Política 15/09/2020

Company, sobre la gestió del Govern de la crisi del coronavirus: "Som els pitjors entre els pitjors"

L'oposició retreu al Govern la manca de previsió per afrontar la segona onada de la pandèmia

Maria Llull
4 min
El president i portaveu del PP balear, Biel Company, aquest dimarts en el Parlament

PalmaL'oposició ha carregat aquest dimarts contra la gestió que el Govern de Francina Armengol ha fet de la segona onada de coronavirus que afecta les Balears, la qual, segons ha reconegut la mateixa Armengol, "ha arribat abans del que s'esperava". El president i portaveu del PP balear, Biel Company, ha subratllat la crisi econòmica i social que ha provocat la pandèmia i ha demanat responsabilitats a la presidenta pel fet que les Balears presentin "les pitjors dades econòmiques de tot Europa". "Si Espanya és el país de la Unió Europea amb les pitjors dades econòmiques, les Balears són la comunitat autònoma amb les pitjors xifres de tot Espanya. Per tant, som els pitjors entre els pitjors", ha dit, després de destacar que les Illes són les darreres "tant en temes econòmics com sanitaris".

"Lideram la caiguda del PIB; som els que generam més atur, amb 35.000 desocupats més que fa un any; lideram la caiguda de la producció industrial i de les vendes de comerç", ha enumerat el diputat popular, que ha reclamat a Armengol que assumeixi la seva responsabilitat. "Alguna cosa deuen haver fet malament", ha afegit.

Company també ha fet referència a la crisi social i ha citat un informe d'Intermon Oxfam segons el qual "més del 22% dels menors de les Balears estan en risc de pobresa". "Realment l'importen i la preocupen aquestes dades, senyora Armengol? És conscient de la gravetat de la situació? És aquesta la seva recuperació justa?", ha demanat el portaveu del PP, a més de retreure a la presidenta que no hagi pres les decisions "en el moment que tocava".

Sobre la situació sanitària, Company ha criticat que no s'hagin fet tests massius a la població de les Illes. "Ha mancat control en ports i aeroports, fer proves a professors i sanitaris i reforçar l'Atenció Primària", ha continuat dient el líder popular. "Vostè no és responsable de la pandèmia, però sí que és la responsable de gestionar-la. Arregli la part sanitària, perquè aquesta és la millor política social", ha dit.

Josep Melià: "Aquesta segona onada li ha passat per damunt"

El portaveu d'El Pi, Josep Melià, també s'ha mostrat molt crític amb la gestió del Govern i ha retret a Armengol que la segona onada de la pandèmia "li ha passat per damunt". A més, Melià ha carregat contra la manca d'autocrítica de l'Executiu. "Com pot justificar unes dades i uns efectes tan negatius fent les coses tan bé?", ha demanat.

Segons Melià, malgrat que no era possible saber quan arribaria la segona onada del covid-19, sí que calia "estar preparats". "S'havia de fer feina a finals de juny i juliol per no acabar de manera radical la temporada turística a mitjan agost", ha continuat el diputat regionalista, que ha reconegut "l'èxit del pla pilot" que es va posar en marxa el 15 de juny i que va permetre l'arribada dels primers turistes alemanys.

El representant d'El Pi ha destacat que els ajuntaments han trobat a faltar Armengol "a l'hora de liderar la sobirania municipal" en la polèmica dels romanents que estan immobilitzats en el banc, obligats per la llei Montoro.

El portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha criticat la manca de planificació del Govern, sense la qual "és impossible generar confiança". Pérez-Ribas també ha retret a la presidenta que dirigeixi un Executiu "sobredimensionat" i que hagi rebutjat l'auditoria reclamada pel partit taronja.

Podem demana valentia a la presidenta

Per part dels partits que donen suport al Govern, la diputada de Podem, Esperança Sans, ha demanat a Francina Armengol que sigui valenta a l'hora de negociar a l'Estat pel que fa a les ajudes europees que han de servir per donar impuls a la sortida de la crisi. "És el moment de diversificar el model productiu de les Balears, aprofitant les ajudes europees", ha dit.

La diputada morada també ha retret a l'oposició que no faci una oposició lleial i ha demanat que apostin per uns pressupostos generals de l'Estat que "blindin els pilars bàsics dels drets de la gent".

D'altra banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, també ha demanat a Armengol contundència amb el govern espanyol. "Si bé és cert que en l'àmbit del Govern s'ha actuat seguint criteris tècnics i professionals, no és cap secret que l'acció podria haver estat de molt més abast si no patíssim una manca de recursos estructural, derivada d'un Estat que no ens entén ni ens vol entendre", ha comentat durant la seva intervenció. "Aquí, senyora presidenta, és on li deman que sigui contundent i exigent, com ho ha estat també la meva formació", ha afegit.

Ensenyat ha subratllat que les mesures per reactivar l'economia i generar ocupació han de ser "una prioritat", igual que "atendre les persones més vulnerables". "No és moment de discursos grandiloqüents ni de posar en marxa campanyes per desgastar, o fins i tot enderrocar", ha retret el diputat ecosobiranista als partits de l'oposició.

Més per Menorca demana que es controlin els abusos de la sanitat privada

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha proposat a Armengol que es faci feina per limitar el cost que les proves PCR tenen per als ciutadans en la sanitat privada, de la mateixa manera que es va fer amb el gel hidroalcohòlic i les màscares a l'inici de la pandèmia.

Segons ha explicat Castells, algunes clíniques afegeixen al preu habitual de la PCR (100 euros) 40 euros extra en concepte de 'visita mèdica', fins i tot quan el pacient té la petició d'un metge per fer-se la prova. "Paradoxalment, surt més barat comprar un vol a Berlín, on fan la prova gratuïta a l'aeroport, que fer-se el test aquí en la sanitat privada", ha dit el diputat menorquí. "En un moment en què tothom està cridat a donar el millor de si mateix per sortir conjuntament d'aquesta crisi, és molt poc ètic que aquestes empreses ho aprofitin per enriquir-se injustament a costa de les necessitats que la pandèmia genera en els ciutadans", ha afegit.

A més, Castells ha proposat que el Govern i la patronal hotelera es posin d'acord per fer PCR de sortida als turistes que deixin les Balears perquè puguin tornar a casa amb un test negatiu i evitar-los fer quarantena a l'arribada. Aquest pla podria ser finançat al 50% per l'Executiu i els hotelers.

stats