MEDI AMBIENT
Política 04/02/2018

El Consell de Mallorca rep la petició per fixar nous sostres poblacionals

La Comissió de Medi Ambient publica un informe amb 18 indicacions

Ll. F. Lorenzo
3 min
La Comissió de Medi Ambient demana que es fixi el parc mòbil per municipi.

PalmaLa Comissió de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears ha demanat aquest divendres al Consell de Mallorca fixar nous sostres poblacionals per municipis, a més d’altres 17 indicacions d’aspectes de sostenibilitat.

La Comissió de Medi Ambient ha demanat al Consell de Mallorca que l’Estudi Ambiental Estratègic inclogués “els sostres poblacionals de cada municipi de Mallorca, segons allò permès als plans vigents” i que incorporàs “una taula comparativa entre la població actual i el sostre poblacional de cada municipi tenint presents les possibilitats en sòl rústic”.

En segon lloc, ha demanat “distingir entre places estrictament residencials i places turístiques amb congruència amb la zonificació turística i el futur PIAT”.

D’altra banda, indica que “s’han de calcular els recursos disponibles (aigua, energia) i la qualitat ambiental que té cada municipi (depuració aigües, residus) i en funció d’aquests paràmetres s’hauran d’establir els possibles creixements”.

Igualment, també indica que “s’haurà de fer una distinció amb els càlculs de consum que es realitzin per a places residencials i per a places turístiques, sempre recollint les que figuren al Pla hidrològic de les Illes Balears pel que fa al proveïment i la depuració d’aigües, i les que figuren al Pla de residus i el Pla energètic.

Quant a la mobilitat, la Comissió de Medi Ambient assenyala que “s’haurà d’especificar quin és el parc mòbil de cada municipi, tenint en compte els efectes de l’increment del parc mòbil en cotxes de lloguer, el qual influeix sobre la mobilitat de tota l’Illa”. En aquest sentit, també demana “establir línies estratègiques per potenciar el transport públic i el transport no motoritzat” i recorda que “s’ha de tenir en compte l’informe del 4 de desembre del 2017 realitzat per la Direcció General de Mobilitat i Transports”.

A més, assenyala que “caldrà valorar si s’han de suprimir les actuacions en carreteres no executades actualment”. També proposa “revisar l’eficàcia de les parcel·les mínimes per construir en sòl rústic per assolir l’objectiu de minimitzar significativament la rururbanització i la terciarització en sòl rústic”. En aquest sentit, per evitar el consum de nou territori, assenyala que “s’haurien d’identificar tots els sòls formalment urbans o urbanitzables no executats que, pels seus valors, caldria preservar del porcés d’urbanització”.

Pel que fa a la serra de Tramuntana, demana més concreció per preservar les àrees amb interès paisatgístic i evitar-ne la urbanització.

Un altre aspecte que demana la Comissió de Medi Ambient és que “en àrees costaneres saturades es planifiquin aparcaments dissuasoris” o es controli l’accés “amb criteris de capacitat de càrrega”, a més d’establir una xarxa de camins públics perquè la població pugui accedir al patrimoni natural i cultural de l’illa de Mallorca.

La Comissió de Medi Ambient arriba a la conclusió que “amb aquesta revisió parcial del Pla territorial insular de Mallorca s’hauran de considerar àrees de prevenció de riscs, la vulnerabilitat d’aqüífers i establir la regulació i delimitació pertinents”, i, en aquest sentit, recorda que el Pla territorial de Mallorca “és l’únic pla territorial de les Balears que no ha incorporat aquesta figura”.

Instrument potent

El president de la Comissió de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, Antoni Alorda, va destacar després de la publicació d’aquest document que “el Consell de Mallorca ara té un termini de 15 mesos per redactar la memòria del Pla territorial de Mallorca, un instrument poderós per limitar el creixement dels propers anys”. Alorda confia que el Consell de Mallorca no exhaureixi aquest termini i en principi considera que hi ha “sintonia” entre la Comissió de Medi Ambient i el Consell de Mallorca. Així i tot, recorda que si el document no es té en compte globalment, la Comissió de Medi Ambient tindrà motius per ser “desfavorable” a la futura memòria del Pla territorial de Mallorca, per la qual cosa demana al Consell “més concreció”.

El Pla territorial es va aprovar el desembre de l’any 2004. Després de 12 anys de vigència, el Consell de Mallorca n’està duent a terme la revisió parcial. El PTM és un document que serveix com a eina general d’ordenació del territori mallorquí i dels seus illots i les seves aigües interiors.

stats