Política 31/05/2018

El Consell de Mallorca farà inventari del patrimoni cultural immaterial

L'objectiu és identificar i recollir informació sobre les principals mostres patrimonials i la seva inclusió en una base de dades per conèixer la riquesa existent i salvaguardar-la

Ara Balears
3 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears.

PalmaEl Consell de Mallorca ha anunciat que realitzarà el primer Pla de patrimoni cultural immaterial, amb l'inici d'un programa per identificar i recollir informació sobre les principals mostres patrimonials i la seva inclusió en una base de dades per conèixer la riquesa existent i salvaguardar-la.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports engegarà la iniciativa per inventariar el patrimoni cultural immaterial de Mallorca amb un pressupost inicial de 120.000 euros. Segons la declaració de la Unesco, s'entén per patrimoni cultural immaterial els usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques que les comunitats, els grups i, en alguns casos, els individus reconeguin com a part integrant del seu patrimoni cultural.

Aquest patrimoni cultural immaterial "es transmet de generació en generació, és recreat constantment per les comunitats i grups en funció del seu entorn, la seva interacció amb la naturalesa i la seva història, i infon un sentit d'identitat i continuïtat; contribueix així a promoure el respecte per la diversitat cultural i la creativitat humana".

Abasta tradicions, expressions orals, l'idioma com a vehicle del patrimoni cultural immaterial; arts de l'espectacle; usos socials, rituals i actes festius; coneixements i usos relacionats amb la naturalesa i l'univers; a més de tècniques artesanes tradicionals.

Fins ara Mallorca no disposava de cap pla director per a l'inventari i la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de l'illa. Elaborat per l'expert en patrimoni cultural Andreu Ramis Puig-gros, el pla és una de les actuacions previstes dins del Pla insular de gestió del patrimoni 2017-2019 del Consell.

El Pla de patrimoni immaterial és un document marc que es planteja anar més enllà d'actuacions puntuals per engegar un programa de treball que permeti localitzar i identificar el valuós patrimoni immaterial que es conserva a Mallorca; recollir la informació que encara està disponible sobre aquestes manifestacions culturals i aglutinar-la en una base de dades informatitzada.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports treballa per signar un conveni de col·laboració amb l'Institut Ramon Muntaner, de Tarragona, per utilitzar la metodologia que han creat i que ja s'utilitza a Menorca, basada en unes fitxes de patrimoni immaterial, com una manera d'unificar criteris i maneres de treballar.

A partir d'aquestes fitxes, està previst que aquest any equips formats per professionals de diferents disciplines –antropòlegs, historiadors i fotògrafs– puguin recórrer Mallorca i recollir dades sobre les diferents manifestacions de patrimoni immaterial que han arribat a l'actualitat.

Les dades alimentaran una plataforma digital, que s'està acabant de dissenyar a partir d'una eina informàtica que permeti recollir i conservar en línia la informació recollida pels professionals, informadors, col·laboradors i voluntaris.

El Consell ha qualificat l'inventari del patrimoni cultural immaterial de Mallorca com una "iniciativa urgent i prioritària", perquè és "un patrimoni valuós, vulnerable i que necessita d'una salvaguarda perquè pugui perdurar en el temps".

Segons el Consell, el Pla de patrimoni immaterial consolida una línia de treball iniciada des del Departament de Cultura i Patrimoni amb l'estudi del cant de la Sibil·la, patrimoni immaterial de la humanitat, que és objecte d'un seguiment sobre la seva conservació, mitjançant l'elaboració d'informes per a la Unesco.

El Consell ha recordat també el seu impuls de les declaracions de les festes d'interès cultural (FIC) com Sant Antoni de sa Pobla, el ball dels Cossiers d'Alaró, el Firó de Sóller, Sant Joan Pelós de Felanitx, els Cavallets de Felanitx, el ball dels Cossiers de Manacor i el sermó de l'Enganalla de Llucmajor.

En la mateixa línia va també la realització de diferents jornades de divulgació del patrimoni immaterial al llarg del 2017, sobre la vida quotidiana i l'espai domèstic, la memòria oral, el patrimoni gastronòmic, la betlemística a Mallorca i les cases santes.

stats