exvicepresident i exconseller d'Economia i Hisenda

13 anys de presó i d'inhabilitació absoluta per un delicte de sedició i malversació

El tribunal considera que el "paper destacat" de Junqueras va portar a la "inobservació de les lleis i al menyspreu" de les resolucions del Constitucional i el TSJC. Assegura, a més, que el seu és un "lideratge avalat pels testimonis" i que la "voluntat sediciosa" de Junqueras "s'infereix amb facilitat".

L'exvicepresident de la Generalitat, a les portes de l'Audiència Nacional

Raül Romeva, exconseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència

12 anys de presidi i d'inhabilitació absoluta pels delictes de sedició i malversació

El Suprem assenyala que Romeva sabia que "estava promovent la creació d'una legalitat paral·lela" i que esperava que la mobilització ciutadana i el suport internacional "pogués neutralitzar la capacitat de les autoritats governatives i judicials per exercir funcions constitucionals".

L'exconseller de

Dolors Bassa, exconsellera de Benestar Social i Famílies

12 anys de presó i d'inhabilitació absoluta pels delictes de sedició i malversació

El tribunal la condemna per haver cedit l'ús de locals per a la votació de l'1-O, una "iniciativa que pretenia evitar o dificultar el compliment de les ordres del TSJC". "Va tenir una intervenció decisiva a l'hora de garantir la seva disponibilitat pel referèndum", justifica la sentència.

L'exconsellera de Benestar Social i Famílies, Dolors Bassa

Jordi Turull, exconseller de Presidència i exportaveu del Govern

12 anys de presidi i d'inhabilitació absoluta pels delictes de sedició i malversació

"Va intervenir activament en la concertada actuació sediciosa" i "va participar en les diverses reunions definitòries de l'estratègia a seguir". Aquests són dos dels arguments que utilitza el Suprem per condemnar Turull, de qui diu va intervenir "activament" en la creació del Pacte Nacional pel Referèndum, tot i que "sabia que la desatenció dels requeriments del Constitucional" constituïa un delicte de desobediència.

L'exconseller de Presidència, Jordi Turull

Condemna per sedició

Carme Forcadell, expresidenta del Parlament

11 anys i sis mesos de presó i inhabilitació per un delicte de sedició. Absolta del delicte de malversació

El Suprem considera que des de la seva "posició privilegiada", Forcadell va fer "possible la creació d'una legalitat paral·lela sense validesa" i va determinar una encadenada successió de recursos i impugnacions del govern de l'Estat". "Va arribar a entorpir greument la feina de l'autoritat pública", al·lega el tribunal, que assegura que va "esperonar, organitzar i protagonitzar actuacions multitudinàries que van entorpir la tasca judicial". Així mateix, exposen que Forcadell va "projectar la seva activitat pública més enllà de l'àmbit parlamentari" i va donar "suport decididament" al Govern.

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell

Joaquim Forn, exconseller d'Interior

10 anys i sis mesos de presidi i inhabilitació per un delicte de sedició. Absolt de malversació

"Va tenir coneixement de la mobilització tumultuària del 20-S [...] i va demostrar conèixer-ne les dimensions quan va dirigir l'ordre al comandament dels Mossos perquè dotés el coacusat Jordi Sànchez facultats mediadores". Amb aquestes paraules justifica el tribunal la condemna a l'exconseller d'Interior i creu provada amb "cínica notorietat" la "insuficient coartada dels Mossos" per complir el mandat del TSJC l'1-O.

L'exconseller d'Interior, Joaquim Forn

Josep Rull, exconseller de Territori

10 anys i sis mesos de presó i inhabilitació per un delicte de sedició. Absolt de malversació

El tribunal apunta que Rull va "participar activament" posant les bases que van "propiciar la mobilització ciutadana" i va "impedir el funcionament normal" de l'Estat que actuava "en defensa de la legalitat". "La seva activitat no es limita a una idea, sinó a l'execució d'actes que van suposar la creació d'unes condicions que situen el procés en la il·legalitat". A més, el Suprem cita la seva "intervenció" per impedir que amarrés un vaixell al port de Palamós.

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull

Jordi Sànchez, expresident de l'Assemblea

9 anys de presidi i inhabilitació pel delicte de sedició

"Va assumir de manera voluntària [...] la promoció i el lideratge de la concentració del 20-S", al·lega el Suprem, que considera que era una mobilització "coherent amb la seva estratègia sediciosa per bloquejar i dificultar l'actuació policial". Al mateix temps, el tribunal diu que Sànchez va "refusar una eventual desconvocatòria" de la concentració i que la seva actuació va ser "absolutament necessària per als fets sediciosos".

L'expresident de l'Assemblea i diputat electe de JxCat, Jordi Sànchez

Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural

9 anys de presó i inhabilitació pel delicte de sedició

El tribunal veu en l'actuació de Cuixart un "progressiu in crescendo" que va portar-lo des de la "crida a la protesta i la mobilització legítima" a "empènyer la ciutadania a la resistència activa i l'oposició del compliment de les ordres judicials" amb l'objectiu, matisa, "de realitzar un referèndum basat en un suposat dret d'autodeterminació". L'actuació del president d'Òmnium, defensa el Suprem, "evidencia que no es tractava de pur simbolisme o metàfores, sinó que pensava a oposar-se materialment a l'execució dels mandats judicials".

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart

Condemna per desobediència

Mertixell Borràs, exconsellera de Governació i Relacions Institucionals

1 any i 8 mesos d'inhabilitació i una multa de 60.000 euros per un delicte de desobediència. Absolta dels delictes sedició i malversació

Considera que, juntament amb Mundó i Vila, van fer crides a "no aplicar partides pressupostàries per a l'1-O", fet que el tribunal veu "diferencial" amb la resta dels condemnats. Justifica que aquests no van "executar actes concrets de despesa econòmica que", diu, "no era res més que la genuïna expressió de la seva deslleialtat"

L'exconsellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs

Carles Mundó, exconseller de Justícia

1 any i 8 mesos mesos d'inhabilitació i una multa de 60.000 euros per un delicte de desobediència. Absolt dels delictes de sedició i malversació

Considera que, juntament amb Borràs i Vila, van fer crides a "no aplicar partides pressupostàries per a l'1-O", fet que el tribunal veu "diferencial" amb la resta dels condemnats. Justifica que aquests no van "executar actes concrets de despesa econòmica que", diu, "no era res més que la genuïna expressió de la seva deslleialtat".

L'exconseller de Justícia, Carles Mundó

Santi Vila, exconseller d'Empresa

1 any i 8 mesos d'inhabilitació i una multa de 60.000 euros per un delicte de desobediència. Absolt dels delictes de sedició i malversació

Considera que, juntament amb Mundó i Borràs, van fer crides a "no aplicar partides pressupostàries per a l'1-O", fet que el tribunal veu "diferencial" amb la resta dels condemnats. Justifica que aquests no van "executar actes concrets de despesa econòmica que", diu, "no era res més que la genuïna expressió de la seva deslleialtat".

L'exconseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila
stats