Política 18/09/2018

El Congrés aprova una iniciativa de Cs de suport al jutge Llarena davant “l’assetjament” independentista

El PSOE hi vota a favor malgrat que acusa Rivera de provar de "confondre" els ciutadans

Acn
2 min
El Tribunal de Schleswig-Holstein demana a Llarena l'escrit de Montoro en què nega partides públiques per l'1-O

MadridEl ple del Congrés ha aprovat aquest dimarts amb els vots del grup socialista, el PP i Cs una iniciativa de Ciutadans que insta el govern a fer una “defensa clara i oberta” de la justícia espanyola i del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena davant els “atacs” que rep de l’independentisme a Bèlgica, on té oberta una causa. La iniciativa, a què s'han oposat Podem, ERC, el PDECat, el PNB, Compromís i Bildu, també proposa que el Congrés expressi “el seu reconeixement i suport” als jutges que pateixen “especialment a Catalunya” situacions “d’assetjament i pressió totalment inacceptables” i incompatibles amb el principi d’independència judicial. Amb aquesta aprovació, la cambra condemna “l’assenyalament i persecució patits pel magistrat Llarena i la seva família fruit del compliment de les seves funcions com a instructor de la causa” contra els líders independentistes.

El portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha negat que a l’Estat hi hagi “presos polítics” i ha acusat l’independentisme de transformar l’Onze de Setembre en una “cerimònia coreografiada amb la finalitat de pressionar la justícia” per reduir “la independència del poder judicial”.

En aquest sentit, ha acusat els independentistes d’assetjar la família del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, i els ministres Borrell i Batet de “qüestionar” les actuacions “d’un magistrat que està sent sotmès a pressió per part d’aparells mediàtics, comandos separatistes i demandes falsificades”.

La iniciativa ha obtingut el suport del PP i del grup socialista. El diputat Juan Carlos Campo Moreno ha denunciat que es tracta d'un “debat artificial” perquè l’executiu espanyol ja ha contractat un bufet a Bèlgica per a la defensa de Llarena. “No hi ha causa”, ha dit, abans d’acusar Ciutadans de “tenir un títol propi en postveritat” i provar de “confondre” els ciutadans.

El PSOE ha presentat una esmena que limitava el text a condemnar un “atac personal” que hauria patit Llarena, però Cs l’ha rebutjat i els socialistes han acabat votant a favor del text.

Podem, el PNB, ERC i el PDECat han criticat durament la iniciativa, que, en paraules del diputat d’En Comú - Podem Jaume Moya, busca perpetuar “l’herència de la confrontació i de la bronca”. La diputada d’ERC Carolina Telechea ha acusat el jutge de tenir “ceguera per destruir qualsevol escletxa de llibertat” a Catalunya, i la diputada del PDECat Lourdes Ciuró ha denunciat les suposades irregularitats en la contractació de la defensa de Llarena a Bèlgica.

stats