RELLEU A LA DRETA
Política 07/07/2018

Company demana “unitat”

La direcció del PP balear manté la neutralitat; l’entorn de Bauzá, en canvi, dona suport a Casado

Jaume Ribas
3 min
Company demana “unitat”

PalmaEl president del Partit Popular de les Illes Balears, Biel Company, va valorar ahir els resultats de la primera part del procés de successió al capdavant del PP estatal. Company va demanar als dos candidats amb més suports que passaran a la segona ronda, Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado, que hi hagi “unitat”. “Ens agradaria que hi hagués una llista única perquè això és bo per al Partit Popular”, va afirmar. I va afegir que la candidata més votada -en aquest cas, Santamaría- és qui té la “responsabilitat” d’intentar bastir una llista única.

Pel líder conservador, que la guanyadora d’aquesta primera volta sigui qui acabi presidint el partit és una qüestió de “coherència”, igual, diu, que és “lògic que el partit guanyador sigui el que formi govern”.

Tanmateix, Pablo Casado va quedar segon en les votacions dels militants per només 1.500 vots de diferència a tot l’Estat respecte de la guanyadora, Soraya Sáenz de Santamaría. Casado ja cerca el suport dels compromissaris, els delegats territorials del partit que decidiran finalment si acaba presidint el partit ell o ho fa l’exvicepresidenta. El fins ara vicesecretari de Comunicació dels populars pretén mobilitzar els fidels de la resta de candidats, especialment de Cospedal, per imposar-se a la seva competidora.

Les Balears no volen ‘mercadejar’

Company va dir que el PP de les Illes Balears no pensa “mercadejar” amb els 72 compromissaris que representaran els conservadors illencs al congrés estatal. Així doncs, el dirigent descarta donar suport a cap dels dos candidats a canvi de tenir més presència en la direcció estatal del partit i aposta per mantenir la neutralitat que han exhibit els populars illencs durant tot el procés.

Casado es va imposar amb solvència a la primera ronda de votacions a les Balears, tot i que va perdre per un ajustat marge al conjunt de l’Estat. Dels 2.357 vots emesos a les Illes, que varen suposar una participació del 82,18% del cens inscrit, Casado va obtenir-ne 1.102 (46,75%) i Soraya Sáenz de Santamaría en va aconseguir 770 (32,67%). La tercera candidata amb més suports fou María Dolores de Cospedal, amb 426 vots; els altres tres candidats no arribaren al 2%. Per illes, Casado es va imposar a Mallorca i Menorca, mentre que Santamaría ho va fer a Eivissa i Formentera.

Al congrés extraordinari que ha de proclamar el substitut de Mariano Rajoy al capdavant del Partit Popular els propers dies 20 i 21 de juliol, les Illes Balears aportaran un total de 85 compromissaris, 18 dels quals són nats -és a dir, no electes, i ho són pel càrrec que tenen- i la resta electes. D’aquests darrers, n’hi haurà 45 de Mallorca, 6 de Menorca, 10 d’Eivissa i 4 de Formentera, a més de 2 de les Noves Generacions. Arreu de l’Estat, el nombre de compromissaris supera els 3.100, de manera que el pes del PP balear serà escàs, però vital en una elecció que pot tenir un resultat molt ajustat.

Casado, candidat de Bauzá?

El jove diputat per Àvila ha anat aplegant alguns suports clau que li han permès ser el candidat preferit dels afiliats illencs del PP. Tot i això, la direcció liderada per Biel Company continua apostant per la neutralitat i cap dels dirigents més destacats ha donat suport públic a cap dels candidats.

En privat, l’entorn de la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, es mostra molt proper a Casado i content amb la seva victòria. A les Noves Generacions, que elegeixen 2 compromissaris, alguns militants destaquen el “lideratge” de Casado, que ha fet valer la seva joventut com un dels valors de la seva candidatura. El suport més explícit és el de l’entorn de l’expresident Bauzá, que, a més, té abast estatal i no només illenc. L’expresident va elaborar, juntament amb el regidor madrileny Percival Manglano, un document “ideològic” per aplegar l’ala “liberal” del partit. En la recta final de la primera fase del procés de renovació al PP, Manglano se sumà a la candidatura de Casado. També ho va fer l’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre, que s’identifica amb aquest corrent.

stats