Política 10/12/2018

Comín, sobre la via eslovena: "Només tenim una via, que és la pacífica, però no es pot fer des de la passivitat"

L'exconseller defensa una mobilització sostinguda en el temps que es "prepari amb antelació"

Ara
2 min
El conseller de Salut, Antoni Comín, en roda de premsa

BarcelonaComín ha sortit al pas de les crítiques a Quim Torra per haver apel·lat a la via eslovena i ha puntualitzat que el president de la Generalitat es referia a la "determinació per seguir endavant" davant un estat "autoritari com el serbi". "Hi ha una diferència objectiva amb Catalunya, que és que a Eslovènia hi havia un exèrcit i milícies... Es va plantejar una secessió com un risc de confrontació armada. És evident que a Catalunya no ha passat ni volem que passi, i tampoc tenim els recursos", ha dit en una entrevista a TV3 el que és un dels impulsors del Consell per la República. "Només tenim una via, que és la pacífica, i no es pot fer des de la passivitat, sinó des de l'acció", ha insistit Comin, que ha subratllat que cal una via pacífica "de més intensitat i amb més persistència".

Comín també ha destacat que a Eslovènia hi havia una majoria molt més àmplia a favor de la independència, però ha advertit que si a Catalunya hi hagués un 65% de partidaris, l'Estat tampoc entraria a negociar un referèndum. De fet, ha recordat que aquesta xifra ja existeix en relació als partidaris de celebrar una consulta, comptant els comuns. Així, ha dit que la independència "no es podrà fer a la britànica i la canadenca", sinó que culminar el procés d'independència serà "dramàtic" i comportarà "més costos a la gent", perquè l'Estat està disposat a "exercir una repressió il·limitada".

"Si quan eventualment siguem el 60% cal una mobilització amb costos durs per a la gent, potser la mobilització ha de començar ara", ha dit el membre del Consell per la República, que ha defensat una aturada de país que es "prepari amb antelació". Sobre els "costos durs" per a la gent, Comín ha assegurat que la ciutadania hauria de valorar si està disposada a "jugar-se interessos materials molt legítims" i els seus llocs de treball.

En aquest sentit, Comín ha recordat que el 3 d'octubre del 2017 "l'Estat es va espantar molt", tant que "va fer sortir el rei". "És un punt de partida a partir del qual hem de pensar els passos endavant que s'han de fer", ha dit l'exconseller, que ha defensat fer 3-O "més intensos en durada", per bé que creu que si això passa "la repressió de l'Estat generarà més costos a la gent".

Mascarell: "Sóc partidari de fer valdre la via catalana"

De l'espectre independentista, també ha opinat sobre les paraules de Torra l'encara delegat de la Generalitat a Madrid i candidat a l'alcaldia de Barcelona, Ferran Mascarell. En una entrevista a Ràdio 4, s'ha mostrat "partidari de fer valdre la via catalana com a principal". Mascarell ha defensat que quan Torra va posar el cas eslovè d'exemple pensava en el referèndum unilateral i el gran recolzament que aquest va obtenir per part dels ciutadans i ha afegit que està convençut que no pensava en les persones que hi van perdre la vida.

stats