ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES
Política 11/11/2017

El Consell de Mallorca crearà una oficina de contractació responsable

L’organisme fomentarà qüestions de responsabilitat social corporativa a la institució insular

Carmen Buades
3 min
El ple del Consell de Mallorca en una imatge d'arxiu

PalmaEl Consell de Mallorca crearà properament una oficina de contractació responsable que tindrà com a objectiu vetlar per la inclusió dels principis de la responsabilitat social corporativa en els contractes de la institució. Assumirà també algunes funcions de contractació, que ara estan dividides entre els diferents departaments, però des de l’equip de govern actual denuncien que, durant la legislatura passada “el PP es va carregar directament el servei de contractació”.

Més canvis

Aquest no serà l’únic canvi en matèria de contractació que s’haurà posat en marxa aquesta legislatura. Cosme Bonet, conseller insular d’Economia i Hisenda, explica que, a l’hora d’adjudicar un contracte menor (que, per llei, han de tenir un import inferior als 18.000 euros, 50.000 si són contractes per obres), la institució insular s’ha autoimposat requisits més estrictes que altres administracions.

Durant la legislatura passada, els coneguts com a contractes a dit es podien concedir a una empresa escollida pel Consell fins als 6.000 euros, però l’equip de govern actual va ampliar aquest marge fins als 9.000 euros “per donar més agilitat a la contractació” i, de fet, s’està plantejant “ampliar encara més” el marge.

Per als contractes d’entre 9.000 i 18.000 euros, la institució insular ha de demanar pressupostos a tres empreses diferents com si fossin contractes negociats sense publicitat, però Bonet explica que “s’hi ha afegit una nova opció” que implica “donar transparència abans de fer el contracte i d’adjudicar-lo”.

Així, el Consell penja els contractes al seu portal web perquè qualsevol empresa que compleixi els requisits pugui presentar-hi un pressupost.

Segons Bonet, aquests canvis explicarien el fet que els contractes menors signats des que va començar aquest mandat suposin ja el 79% de tots els que es varen signar durant la legislatura passada, en la qual, afirma el conseller, “es feien menys coses perquè hi havia menys activitat” econòmica.

En qualsevol cas, d’ençà que Miquel Ensenyat és president del Consell de Mallorca i fins al juny del 2017 s’han signat 562 contractes menors, mentre que durant l’època en què governava Maria Salom se’n signaren 710.

Del total, més d’un 4% es varen adjudicar per més de 17.900 euros i es va arribar pràcticament al límit que marca la legalitat. Des del Consell expliquen que això es produeix perquè “les empreses ja saben com funciona l’Administració i presenten els seus projectes amb els pressupostos al màxim del que poden demanar”.

Així, qüestions com l’emissió d’un programa de la cadena SER des del teatre Principal de Palma va costar 17.999 euros, de la mateixa manera que un programa especial de ràdio d’Atresmedia per retransmetre la Diada de Mallorca de l’any passat o els trofeus i les distincions de les activitats i els esdeveniments esportius.

Malgrat la seva mala fama, Bonet recorda que els contractes menors són “necessaris, sobretot els d’obres”. El conseller insular posa com a exemple un despreniment a una carretera que, tot i no ser de gaire importància, hi impedeix el pas. A través d’un contracte menor, molt més àgil que un concurs públic, es pot restablir el trànsit amb més velocitat.

A més a més, Cosme Bonet assegura que “en els contractes negociats sense publicitat hi ha normalment més corrupció” que en els contractes menors, a pesar de der més criticats o menys entesos per part de la ciutadania: “Convidar tres empreses a donar pressupostos per a un projecte no té per què ser més transparent, i no per complicar el procediment fas que sigui un procés més garantista. S’ha de cercar l’equilibri”.

stats