Política 29/03/2020

Armengol: "Del govern espanyol només hem rebut mascaretes per una setmana"

Després de reunir-se amb Pedro Sánchez, la presidenta ha assegurat que el Govern balear continuarà comprant material pel seu compte

Alba Tarragó
3 min
La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, durant la reunió telemàtica amb Pedro Sánchez i la resta de comunitats autònomes

Palma"Del Govern espanyol només hem rebut 110.000 mascaretes, que ens basten per una setmana", ha assegurat aquest diumenge la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, després de reunir-se telemàticament amb el cap de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, i la resta de comunitats autònomes.

En aquest sentit, Armengol ha recordat que les Balears han rebut aquesta matinada set tones de material sanitari. Concretament, es tracta de 600.000 mascaretes que el Govern havia comprat gràcies als seus proveïdors. La cap de l'Executiu autonòmic ha insistit que continuaran adquirint material pel seu compte i ha anunciat que aquesta setmana n'arribarà més.

Davant això, ha explicat la presidenta, Sánchez ha assegurat que el Ministeri de Salut garanteix l'abastiment del material sanitari -tant de mascaretes, com de tests ràpids i respiradors-. Tot i això, Armengol demana que el Ministeri informi de les operacions previstes perquè el Govern pugui fer "una planificació" de les compres d'aquests productes.

"A les Balears feim tot el que podem i més. No escatimarem cap recurs públic per garantir la salut dels ciutadans", ha afirmat Armengol. Malgrat això, ha assenyalat que el Govern necessita "liquiditat", atès que -entre altres motius- les empreses proveïdors demanen pagaments per avançat. Per aquest motiu, ha tornat a reclamar a Pedro Sánchez l'avançament del finançament autonòmic, que les Illes Balears encara no han rebut.

En aquesta mateixa línia, Armengol ha sol·licitat un endeutament extraordinari per a la comunitat i que tant els consells insulars com els ajuntaments puguin fer servir els seus romanents per fer front als efectes del coronavirus. Així mateix, la presidenta ha anunciat que l'Executiu s'ha sumat a la petició de la Generalitat de Catalunya i ha sol·licitat "una renda mínima social garantida per a tota la ciutadania que sigui finançada per l'Estat".

"Les Balears hem ajudat molt la reactivació d'Espanya quan ho ha necessitat i ara necessitam el suport de tota la societat espanyola", ha apuntat la cap de Govern autonòmic, qui també ha reclamat un pla de reconstrucció de les comunitats autònomes per fer front a la situació posterior a la crisi sanitària. En qualsevol cas, Armengol també ha demanat que les mesures de suport a les empreses que ja s'estan prenent actualment es puguin ajornar i tunguin una durada més llarga a les Balears, argumentant que són una comunitat "infrafinançada".

19.000 telefonades al dia al 061

En referència a les mesures anunciades aquest dissabte per Pedro Sánchez, Armengol ha sol·licitat que les empreses que porten a terme activitats no considerades essencials i que "hagin de cessar els seus treballadors ho puguin fer en les mateixes condicions, és a dir, que si no poden garantir-ne el pagament, es puguin adherir als ERTO igual que la resta d'activitats". A més, ha insistit que es pugui ajornar el pagament del lloguer com a ajuda a les famílies que ho necessitin.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha informat que el seu departament ha pogut contractar 182 professionals addicionals de diferents categories i reforçar la línia del 061 Salut Respon. En aquest servei, explica, "hi ha dies que es reben 19.000 telefonades". Juntament amb això, "hi ha un miler de llits preparats per a pacients que puguin donar positiu, tant del sector públic com del privat", ha subratllat.

Gómez ha recordat que s'han habilitat més de 200 llits a l'hotel Palma Bay de Melià, on ja n'hi ha 35 de preparats per si fos necessari traslladar-hi pacients lleus. Aquestes instal·lacions, ha detallat, estan destinades per als pacients que o bé no tenen residència aquí o bé que no poden aïllar-se a casa perquè conviuen amb altres persones.

stats