CORRUPCIÓ
Política 14/09/2018

Balears retira la Medalla d’Or a Urdangarin

L’advocat del marit de la infanta no ha presentat cap al·legació

Jaume Ribas
3 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl Consell de Govern ha acordat la retirada de la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma a Iñaki Urdangarin Lieabert, que li va ser atorgada l’abril de 1998. D’aquesta manera, es dona compliment a l’article 3.5 del Decret 2/2014, de 10 de gener, pel qual es regula aquesta distinció i que estableix que s’ha de retirar en cas de condemna per sentència ferma de la persona distingida. La normativa disposa que “la Medalla d’Or s’ha d’entendre concedida amb caràcter permanent, llevat que la persona guardonada sigui condemnada per sentència ferma per algun fet delictiu. Si és així, s’ha de considerar concedida la Medalla d’Or fins al moment en què es produeixi el fet anterior. L’Administració ha d’actuar d’ofici en aquests casos, amb tràmit d’audiència a la persona interessada”. L’antic duc de Palma està condemnat de manera ferma per una pena de 5 anys i deu mesos per delictes de prevaricació, malversació de cabal públic, frau a l’Administració, tràfic d’influències i delictes contra la hisenda pública pel cas Noós. El Govern de Matas també va condecorar la infanta Cristina, que mantindrà el guardó perquè no se l’ha declarada culpable de cap delicte penal.

Urdangarin va rebre el guardó l’abril de 1998 de mans de l’expresident Jaume Matas, que està condemnat per la seva participació en el cas Noós. L’actual Govern va començar el procediment per a la retirada de la Medalla d’Ore l 15 de juny per acord del Consell de Govern. Tal com marca el procediment a seguir, es va donar audiència al representant legal d’Iñaki Urdangarín, el seu advocat, perquè efectuàs les al·legacions i presentàs els documents que consideràs pertinents. Passat el termini de deu dies hàbils que se li va atorgar sense que hagi presentat cap escrit, correspon a l’Executiu acordar la retirada de la distinció. Per això, s’insta a anotar la retirada en el Registre de medalles d’or de la Comunitat Autònoma i disposa que s’ha de notificar a la persona interessada. L’Executiu informarà d’aquesta mesura el germà de la infanta mitjançant el seu adovcat, ja que ell és a la presó de Brieva, a la província de Segòvia.

Un títol menys

La Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és la distinció més alta de totes les que concedeix el Govern i té l’objectiu de retre honors pels mèrits que algú pugui haver assolit, de manera individual o col·lectiva, durant una trajectòria personal o professional en defensa dels interessos i les institucions de les Illes Balears, especialment si aquesta tasca ha tingut repercussió fora de l’Arxipèlag. La retirada del títol suposa un reconeixement menys a l’exjugador d’handbol.

El febrer del 2013, la Rambla de Palma va recuperar el seu nom original de ‘la Rambla’ i va deixar de dir-se ‘Rambla dels Ducs de Palma de Mallorca’, ja que l’Ajuntament va decidir canviar-ne el nom arran del cas Noós. A més, el juny del 2015 el rei Felip VI va revocar el títol de duquessa Palma a la infanta Cristina, fet que va provocar que Urdangarin també perdés el seu en condició d’espòs de la infanta. Mig any abans, el jutge instructor de Nóos va decidir fer declarar Cristina de Borbó com a presumpta cooperadora dels delictes fiscals dels quals eren acusats el seu marit i altres implicats en aquest cas.

stats