Política 12/06/2019

Milers de persones exigeixen una estratègia unitària per respondre a la sentència del judici

El manifest de partits i entitats adverteix que la repressió només s'aturarà amb la unitat

Xavi Tedó / Maria Asmarat
3 min
Centenars de persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça Catalunya

BarcelonaMilers de persones han acudit a la concentració que partits i entitats independentistes han convocat aquest vespre a la plaça Catalunya de Barcelona per reclamar l'absolució dels presos polítics després que el judici del Procés s'hagi acabat, en una acció descentralitzada que s'ha dut a terme a tot el país. Una concentració que s'ha convertit en una crida a la unitat per traçar una resposta unitària a la sentència si és condemnatòria, com es preveu. El manifest unitari, que han llegit uns quants representants de la societat civil, exigeix una estratègia unitària.

"Reclamem l'anul·lació del judici perquè volen criminalitzar la dissidència i atemorir tot aquell que vulgui aconseguir la independència per mitjans democràtics i pacífics exercint la repressió fins que no teixim una estratègia unitària", continua el text, que recorda els centenars de represaliats de resultes del Procés. "Avui ens ha tocat a nosaltres, però aquesta repressió no té noms i cognoms i ens afecta a tots, i necessitem una estratègia unitària de tots els demòcrates perquè només així aturarem la repressió i farem efectiu del dret a l'autodeterminació".

El text unitari remarca que "aquest judici no havia d'haver començat perquè la instrucció està plena d'irregularitats" i no deixa de ser "un judici a la democràcia que ha estat un escarni i un atac al dret a l'autodeterminació". Després de destacar que l'1-O va ser "l'exercici més important de desobediència civil d'Europa", els sotasignats adverteixen que "una llei per ser llei no ha de ser necessàriament justa", i avisen: "Ho tornarem a fer tants cops com calgui", en al·lusió a un nou possible referèndum d'autodeterminació o qualsevol altra via per assolir la independència.

Després de criticar que en quatre mesos les acusacions no s'hagin mogut ni un mil·límetre, el manifest posa en relleu que "l'estat espanyol no vol justícia sinó venjança en un atac als drets fonamentals", i deixa clar que "la unitat d'Espanya no està per sobre dels drets fonamentals". "Volen ciutadans submisos, però som ciutadans crítics i davant la repressió continuarem lluitant perquè l'autodeterminació és un dret i no un delicte", destaca el text.

El manifest tampoc passa per alt les resolucions dels tribunals europeus, que han denegat l'extradició dels membres del govern exiliats, i lamenta que "la justícia espanyola prefereix anar de bracet amb l'extrema dreta que amb els tribunals internacionals o les Nacions Unides, que han reclamat la llibertat dels presos polítics".

Tamara Carrasco, protagonista de l'acte

Un dels fragments del manifest ha sigut llegit per Tamara Carrasco, la membre represaliada dels CDR que ha estat confinada a Viladecans més d'un any acusada de terrorisme, ovacionada quan ha pujat a l'escenari. "Si la sentència no és absolutòria marcarà un precedent, però tenim l'esperança que els tribunals internacionals condemnin l'estat espanyol i això reforci la nostra voluntat de llibertat", ha dit.

Abans de l'acte han intervingut representants de partits i entitats. El candidat d'ERC a la capital catalana, Ernest Maragall, ha afirmat que avui s'ha sentit orgullós dels seus representants al Suprem. "Són un exemple de dignitat", ha afirmat abans de reclamar-ne l'absolució. Elsa Artadi, candidata de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, creu que s’ha demostrat “clarament la seva innocència” i ha qualificat de “gran lliçó de dignitat i de política” l’actuació d’avui dels acusats: “Només l’absolució és justícia”.

David Bonvehí, president del PDECat, ha exigit que "es faci justícia davant un judici que ha estat una farsa perquè l'1-O no es va cometre cap delicte, sinó que simplement es va escoltar la ciutadania". Carles Riera, de la CUP, ha denunciat que era "un judici a tot un poble" i ha lamentat: "Ens volen tancar en una gàbia de ferro per restringir drets fonamentals". I ha insistit que la desobediència civil és l'única via per assolir la independència: "No és possible exercir el dret a l'autodeterminació en aquest marc legal o amb un pacte amb l'Estat".

Jessica Albiach, presidenta del grup parlamentari dels comuns, ha afirmat que "Catalunya necessita una resposta unitària" a la sentència, que des dels comuns "esperen que arribi aviat". "Hem hagut de patir cada dia un partit com Vox a l'acusació popular", ha explicat. Des de la societat civil, Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, ha denunciat que el judici tenia per "objectiu acabar amb el moviment independentista", però fent seves les paraules de Cuixart ha avisat que no ho aconseguirien. També ha fet una crida a la unitat, que "ara és més necessària que mai per assolir la independència".

stats