Política 19/02/2019

El Congrés aprova per unanimitat eliminar els aforaments a les Illes Balears

La dissolució de les Corts el 5 de març deixarà pendent la tramitació per a la pròxima legislatura

Ara Balears
2 min
171212 - Parlament - IB 02

PalmaTots els grups parlamentaris han donat suport aquest dimarts al Congrés a la proposta del Parlament balear d'eliminar els aforaments dels diputats autonòmics i els membres del Govern. La dissolució de les Corts el 5 de març deixarà pendent la tramitació per a la pròxima legislatura, explica l'agència Efe.

Els diputats Nel Martí, de MÉS per Menorca; Juan Manuel Lafuente, del PP, i Vicenç Thomàs, del PSIB, han defensat davant el ple del Congrés la petició de reforma estatutària que el Parlament balear va aprovar per unanimitat el 13 de novembre. Amb tot, la convocatòria d'eleccions el 28 d'abril resta temps a una tramitació que requereix també l'aprovació del Senat.

La modificació de l'Estatut balear suposarà que els 59 diputats autonòmics i els nou membres del Govern respondran pels seus actes davant els mateixos òrgans judicials que qualsevol ciutadà i no directament davant el Tribunal Suprem de Justícia, com estableix ara la normativa autonòmica bàsica.

En la sessió al Congrés d'aquest dimarts, el diputat d'ERC Joan Tardà ha avançat el seu suport a la iniciativa però s'ha demanat: "De què ha servit l'aforament a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, o al vicepresident Oriol Junqueras?". "No ha servit de res", ha contestat. A més, ha augurat que "en pocs dies" els processats rebran unes sentències "venjatives" amb l'"única pretensió que la ciutadania de Catalunya escarmenti". També ha insistit a posar fi "a les anomalies" que suposa que el Rei estigui aforat i ha apostat per eliminar la "hipocresia de privilegis".

En la mateixa línia, el diputat de PDeCAT Jordi Xuclà ha qüestionat l'aforament dels milers de funcionaris de les Forces de Seguretat de l'Estat i de la "protecció personal de la família real".

Per la seva part, el diputat de Ciutadans Fernando Navarro ha insistit que el seu partit està a favor de la regeneració i de liquidar l'obscè espectacle dels polítics nomenant els jutges" que un dia poden jutjar-los. El diputat de Cs s'ha referit a "l'escàndol del Whatsapp" del PP en el Senat, en què "presumien de controlar la sala encarregada dels casos de corrupció", i ha insistit que "la desconsolidació del poder judicial és una cara de la regeneració".

Per al diputat de Podem José Antonio Yllanes, continuar aquesta tramitació per eliminar els aforaments és "avançar en la història" de la lluita contra la corrupció.

La diputada socialista Sofía Herranz ha valorat que es modifiqui l'Estatut d'Autonomia i que es facin passes per a l'eliminació dels aforaments, tot i que també ha dit que allò que enterboleix la vida política no són els aforaments sinó la corrupció.

Finalment, el diputat del PP José Vicente Marí Bosó ha defensat la limitació dels aforaments però ha advertit de la diferència entre promoure una reforma estatutària "amb unanimitat" del Parlament de Balears i "treure's una reforma constitucional de la màniga com va fer el senyor Sánchez, per tapar la falta d'honestedat d'un president que va plagiar una tesi".

stats