Política 22/03/2019

Ciutadans, satisfet amb la retirada dels llaços: "La democràcia ha guanyat i Torra ha perdut"

Carrizosa avança que demanaran que el veto als símbols vagi més enllà del període electoral

Núria Orriols
2 min
Carlos Carrizosa (Cs) assenyalant un activista que demana la llibertat dels presos a la plaça Sant Jaume de Barcelona

BarcelonaCiutadans s'ha mostrat aquest divendres satisfet amb la retirada de les pancartes amb els llaços del balcó de la Generalitat. Així ho ha expressat aquest migdia el portaveu parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, des de la mateixa plaça Sant Jaume, on ha destacat que la prohibició de la simbologia als edificis públics durant el període electoral va arribar després que el partit taronja ho demanés a la Junta Electoral Central (JEC). "Ciutadans ha fet d’Estat a Catalunya en absència de l’Estat. Pedro Sánchez no ha fet res", ha destacat Carrizosa, que ha tingut una enganxada amb un activista independentista que l'ha acusat de mentir després que fes declaracions als mitjans.

El diputat ha dit que Cs no podia "consentir que en període electoral la Generalitat semblés la seu d’ERC o Òmnium", i ha afegit: "La democràcia ha guanyat i Torra ha perdut". Ha destacat que el president s'haurà de fer responsable igualment de les conseqüències de no haver acatat d’entrada la Junta Electoral i ha avançat que quan s’acabi el període electoral demanaran que es mantingui el veto dels llaços grocs en edificis públics.

Rivera: "Si governem no hi haurà una sola estelada o llaç groc"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha promès avui que, si arriba a governar "no hi haurà una sola estelada o llaç groc" als edificis públics ni “adoctrinament a les escoles”. Rivera ha remarcat que el seu objectiu, si arriba a la Moncloa, és que Catalunya “no sigui un territori sense llei”. Si cal, no dubtarà en aplicar de nou l’article 155 de la Constitució a Catalunya, que rebrà el suport d’aquella “majoria constitucionalista” que ell mateix ha pronosticat que hi tornarà a haver.

"Si sóc president, aplicaré, si cal, el 155 i demanaré al Senat que hi doni suport", ha afirmat abans de reiterar que "hi haurà una majoria per aplicar la Constitució a Catalunya, veient que Torra segueix fent de les seves". El líder de la formació taronja ha defensat que s'apliqui aquesta mesura de manera "efectiva i eficaç", és a dir, que el govern espanyol “garanteixi” que els Mossos d'Esquadra compleixen la seva tasca, sàpiga què passa a les escoles públiques i actuï davant vagues o protestes on es "tallen els carrers amb rodes cremant".

Tot i demanar el seu suport en referència al “conflicte” amb Catalunya, Rivera ha descartat compartir candidatura amb el Partit Popular de cara a unes eleccions generals perquè considera que són “dos projectes diferents”. Ha confiat, però, en què, si ja va haver-hi una majoria absoluta constitucionalista al Senat amb els populars “n'hi pot haver una altra”. Per aconseguir-ho, Rivera ha instat el PP a deixar de "defensar pactes amb el PNB, perquè així es perden escons". "Hi ha votants del PP que no volen més pactes amb nacionalistes", ha sentenciat.

stats