Política 31/10/2018

El Govern i el Ministeri d'Hisenda asseguren que les negociacions sobre el REB continuen obertes

La consellera Cladera manifesta la voluntat de l'executiu balear de "tancar un bon acord" el novembre

Carles Tudurí
2 min
Cladera, aquest dimecres durant la presentació dels pressupostos.

PalmaLa consellera d'Hisenda del Govern, Catalina Cladera, i fonts del Ministeri d'Hisenda han assegurat aquest dimecres que les negociacions per aprovar el REB continuen obertes. Cladera, ha assegurat que l'objectiu del Govern és arribar aquest mes de novembre a un acord amb l'executiu de Pedro Sánchez per a l'aprovació del Règim Especial per Balears, que ha considerat "una qüestió d'Estat".

Malgrat la informació avançada per 'Diario de Mallorca' sobre la negativa del Govern espanyol d'aprovar el REB, Cladera ha destacat que "el Govern no baixarà la guàrdia" ni "aquesta bandera". Ha insistit que espera poder arribar a un bon acord abans de tancar la legislatura, per la qual cosa que ha reconegut que la data que es va posar de l'1 de gener per a l'entrada d'aquest nou règim fiscal "era de referència per forçar la negociació".

A més, segons han informat a Efe fonts del Ministeri d'Hisenda, es desmenteix que s'hagi "enterrat" el REB del Govern socialista de Francina Armengol, com s'afirmava a l'esmentada informació. També han afegit que en les negociacions ja s'han aconseguit acords "en alguns punts" i que confien "continuar avançant".

La consellera ha destacat que el REB es pot aprovar per diverses vies legals, sigui un decret o una llei, però l'objectiu és posar en marxa una comissió bilateral entre el Govern balear i el govern central per establir els termes de l'acord, que han d'afavorir les Illes en matèria de transport, fiscalitat i inversions. "El REB no és un privilegi, sinó el reconeixement de la insularitat, com s'ha fet amb Canàries", ha comentat.

La consellera ha reconegut que l'acord va estar a prop amb el govern de Rajoy, però que no hi havia res tancat. Amb el canvi de govern s'han produït "dificultats inicials" per reprendre la negociació, però s'ha reiniciat en el punt en el qual es va deixar en les reunions amb l'anterior ministre, Cristóbal Montoro.

Sobre la possibilitat que altres comunitats autònomes estiguin en contra d'aquest règim per a les Balears ha indicat que no li consta. Tampoc no ha reconegut que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, sigui poc receptiva amb les reivindicacions de les Illes, tal com assenyala la informació publicada per 'Diario de Mallorca'.

stats