Política 20/11/2018

Matas qualifica el finançament il·legal del PP de "problema de comptabilitat electoral"

"No estic a la presó per robar", ha dit l'expresident i exministre

Maria Llull
5 min
Jaume Matas, declarant en videoconferència des de la presó a la comissió d'investigació del Congrés sobre el finançament il·legal del PP

PalmaJaume Matas s'ha defensat de valent contra tots a la seva compareixença a la comissió del Congrés dels Diputats que s'encarrega de la investigació del presumpte finançament il·legal del Partit Popular i la seva caixa B. L'expresident no ha reconegut en cap moment el finançament il·legal del PP de les Illes Balears, que ha qualificat de "problema de comptabilitat electoral". "No estic a la presó per robar", ha dit durant el torn de preguntes del diputat de Podem, Juan Pedro Yllanes, i també com a resposta a les preguntes del diputat d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián.

"Sent vergonya que vulgui sembrar el dubte sobre delictes que no he comès", ha dit l'expresident del Govern balear al socialista Pere Joan Pons, qui, per la seva part, ha afirmat que s'avergonyia de "tenir-lo davant". El diputat socialista ha demanat a Matas si havia rebut instruccions d'algú des de Madrid. L'expresident balear ha afirmat que ell és "l'únic responsable" dels delictes pels quals compleix condemna ara mateix.

El moment de més tensió entre ells ha arribat quan Pere Joan Pons li ha demanat pels seus mitjans de vida quan ja no tenia cap càrrec polític. "Hauria d'estar a Wall Street, perquè és un mag de les finances. De què vivia? La gent no ho entén. No ha tengut doblers en cap paradís fiscal per anar tirant? Ha estat a Washington com un rei". Per la seva part, Matas ha lamentat que porta "deu anys sense possibilitat de defensar-me d'acusacions falses, com les que vostè fa aquí". "No m'he enriquit il·legalment. He comprat cases amb els meus doblers".

Matas ha eludit la pregunta de Pons sobre si la caixa B del PP de les Illes Balears alimentava la caixa B del PP de Madrid. "S'ha reconegut pagaments de serveis sense factures i he assumit la responsabilitat política, però no hi ha hagut finançament il·legal". El diputat socialista també ha preguntat si a Madrid se sabia que "les campanyes de 2003 i 2007 estaven dopades". La resposta de l'expresident és que es tractava "d'un problema de comptabilitat electoral".

Yllanes demana per Son Espases

El diputat de Podem Juan Pedro Yllanes ha fet un repàs per diferents casos que apunten a un finançament il·legal del Partit Popular balear i s'ha remuntat al túnel de Sóller, quan aquest delicte encara no existia (s'introduí en el Codi Penal l'any 2015). "Parlam amb vostè a un locutori de la presó perquè va malversar", ha dit Yllanes, qui ha també ha demanat Matas per Son Espases. "No puc fer cap declaració sobre un tema en instrucció, i vostè ho sap molt bé", ha sentenciat Matas, encara que ha puntualitzat que va ser ell qui va "encarregar la revisió de la decisió de la mesa de contractació".

"Per molt que ho repeteixi, no hi ha finançament il·legal del PP", ha contestat Matas, qui ha defensat en molts moments de la seva compareixença que ell només està acusat "a una causa, la del Palma Arena, malgrat que s'hagi dividit en 28 peces. És només una prevaricació, encara que continuada", ha assenyalat.

Yllanes ha destacat "l'enorme habilitat" de l'expresident balear per sortir ben parat davant la justícia i ha posat d'exemple l'exconseller Josep Juan Cardona "condemnat a 16 anys de presó per delictes molt menys greus". "És a temps de demanar perdó", ha sentenciat el diputat de Podem.

Rufian li diu "xulo" a Matas

El diputat d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufian, ha començat el seu torn directe al gra: "Sent vergonya d'alguna cosa?", li ha demanat a Matas. "Em fa vergonya allò que he fet, no les coses que no he fet", ha dit Matas per la seva part. Rufian ha insistit en si Matas estava disposat a "demanar perdó als ciutadans pel saqueig a Balears" i l'expresident li ha recordat que ho va dir "a judici". "No és cap primícia que he demanat perdó".

