PARLAMENT EUROPEU
Política 13/07/2018

Compromís ofereix una coalició a MÉS

La formació mallorquina reconeix que els valencians són “el soci preferent” per a les europees

Daniel Martín / Jaume Ribas
2 min
La líder de Compromís, Mònica Oltra, en una roda de premsa amb MÉS, el 2016.

València / PalmaQueda menys d’un any per a les eleccions al Parlament Europeu de 2019 i els partits més petits ja treballen en la construcció d’aliances que els permetin obtenir representació. Compromís prepara la reedició de la coalició Primavera Europea de la mà del seu soci d’ara fa cinc anys, la Chunta Aragonesista, amb la qual es va reunir dijous a València, però espera ampliar la candidatura amb noves incorporacions.

MÉS per Mallorca és un dels partits que podria sumar-se a aquesta entesa. De fet, els dirigents mallorquins ja tenen l’oferiment damunt la taula. De moment, MÉS no té cap decisió presa i insisteix que la seva primera opció és una altra. La coordinadora ecosobiranista Bel Busquets afirma que la voluntat de MÉS és participar en una “candidatura àmplia i consensuada amb totes les forces sobiranistes i d’esquerres”, una mena de translació a l’arena estatal del grup Aliança Lliure Europea-Verds, que reuneix la major part dels sobiranistes i ecologistes del Parlament Europeu.

Busquets diu que si aquesta candidatura àmplia no existeix, MÉS per Mallorca té igualment “la voluntat de tenir una papereta”, és a dir, de participar en aquests comicis. S’ha de recordar que en els de 2014, MÉS va optar per no presentar-s’hi i va demanar el vot per a les candidatures de Primavera Europea (liderada per Compromís) i d’Esquerra pel Dret a Decidir (liderada per ERC).

En aquest cas, però, és probable que les eleccions europees coincideixn amb les municipals i autonòmiques i els dirigents ecosobiranistes volen que els seus votants puguin posar una papereta de MÉS en totes les urnes. A més, Bel Busquets reconeix que tenen “una reunió pendent” amb Compromís per tractar aquesta possible coalició i recorda que el partit valencià ja ha col·laborat amb MÉS, per exemple, presentant les seves iniciatives al Congrés dels Diputats. “És el nostre soci preferent”, conclou.

Compromís tampoc s’amaga d’haver convidat MÉS per Mallorca a formar una coalició, a pesar que encara no han començat les negociacions formals. La coportaveu de Compromís i líder del Bloc (la principal formació de la coalició), Àgueda Micó, va situar les converses amb MÉS en l’àmbit “extraoficial”, però que va subratllar que si la formació illenca fa el pas endavant la col·laboració “podria estar bé”. Micó va remarcar que MÉS per Mallorca ha de decidir “què vol fer”, ja que, una vegada descartada la gran coalició de forces sobiranistes, la formació també podria optar per sumar-se a l’aliança Els Pobles Decideixen, que el 2014 van comandar el Bloque Nacionalista Galego i Euskal Herria Bildu.

A diferència dels seus socis mallorquins, la direcció de MÉS per Menorca té unes altres preferències. La seva primera opció també ésuna coalició de totes les forces estatals però, si no és possible, podrien optar per no presentar-s’hi o per unir-se a una altra candidatura. En aquest cas, les opcions d’ERC, del BNG i Bildu serien les opcions preferides. L’entesa amb Compromís, en canvi, sembla l’opció menys probable.

En qualsevol cas, Compromís manté converses més o menys formals amb la Chunta Aragonesista i MÉS per Mallorca, però també hi ha altres formacions que podrien sumar-se a la coalició. És el cas del Partit Castellà (PCAS), Socialistes Independents d’Extremadura (SIEX), que ja van formar part, el 2014, de Primavera Europea, i Nova Canària, que s’estrenaria en la candidatura.

stats