15/04/2015

Colau vol una Barcelona on la banca i l’empresa apostin “pel bé comú”

2 min
Ada Colau amb Gerardo Pisarello, Laia Ortiz i Janet Sanz, de la llista de Barcelona en Comú.

BarcelonaPresentada per Anna Sallés -vídua de Manuel Vázquez Montalbán- i apel·lant a la “memòria” de l’historiador Josep Fontana i l’activista Maria Salvo -que tancaran la llista de Barcelona en Comú-, Ada Colau va defensar ahir la ciutat que somia, que va definir com la capital del “canvi”. Colau va triar l’espai Francesca Bonnemaison -pedagoga que va lluitar per l’educació femenina popular- i la data del 14 d’abril -ahir es commemorava el 84è aniversari de la proclamació de la Segona República- per reclamar una Barcelona construïda a partir de “processos democratitzadors”. La candidata de la coalició de l’esquerra alternativa, que va llegir una intervenció farcida de referències personals i va admetre que estava nerviosa, va apostar per “una ciutat que ens consulti a tots”.

Colau va recalcar encerts i errors històrics de la ciutat des de la Transició abans d’argumentar la necessitat d’un projecte transformador. Va defensar “un Ajuntament valent” que combati la “deriva neoliberal” i sigui el “punt de partida per a un canvi més estructural”. Amb un discurs planer, Colau va subratllar que la capital que va sortir dels Jocs Olímpics del 1992 “era bonica” i havia fet “conquestes importants”, però va esdevenir “cada cop més privatitzada, cara, especulativa i hostil”. Per això, va reclamar que ara cal prioritzar les polítiques que lluitin contra la “precarització”. “No estem parlant d’assistencialisme ni de mesures que puguin dependre de la discrecionalitat del govern de torn. Estem parlant de drets, de drets que obliguin les entitats financeres i les grans empreses a contribuir al bé comú”, va defensar la candidata.

En un missatge dirigit al govern municipal de CiU, Colau va afirmar que Barcelona “no necessita” una pista d’esquí a la Zona Franca ni concedir ajuts a la Fórmula 1. Tot i advertir que no era el dia de presentar el programa electoral, en el capítol de propostes va plantejar la necessitat d’auditar el model turístic, revertir privatitzacions, apostar per una fiscalitat “socialment i ambientalment justa”, repensar el funcionament de Barcelona Activa i plantejar un institut municipal de crèdit que empenyi l’economia cooperativa. Colau va defensar l’encert de “recuperar el millor de l’urbanisme preolímpic, un urbanisme “tou” i “lent”. “La ciutat futura es fa més en la perifèria que en el centre”, va dir. I va raonar que una ciutat i un país “més justos hauran de buscar les complicitats de les iniciatives germanes a Espanya i Europa”.

Fins a 37 llistes apadrinades

Barcelona en Comú va tancar ahir el procés participatiu per a l’elaboració del programa electoral, que detallarà en les pròximes setmanes, i va definir fins a 36 candidatures apadrinades a Catalunya i també a l’Estat. D’aquestes llistes, 24 utilitzaran la marca de la matriu barcelonina: a Catalunya ha comptabilitzat fins a 13 candidatures que podran adoptar el mateix nom.

stats