Quan Rufián ha llegit una llista de dotze delictes pels quals ha estat condemnat Matas, l'expresident l'ha interromput en diverses ocasions. "Vostè menteix", ha afirmat amb vehemència. "Mai no estat acusat de blanquejament ni delicte fiscal", ha afegit. "Això és kafkià", ha dit per la seva part el diputat d'Esquerra Republicana. "Qualsevol diria que està a la presó per robar uns donuts", ha afegit.

Però Matas ha continuat amb la seva defensa a ultrança. "El PP no ha fet cap saqueig a Balears", ha dit l'expresident. "Li record que no ens parla des d'una capella. Està a presó i té l'obligació de no mentir. Vostè està molt xulo. Però no m'importa, perquè el que m'interessa és el que va robar", ha replicat Rufián, qui també ha demanat si Joan Carles i Felip de Borbó coneixien els negocis d'Iñaki Urdangarín. "Ells no sabien res", ha apuntat Matas, qui ha insistit en què no està "a la presó per robar".

Torna el cas Rasputín

El diputat de Bildu, Oskar Matute, ha posat també sobre la taula el cas Rasputín. "La corrupció té moltes ramificacions i es manifesta de diferents maneres. Però mai no havia vist que s'enregistràs una despesa, però que fos inclosa a una partida diferent. Es va presentar una factura per valor de 50.000 euros al club Rasputín de Moscou. Quin va ser el concepte?", ha demanat. Matas ha respost que aquell cas no li va fer "cap gràcia", encara que ha defensat que "la quantitat va ser menor". "Li record que vaig fer dimitir el director general responsable d'això", ha afegit.

Matute també ha fet referència al crèdit que va concedir el Banco de València a l'expresident balear per valor de 3 milions d'euros. "No sembla fàcil fer front a una quantitat així". Matas s'ha mostrat visiblement molest per aquesta observació. "Vostè creu que la instrucció no ha fet bé la seva feina després de 10 anys? El final del préstec va ser gràcies a la dació en pagament d'un pis heretat del meu pare. Som innocent d'enriquiment il·lícit".

El diputat de Bildu ha fet referència als papers de Bárcenas, encara que Matas insistit que a ell li pagaven "tot en nòmina".

"Vostè no coneix el funcionament del PP"

La diputada de Ciutadans, Melisa Rodríguez ha recordat a Matas en diverses ocasions que està "obligat a dir la veritat". Després d'assegurar que l'expresident és "un clar exemple de la impunitat" que pensava tenir "la vella política", Matas ha respost que Rodríguez "no coneix el funcionament del PP". "Ho coneix la justícia", ha afirmat la diputada.

"He comès una errada administrant els doblers dels ciutadans", ha reconegut l'expresident, qui també ha insistit en el fet que està a presó "pel cas Nóos". "Aixó no té res a veure amb el partit", ha dit.

El Partit Popular no fa cap pregunta

El representant del partit Popular a la comissió, Carlos Rojas, no ha volgut fer cap pregunta a Jaume Matas, encara que sí ha fet diverses consideracions sobre el funcionament de la comissió. "La justícia està treballant i no es pot fer un judici paral·lel, la qual cosa ha passat avui lamentablement". Rojas ha lamentat que els diputats hagin "retret a la justícia les condemnes" que estan complits alguns representants polítics com Matas. "Quina necessitat hi ha de rectificar una instrucció que ha durat deu anys?", s'ha demanat. "Això no és competència d'aquesta comissió".

Rojas també ha negat la responsabilitat del PP quant al finançament il·legal del partit. "Si les haguéssim tingut, les hauríem assumit", ha dit, i ha fet referència al finançament d'altres formacions polítiques, com Ciutadans i el Partit Socialista. "Aquesta comissió és una causa general contra el PP, i aquesta és una pràctica prohibida en dret i democràcia", ha assenyalat el diputat popular, qui també ha recordat que la sentència de la Gürtel apunta al PP com a "partícip a títol lucratiu".

stats