Política 02/10/2018

L'ombra de Matas plana sobre el PP: "Senyor Company, demani perdó"

El president del Partit Popular ofereix “lleialtat” per al REB al Govern i Armengol l'acusa de mentir

Jaume Ribas
3 min
El president del PP, Biel Company, durant el debat d'aquest dimarts.

PalmaEn l'enfrontament parlamentari d'aquest dimarts, la presidenta Francina Armengol ha fet referència al cas Over, que es jutja aquests dies. "Senyor Company, avui té una oportunitat magnífica per ser transparent i demanar perdó als ciutadans" pel finançament il·legal del PP, ha dit Armengol. La presidenta ha advertit que el PP i Company "no podran parlar" de contribuir a engegar una "política d'Estat" a favor del REB mentre "el PP no demani perdó pel finançament il·legal en què va incórrer aquest partit i que aquest dilluns mateix va confessar l'expresident Matas".

Les al·lusions a l'expresident tant del Partit Popular com del Govern han estat una constant durant la sessió del ple del Parlament. "No només ens roben, sinó que ni demanen perdó ni tornen els doblers robats", asseverava el portaveu de Podem, Alberto Jarabo. MÉS per Mallorca no només ha mencionat el cas Over que jutja Jaume Matas i Jose María Rodríguez, sinó que n'ha lluït cartells als escons. "PP Game Over", hi deia, juntament amb una foto dels dos ex-dirigents.

"PP Game Over", lluïen els diputats de MÉS als seus escons.

La confessió de Matas, que va esclatar dilluns i va provocar tota mena de reaccions polítiques, s'ha allargat fins la sessió d'aquest dimarts i ha anul·lat pràcticament la tasca d'oposició del PP, que no ha tingut més remei que suportar al·lusions constants a l'expresident.

ARANWS20181001_0147MÉS per Mallorca exigeix al PP que assumeixi la seva responsabilitat i que torni els doblersArmengol i Company tornen a xocar pel REB

El president del PP, Biel Company, ha intervingut avui al ple del Parlament per insistir a la presidenta Francina Armengol en la qüestió del REB, el Règim Especial que s'ha d'acordar amb l'Estat per atorgar avantatges econòmiques i fiscals als ciutadans i empreses de les Illes Balears. Company ha oferit "lleialtat" a Armengol però ha assegurat que "les prioritats" de l'executiu socialista de Pedro Sánchez són a "Catalunya, Andalusia i les Canàries, que ja tenen el seu règim especial", però no en l'aprovació del nou REB de les Balears. De fet, abans de la intervenció de Company, el diputat del PP Antoni Camps ha arribat a afirmar que el president espanyol vol que es pagui "el deute de Catalunya amb doblers dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers", en referència a una proposta del socialistes catalans feta el juliol perquè l'Estat condoni part del deute del Principat.

Armengol durant una intervenció al ple.

El president del PP ha demanat "explicacions" a Armengol sobre el contingut del futur REB que, segons va anunciar Armengol, s'hauria d'acabar de negociar el mes que ve. Company ha exigit a la presidenta que "informi ja" a tots els partits de la situació de la negociació del REB amb l'executiu central.

Per la seva banda, la presidenta ha dit a Company que "el Govern ha estat absolutament transparent" respecte d'aquesta negociació amb l'executiu central i el contingut del REB. "Qui ha mentit a la població és vostè, que ha filtrat coses a la població que no són veritat; aquesta és la realitat", ha lamentat Armengol.

La presidenta també ha subratllat que Company "sap" que amb l'expresident del govern Mariano Rajoy "no es va tancar mai un pacte de REB per a les Balears". "No caiguem en el fang, miri cap a endavant i miri pel bé d'aquesta comunitat autònoma", ha demanat Armengol. "Els deman que no facin servir aquest tema per fer política de partit", ha afegit.

Una sessió suau

La resta de la sessió plenària ha estat més aviat suau, sobretot en comparació amb les darreres, dedicades al debat de política general. El Parlament ha rebutjat una moció del PP relativa a les inversions en matèria d'aigües, que ha servit als conservadors per insistir en la crítica a la gestió del Govern en aquesta qüestió, especialment després dels tancaments de platges que s'han viscut aquest estiu. A banda d'això, el ple ha aprovat una Proposició No de Llei del PP (PNL) perquè els serveis de drogodependència sigui assumit per l'IB-Salut i una altra del PSIB contra la llei d'estabilitat pressupostària, que impedeix a les entitats locals com ara els ajuntaments disposar de tots els seus recursos.

stats