CRÒNICA
Política 02/05/2018

Company s'encalla, Armengol es llueix i el Parlament s'anima

El PP no aconsegueix fer brillar el seu president, i previsible candidat, a un any de les eleccions

Jaume Ribas
2 min
Biel Company interpel·la la presidenta Armengol, que l'escolta al costat de la vicepresidenta Busquets.

PalmaBiel Company ho ha tornat a intentar aquest dimecres al ple del Parlament. El president del Partit Popular no exerceix la funció de portaveu i és normalment la seva companya, Margalida Prohens, qui fa de portaveu dels conservadors i interpel·la els consellers i la presidenta del Govern. Com ja havia fet en un parell d'ocasions puntuals, Company ha pres la paraula i ha confrontat amb la presidenta de l'executiu, la socialista Francina Armengol.

El president del PP ha demanat a Armengol que impulsi inversions en infraestructures sense deixar "un govern en fallida", com assegura que va fer l'esquerra el 2011.

Company ha demanat al gabinet d'Armengol "quines inversions han fet en carreteres, depuradores o habitatges" i ha criticat el "contrasentit" de demanar inversions a Madrid i no executar els pressuposts de què disposa l'executiu balear. El president del PP ha advertit la presidenta que "se li acaba el temps" i l'ha acusada de no executar 200 milions d'euros en infraestructures "totalment necessàries".

La millor defensa de la presidenta, Francina Armengol, ha estat un bon atac. "De quines infraestructures me parla, senyor Company?", ha etzibat al líder de l'oposició, abans de fer-li una llarga llista de retrets per l'abandó de les inversions i les reformes dels hospitals, les escoles i els centres educatius.

"O parlam d'allò que era gestió seva, del pla d'habitatge que vostè ni tan sols va fer", ha dit també la presidenta, tot recordant l'època del Govern Bauzá en què Biel Company va ser conseller de d'Agricultura, Medi Ambient i Territori. "Vostès varen fer zero", ha dit Armengol, alhora que ha tret pit per la gestió del Pacte en matèria d'habitatge públic, en la millora de les infraestructures hidràuliques i en les obres d'electrificació del tren.

Els dards d'Armengol també han anat a parar al Govern espanyol. La presidenta ha demanat a Company que "es posi al costat dels interessos dels seus conciutadans" per exigir al PP estatal que no deixi les Illes a la cua de les inversions al projecte de pressupostos generals.

S'acaba el "tanatori"

Els retrets de Company han encès la bancada socialista i la resta de diputats de l'esquerra, però ha estat la intervenció de Francina Armengol el que ha acabat d'animar el debat a la cambra. Mentre Prohens feia que no amb el cap, els socialistes aplaudien; el portaveu de Més al Parlament, Josep Ferrà, s'ho mirava sorneguer i feia que sí amb el cap; el conseller de Territori, Marc Pons, feia que sí amb el cap i el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, feia befa de la reacció aïrada dels conservadors.

Després de la intervenció de Company i la resposta d'Armengol, ha estat el torn del portaveu d'El Pi, Jaume Font, que ha exigit la regulació del "tot inclòs".

El tercer sector i el metro, protagonistes

A més de mostrar l'enfrontament entre el Govern d'esquerres i l'oposició, el ple d'avui també ha servit per seguir amb la tramitació parlamentària de la llei del tercer sector, amb la unanimitat dels grups.

A més, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha anunciat que el Govern durà el metro de Palma fins al Parc Bit i estudiarà obrir una nova línia fins a l'hospital Son Espases. Gràcies a la sessió de control, també hem sabut que el Govern i els consells negocien la regulació del 'tot inclòs' -tot i que fins ara no s'han fet passos significatius- i que l'executiu treballa en un pla per afavorir el retorn dels joves emigrats, que tampoc s'ha concretat.

stats