Política 06/07/2019

Cladera promet encapçalar un Consell de Mallorca "més útil i eficient"

La nova presidenta vol que la institució insular tingui "veu i mirada de dona"

A. S.
2 min
L'exconsellera d'Hisenda Cati Cladera pren el relleu a Miquel Ensenyat.

PalmaLa nova presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha estat investida aquest dissabte amb els vots a favor del PSIB-PSOE, Unides Podem i MÉS per Mallorca, i amb l'abstenció d'El Pi. L'exconsellera d'Hisenda i Administracions Públiques succeeix, d'aquesta manera, Miquel Ensenyat. També hi han pres possessió del seu càrrec els 33 consellers i consellers electes; els ecosobiranistes fent esment dels "valors republicans" i els de Podem defensant els valors ambientals i feministes, mentre els de Vox han defensat una "Espanya unida". Una vegada proclamada presidenta, la socialista ha promès bolcar-se per "servir tots els mallorquins" i que formarà amb els seus socis de Podem i MÉS per Mallorca "un equip de govern conjunt i homogeni". En el discurs d'investidura, ha dit que vol promoure una administració insular "més útil i eficient" com a "institució bàsica del nostre autogovern". Tot seguit ha exposat les línies bàsiques del programa l'endemà que Unides Podem, MÉS per Mallorca i el Partit Socialista firmassin els Acords per Mallorca.

La presidenta insular ha posat l'accent a fer del feminisme un "emblema inflexible" contra les discriminacions i la violència masclista, durant el discurs. "Les polítiques d'igualtat i de defensa dels col·lectius LGTBI seran presents en totes les polítiques que es materialitzaran en el Pla Insular d'Igualtat i en l'impuls de les Estratègies Municipals d'Igualtat", ha dit.

Cladera promet encapçalar un Consell de Mallorca "més útil i eficient".

Cladera descarta més desdoblaments

"Vull deixar ben clar que els Acords de Raixa descarten la construcció de noves grans infraestructures viàries, ja siguin vies d'alta capacitat o desdoblaments". La presidenta igualment ha recalcat la "necessitat de preservar un territori finit com és el de la nostra illa". A més a més, s'ha compromès a treballar per “unes carreteres més segures i integrades dins el paisatge, amb mesures de pacificació del trànsit als centres urbans, i espais habilitats per vianants i ciclistes”. Per això ha assegurat que executarà les obres del primer tram de la Via Connectora, però descartarà el cinquè. Així mateix, ha promès l'elaboració d'un "pla de transició energètica i canvi climàtic" que "ha de permetre tenir un 50% d'energia provinent de les renovables l'any 2028 començant pels edificis i centres públics dependents del Consell", que, segons Cladera, "equiparan de plaques solars", en compliment de la Llei del Canvi Climàtic.

Un pla de mobilitat per "canviar l'actual paradigma" i fer realitat un "nou model viari" amb "la premissa de la mínima intervenció possible sobre el territori" també ha estat un pilar de la declaració d'intencions del discurs, que tampoc no ha oblidat el problema de la "manca d'habitatge a preus raonables". En aquest sentit, Cladera ha promès que el Consell ajudarà els municipis a destinar sòl rústic municipal per a la construcció de nou habitatge social.

stats