Política 11/11/2018

Iglesias reclama un gest a ERC i el PDECat perquè no torni la dreta

El líder de Podem insta Sánchez a asseure’s a negociar els pressupostos amb els independentistes

Gerard Pruna
5 min
Pablo Iglesias i Ada Colau durant el míting que els comuns van fer ahir a Nou Barris.

BarcelonaEls comuns van traslladar ahir al carrer la pressió sobre ERC i el PDECat perquè donin suport als pressupostos generals de l’Estat (PGE). En un acte a Nou Barris, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van redoblar la pressió sobre els partits independentistes, als quals van demanar que actuïn amb “responsabilitat” donant el seu aval als comptes per evitar unes eleccions que, van alertar, podrien acabar entregant el govern espanyol a la dreta més dura. Per evitar-ho, Iglesias i Colau també van posar deures al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui van exigir que “s’arremangui”, reconegui tots els actors independentistes com a “interlocutors” i s’assegui a negociar amb ells una sortida.

Un cop assolit l’acord entre el PSOE i Podem pels pressupostos, Pablo Iglesias va centrar els seus esforços des del primer moment a intentar fer possible que ERC i el PDECat avalessin també els comptes. Després de conversar per telèfon amb Carles Puigdemont i visitar Oriol Junqueras a la presó les últimes setmanes, el líder de la formació lila es va plantar ahir a la capital catalana per reclamar als dirigents independentistes que abandonin “la trinxera” i busquin un acord malgrat l’existència de presos polítics. Amb l’exemple del conte 'Oh quepis, quepis, qué mal me hiciste', de Mario Benedetti, Iglesias va fer una crida a transitar l’estret marge existent per arribar a pactes aferrant-se als espais en comú en lloc de destacar les qüestions que enfronten el PSOE i l’independentisme.

El risc d’unes eleccions

Així, tot i admetre que pot ser “immoral” parlar de pressupostos mentre hi ha presos polítics a Catalunya, el líder de Podem va instar l’independentisme a analitzar fredament què hi pot guanyar si fa fracassar els comptes i provoca, va dir, unes noves eleccions a l’Estat. Segons Iglesias, aquests nous comicis només poden provocar dos escenaris: o que als “partits demòcrates” els surtin els números per poder tornar a fer un govern que eviti les polítiques de dretes i la situació sigui idèntica a l’actual (havent de negociar de zero uns pressupostos i una sortida a la qüestió catalana), o que hi hagi un govern amb Ciutadans i Vox que consolidi les retallades, governi sotmès a la banca i torni a allunyar els presos de les seves famílies. Un govern que, va pronosticar, seria capaç “d’anar contra tothom, il·legalitzar partits i seguir empresonant independentistes, rapers i titellaires”.

Per tot plegat, Iglesias va avisar el PDECat i ERC que el que hi ha en joc no són només uns pressupostos, sinó el futur de l’Estat. “Sé que tirar els pressupostos endavant no és la panacea, no resol el tema dels presos, però siguem intel·ligents: dialoguem, forcem el govern a seure en una taula de diàleg. No només ens estem jugant la justícia social per a qui ho necessita, sinó que ens estem jugant que l’Estat segueixi sent democràtic”, va dir Iglesias, que va enaltir “l’enorme altura moral que estan demostrant Jordi Cuixart i Jordi Sànchez”, perquè, malgrat la seva situació, estan dient que no se’ls utilitzi com a moneda de canvi. “Algun dia, i tant de bo sigui aviat, la democràcia espanyola haurà d’homenatjar aquests demòcrates catalans encara que pensin diferent”, va remarcar.

Però, més enllà de demanar un esforç als partits independentistes que sembla remot, Iglesias també va posar deures al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Després de subratllar que el PSOE ha “comès errors i no ha estat a l’altura” a Catalunya, el líder de Podem va instar Sánchez a rectificar per poder aprovar els pressupostos. Una rectificació que, va avisar, hauria de passar, segons va dir, per reconèixer tots els actors polítics com a interlocutors i per “assumir que el que passa a Catalunya només tindrà una solució política i democràtica, mai amb repressió, garrotades ni presons”.

Abans, l’alcaldessa Ada Colau també havia reclamat al president del govern espanyol que “no tiri la tovallola” i lluiti fins al final per aprovar els pressupostos. “Igual que en la moció de censura vam lluitar fins al final, ara cal estar a l’altura i defensar els pressupostos fins a l’últim minut, com ho farem nosaltres”, va dir la coordinadora general de Catalunya en Comú, que va fer una crida als partits que es van posar d’acord per fer fora Rajoy a mantenir ara la unitat per aprovar els comptes. “Ara hem de seguir. No només es tracta de fer fora el PP, sinó de fer fora les seves polítiques”, va concloure. Adreçant-se directament al PDECat i ERC, Colau va remarcar que els comuns estaran al costat de l’independentisme per denunciar la repressió i demanar la llibertat dels presos, però els va exigir que ells també “estiguin al costat de la gent treballadora que porta molts anys patint retallades i no té cap culpa de les polítiques del PP”.

Una partida amb més escenaris

La partida dels pressupostos, però, es juga en diversos taulers. Tot i que l’acte dels comuns ahir es va centrar en els comptes de l’Estat, en l’horitzó hi ha també la negociació dels pressupostos de la Generalitat -on seran JxCat i ERC els que requeriran els vots dels comuns- i els de l’Ajuntament de Barcelona -on Colau busca avals entre les files independentistes per poder-los tirar endavant-. Un triple escenari en què, ara per ara, no sembla que cap de les institucions estigui a prop de poder comptar amb uns pressupostos nous de trinca per al pròxim exercici i en què el que acabi passant amb els comptes de l’Estat -els primers a debatre’s- servirà per aclarir el futur de la resta de comptes.

Ahir, la mateixa setmana que el president de la Generalitat, Quim Torra, havia oficialitzat des del Parlament la seva negativa que els partits independentistes donin suport als pressupostos de Sánchez, Podem va multiplicar la pressió per intentar impedir que els comptes fracassin. Un fracàs que, segons Iglesias, portaria a la convocatòria d’eleccions -i al risc d’una coalició entre el PP, Ciutadans i Vox- però que el PSOE ja ha deixat entreveure que no farà trontollar la legislatura. Caldrà veure si la pressió dels d’Iglesias provoca algun moviment entre les files independentistes i el govern socialista o si, com tot apunta, es pot donar per descomptada la pròrroga pressupostària.

Tardà no descarta haver de tornar a la desobediència

El diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà va demanar ahir fermesa a la societat i no va descartar “haver de tornar a aixecar la bandera de la desobediència”, ja sigui institucional o social. En un míting dels republicans a Lleida, Tardà va alertar dels “problemes” que pot comportar el fet que alguns partits polítics estiguin “capficats a transformar el procés pacífic, cívic i democràtic en un problema d’ordre públic”. El diputat va apuntar que, en funció dels esdeveniments, hi ha la possibilitat “d’aixecar la bandera de la desobediència” i també la de l’entrada “de nous dirigents a la presó”. Tanmateix, Tardà va afegir que s’ha de fer “tot el possible” perquè això últim “no passi” i va apostar per “lluitar” per convertir en “inevitable” el referèndum, una qüestió “prioritària”.

stats