Política 19/10/2019

El Consell per la República demana als Mossos que actuïn com una "policia democràtica"

Reclama també que es retirin de Catalunya els cossos i forces de seguretat de l'Estat

Júlia Manresa
2 min
L’expresident Carles Puigdemont i el president, Quim Torra, amb consellers i diputats a l’inici del Consell per la República.

Brussel·lesL'organisme que encapçala Carles Puigdemont des de l'exili, el Consell per la República, també s'ha pronunciat davant els disturbis de les últimes jornades a Catalunya. A través d'un comunicat, el Consell per la República encoratja les manifestacions pacífiques i "dona suport i agraeix les mobilitzacions que s’escampen arreu de Catalunya". Però també insta els Mossos a actuar com una "policia democràtica", condemna la violència policial i demana que es retirin els cossos i forces de seguretat de l'Estat de Catalunya.

Literalment, el Consell per la República exigeix "que s’aturi la violència de la policia contra la ciutadania de Catalunya". Denuncia també "la violència contra els professionals dels mitjans de comunicació, que pretén alterar el dret a la llibertat d’informació" i demana una "investigació de la violència policial perquè es depurin responsabilitats". També reclama particularment que el cos dels Mossos d'Esquadra actuï "d'acord amb els paràmetres d'una policia democràtica" com va passar durant el referèndum de l'1 d'Octubre, apunta el text, i amb "respecte als drets dels ciutadans".

Des de Waterloo s'exigeix que es faci un referèndum d’autodeterminació, organitzat pel govern de Catalunya amb l’acord del govern espanyol i supervisat per autoritats internacionals. A través d'un comunicat, el consell de govern també exigeix l'amnistia per als presos polítics.

Des de la seva fundació, el Consell per la República ha fet crides a la desobediència civil però sempre dins el marc de la lluita no-violenta. L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, va rebre la pregunta aquesta setmana diverses vegades de si condemna la violència als carrers de Catalunya de les últimes jornades. Puigdemont va repetir que "sempre" ha condemnat qualsevol tipus de violència "per principi".

stats