Política 15/10/2020

La Conselleria de Turisme deixa de sancionar les plataformes que ofereixen lloguer vacacional sense llicència

El conseller Iago Negueruela ha assegurat que s'ha pres aquesta decisió "a causa de la complexitat jurídica d'aquests expedients"

Ara Balears
2 min
Una dona amb les seves maletes de viatge pels carrers de Palma.

PalmaLa Conselleria de Turisme ha decidit no iniciar noves mesures per sancionar les plataformes que ofereixen lloguer vacacional sense llicència. El conseller Iago Negueruela ha assegurat, en resposta parlamentària dirigida a la diputada del PP Salomé Cabrera, que s'ha pres aquesta decisió "a causa de la complexitat jurídica d'aquests expedients sancionadors", segons ha informat Última Hora.

Això suposa, segons el mitjà, que no es posaran sancions contra les entitats que ofereixin aquests allotjaments sense haver confirmat prèviament que es tracta d'una activitat legal supervisada per la Conselleria i amb llicència per poder dur a terme aquesta activitat.

Recordem que el passat més de maig el Tribunal Superior de les Illes Balears (TSJIB) va donar la raó a Airbnb contra la multa de 300.000 euros que el Govern li havia imposat per oferir a la seva plataforma habitatges de lloguer vacacional sense llicència.

El principal argument del TSJIB per tombar la multa del Govern es basava en l'aplicació de la Directiva 2000/31/CE del Parlament Europeu relativa a aspectes jurídics dels serveis de la societat de la informació, concretament sobre el comerç electrònic del mercat interior. Si bé Airbnb és una entitat dedicada principalment a l'habitatge vacacional, la sentència la classifica com una empresa de la informació perquè la seva naturalesa no coincideix amb la definció d'empresa turística que dona la Llei de turisme balear.

Aquest va ser el primer expedient sancionador per infracció molt greu a Mallorca en virtut de la Llei de turisme, que, des del 2012, prohibeix el lloguer de vacances d'habitatges en edificis plurifamiliars, encara que no va ser fins que va ser reformada l'any 2019 que es va establir un règim concret per fer efectiva aquesta prohibició.

stats