El Govern i el Ministeri d'Hisenda asseguren que les negociacions sobre el REB continuen obertes

La consellera Cladera manifesta la voluntat de l'executiu balear de "tancar un bon acord" el novembre

La consellera d'Hisenda del Govern, Catalina Cladera, i fonts del Ministeri d'Hisenda han assegurat aquest dimecres que les negociacions per aprovar el REB continuen obertes. Cladera, ha assegurat que l'objectiu del Govern és arribar aquest mes de novembre a un acord amb l'executiu de Pedro Sánchez per a l'aprovació del Règim Especial per Balears, que ha considerat "una qüestió d'Estat".

Malgrat la informació avançada per  'Diario  de Mallorca' sobre la negativa del Govern espanyol d'aprovar el  REB, Cladera ha destacat que "el Govern no baixarà la guàrdia" ni "aquesta bandera". Ha insistit que espera poder arribar a un bon acord abans de tancar la legislatura, per la qual cosa que ha reconegut que la data que es va posar de l'1 de gener per a l'entrada d'aquest nou règim fiscal "era de referència per forçar la negociació".

A més, segons han informat a Efe fonts del Ministeri d'Hisenda, es desmenteix que s'hagi "enterrat" el REB del Govern socialista de Francina Armengol, com s'afirmava a l'esmentada informació. També han afegit que en les negociacions ja s'han aconseguit acords "en alguns punts" i que confien "continuar avançant".

La consellera ha destacat que el  REB  es pot aprovar per diverses vies legals,  sigui un decret o  una llei, però l'objectiu  és  posar en marxa una comissió bilateral entre el Govern balear i el govern central per establir els termes de l'acord, que han d'afavorir les Illes en matèria de transport, fiscalitat i inversions. "El  REB  no és un privilegi, sinó el reconeixement de la insularitat, com s'ha fet amb Canàries", ha comentat.

La consellera ha reconegut que l'acord va estar a prop amb el govern de Rajoy, però que no hi havia res tancat. Amb el canvi de govern s'han produït "dificultats inicials" per  reprendre  la negociació, però s'ha reiniciat en el punt  en el qual  es va deixar en les reunions amb l'anterior ministre, Cristóbal Montoro.

Sobre la possibilitat que altres comunitats autònomes estiguin en contra d'aquest règim per a les Balears ha indicat que no li consta. Tampoc no ha reconegut que la ministra d'Hisenda, María  Jesús  Montero, sigui poc receptiva amb les reivindicacions de les Illes, tal com assenyala la informació publicada per ' Diario  de Mallorca'.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF