Política 30/11/2018

Comencen a prendre possessió 90 dels més de 300 funcionaris de Justícia

S. Vidal
2 min
Comencen a prendre possessió 90 dels més de 300 funcionaris de Justícia

PalmaPrimers nomenaments

Fins a 300 funcionaris que varen obtenir plaça per oposició desembarquen aquests dies de la Península a les Balears per cobrir places que ara mateix tenen interins. Els primers a arribar han estat els 90 de gestió, que entre aquest divendres i dimarts de la setmana que ve prendran possessió dels seus llocs i deixaran els actuals interins sense feina.

Un dels jutjats més afectats ha estat el Penal número 8 de l’avinguda d’Alemanya, que ahir va veure com cessaven tots els seus funcionaris mentre en nomenaven els substituts. Es genera d’aquesta manera una situació complicada, ja que cap dels funcionaris tindrà cap tipus d’experiència dins aquest jutjat, tal com denuncien alguns sindicats. “D’aquí a un temps els posaran una comissió de formació perquè n’aprenguin el funcionament, però no sé si basta”, explica la representant sindical d’UGT, Laura Pérez.

També s’han notat canvis als jutjats de la Gerreria, com per exemple al Mercantil. “La gent està deprimida perquè n’hi ha que feia 12 anys que cobrien una plaça i no se’ls reconeix l’antiguitat, tot i que ara ho estam negociant”, afegeix Pérez.

Aquests 90 són els primers funcionaris amb plaça que han arribat a les Balears, però encara falten els de tramitació, que es coneixeran a principi de desembre i són uns 120, i els d’auxiliar, que seran un centenar més.

Les darreres oposicions per al cos funcionarial de Justícia convocaren més de 300 places per a Balears, cosa que suposà el 70% del total de l’oferta. Això no agradà ni als interins que treballen a les Illes i que perdran la feina, ni als que han obtingut la plaça que són residents a la Península i denuncien els preus prohibitius que suposa venir a viure a les Illes.

Concurs de trasllats

La solució que preveu el Ministeri de Justícia al descontentament generalitzat no arreglarà en cap cas el problema de personal dels jutjats. El Govern vol fer tots els nomenaments dins l’any 2018 perquè així els funcionaris amb plaça puguin demanar un concurs de trasllat a principis de 2020 -es requereix una antiguitat de dos anys i 2018 ja comptaria com un exercici sencer-. El concurs de trasllats permetrà als peninsulars tornar a prop del seu lloc de residència, però generarà més inestabilitat a les places de les Illes Balears.

stats