Política 04/09/2019

El Consell de Mallorca vol aprovar en dos anys la zonificació per instal·lar energies renovables

Es preveu que el Pla d'Intervenció en Àmbits turístics (PIAT) entri en vigor durant el primer trimestre de 2020

Kike Oñate
2 min
14

PalmaEl Consell de Mallorca vol aprovar la modificació del Pla Territorial en què s'establiran les zones aptes per a la implantació d'instal·lacions d'energies renovables, a tot estirar, en dos anys. La mesura té com a objectiu crear paràmetres d'integració a l'hora de fer nous parcs fotovoltaics. El Pla d'Intervenció en Àmbits turístics (PIAT), que no es va arribar a aprovar la legislatura passada, es preveu que pugui entrar en vigor durant el primer trimestre de 2020. De moment, però, no es preveu reduir la parcel·la mínima en rústic on està permès construir i que actualment està fixat en 14.000 metres quadrats. Així ho ha assegurat aquest dimecres la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, a la finca de Raixa després de celebrar el primer Consell de Govern on ara fa dos mesos es van signar els acords del nou executiu.

Perquè les Illes siguin sostenibles "han de mantenir un equilibri", ha dit Cladera, qui ha afegit que des del Consell treballaran per poder compaginar "els beneficis del turisme" i l'accés a l'habitatge a través del nou PIAT, mentre que la zonificació de les renovables servirà per "preservar" el territori. En els Acords de Raixa, PSIB, MÉS i Podem van anunciar que apostarien per l'energia solar fomentant les plaques fotovoltaiques en l'àmbit públic i privat per afavorir l'autoconsum individual i compartit, a més de la planificació als edificis del Consell i que donarien suport als ajuntaments en aquesta matèria. Per aquesta raó, van afegir, calia modificar i establir zones adequades per als nous parcs solars.

De fet, la normativa que regula el sector de les energies renovables a les Balears deixa als consells insulars i als ajuntaments la planificació territorial que determini les zones prioritàries per instal·lar-hi parcs fotovoltaics. De moment, però, els consells estan en procés de revisió del Pla director sectorial energètic per identificar aquestes zones, tot i que Menorca té la tasca més avançada.

Catalina Cladera també ha assegurat durant la intervenció que el nou executiu vol fer del Consell de Mallorca "una institució més autonòmica" per continuar adquirint noves competències de manera eficient, tal com estableix l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, segons ha recordat Cladera. Per això impulsaran una llei autonòmica de consells insulars perquè la darrera es va aprovar l'any 2000. Tant les vicepresidentes Bel Busquets i Aurora Ribot han coincidit amb la presidenta que durant la nova legislatura hauran d'avançar en polítiques que consolidin el benestar de la ciutadania i continuar lluitant contra l'exclusió social i la crisi climàtica.

stats