Política 08/04/2014

Els tres diputats que defensaran la consulta al Congrés: "Venim a carregar-nos de raons"

Turull (CiU), Rovira (ERC) i Herrera (ICV-EUiA) exhibeixen unitat a TV3 a poques hores del debat. Critiquen la possibilitat que Rajoy pugui decidir obrir la sessió

Ara
3 min
Imatge de TV3 de Turull, Rovira i Herrera

BarcelonaJordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA) ja són a Madrid a punt per defensar aquest dimarts a la tarda davant el Congrés espanyol la voluntat catalana de celebrar un referèndum d'autodeterminació. El no rotund de la cambra baixa espanyola ja es dóna per fet. "La sorpresa seria que s'oferissin a negociar", ha dit Herrera en una entrevista a TV3, davant mateix del Congrés. Tots tres diputats han estat entrevistats al programa 'Els matins'. El mateix Herrera ha revelat que "hi ha rumors" que diuen que Mariano Rajoy intervindrà en la sessió –el govern espanyol té potestat per intervenir quan vulgui– i que ho farà només començar, abans i tot que els tres diputats catalans comencin la seva intervenció de 30 minuts on han de defensar la cessió de la transferència per celebrar el referèndum. Si fos així, han coincidit tots tres, llegirien el discurs que tenien previst fer igualment, per no anar "a remolc". Turull ha avisat que seria "d'una mala educació tremenda". "El normal és que primer exposem, si ho fa abans, és perquè ja no li interessa per a res el que venim a exposar", ha apuntat.

L'hostilitat d'un sector ampli del món polític i mediàtic espanyol a les aspiracions de la majoria del Parlament català s'ha fet evident en la mateixa entrevista. A peu del plató mòbil de TV3, un ciutadà ha cridat: "On són els collons d'Artur Mas per venir avui aquí?". Turull també ha fet referència a la portada del diari 'Abc' d'avui, que diu: "Final de trajecte". "És molt gràfica: simbolitza com ells acaben les coses; a cop de martell o a cop de lleó", ha dit el diputat de CiU.

Els tres diputats han exhibit unitat, tret d'alguns moments en què Herrera ha retret al Govern el projecte d'Eurovegas quan Rovira ha dit que eren a Madrid perquè "el país se'ns desfà a les mans". Turull ha fet callar Herrera: "Anem tots a l'una", li ha dit. El diputat ecosocialista també ha retret davant la periodista Lídia Heredia que TV3 no dediqués "tanta expectació" al pla de la pobresa.

Aquest és un resum de les principals frases dels tres diputats en l'entrevista a TV3.

Què hi van a fer al Congrés

Turull: "Venim a carregar-nos de raons, venim a buscar un acord per fer la consulta". "Intentarem fer un debat serè i d'altura". "Només hi ha una manera de saber què volen els ciutadans: preguntar-ho". "Tindrem mitja hora perquè ens escoltin, no els arribarà a través dels titulars".

Herrera: "És un acte de pedagogia". "El problema català és un problema espanyol i venim a explicar això". "D'acord amb la llei i la Constitució, Rajoy sí que pot convocar un referèndum". "Estem intentant un acte pactat, dialogat".

Com s'ha arribat fins aquí

Rovira: "Hem arribat aquí després d'intentar-ho per la via del diàleg i la negociació". "La que reclamem avui és una de les vies: ja que no és possible acordar-ho, ens traspasseu aquesta competència i ho fem des de Catalunya".

Què n'esperen del debat

Rovira: "El debat d'avui és una oportunitat, una oportunitat per fer-nos escoltar i una oportunitat per al diàleg".

El paper del PSC

Herrera: "El seu argument és que no es pot plantejar la transferència fins que prèviament no ens posem d'acord. I jo els dic: aleshores per què feu política?".

Rovira: "Aquesta és la seva via, la que reclamem avui: la via legal i pactada".

Turull: "Avui es vota admetre a tràmit, començar-ho a dialogar al Congrés, el PSC no es pot oposar a això".

L'absència de Mas

Herrera: "A diferència del pla Ibarretxe, això no s'ha dissenyat des del Palau de la Generalitat".

Rovira: "Qui ve aquí és el poble de Catalunya. Se'ns desfà el país a les mans".

Turull: "Mai ha estat sobre la taula que Mas intervingués al debat". "Avui intentaran fer un acte d'humiliació a un nom i un cognom [Artur Mas]".

La unitat dels partits pel dret a decidir

Rovira: "Està bé que es vegi que des de diferents perspectives estem defensant la mateixa cosa".

La resposta de Madrid

Herrera: "Ni tan sols no han llegit bé la proposta que avui defensem. I no volen resoldre el problema polític".

stats