Política 29/01/2019

El Consell Insular podrà limitar l'accés de vehicles a Formentera

El Parlament ha aprovat la Llei per a la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa

M.ll.
2 min
El Consell de Formentera limitarà el nombre de vehicles a l'illa aquest estiu.

PalmaEl Parlament balear ha aprovat aquest dimarts la Llei per a la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa de Formentera. Aquesta norma permetrà que el Consell Insular reguli l'accés de vehicles a Formentera i estableixi limitacions temporals a l'entrada i la circulació de vehicles de motor.

La limitació als vehicles es durà a terme en funció de criteris mediambientals durant els mesos que decideixi el Consell de Formentera. A més, la normativa permet establir un sostre de vehicles en circulació i estableix un sistema de reserva prèvia per autoritzar-ne l'entrada a l'illa en períodes de limitació. Es preveuen quotes específiques per als residents a Eivissa.

A més dels vehicles dels residents, la llei inclou com a excepcions els vehicles de persones amb mobilitat reduïda, els de servei públic, els de transport de mercaderia i els tractors.

Segons ha anunciat la presidenta del Govern, Francina Armengol, el pressupost de la Comunitat Autònoma inclou una partida de 350.000 euros per al foment de la mobilitat sostenible. Està previst cobrar una taxa per l'entrada de vehicles dels no residents que es destinarà també a la millora del transport públic.

El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, s'ha mostrat molt satisfet, ja que aquesta llei és una "reivindicació" que ve de lluny per a una "illa sostenible i més tranquil·la". Ferrer ha donat l'exemple de Capri, on hi ha en marxa una iniciativa semblant.

El Consell té previst que la llei estigui funcionant a partir d'aquest mateix estiu, encara que l'aplicació serà més laxa que les properes temporades.

Les sancions previstes per la llei van dels 1.000 euros, en el cas de les infraccions lleus, als 10.000, per a les sancions greus.

Per la seva banda, el conseller de territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha recordat que Formentera multiplica per cinc el nombre de vehicles durant el període estival. Aquest desequilibri "afecta tant la qualitat de vida de la gent de Formentera com el servei i la qualitat percebuts pels visitants". "És necessari regular aquesta situació per garantir la sostenibilitat de l'illa i el mateix model turístic", ha afegit Pons.

stats